Steeds meer ruimte

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Steeds meer ruimte voor; de kijktafel van Aswoensdag tot Palmzondag

Iedere week van de veertigdagentijd groeit de ruimte op de kijktafel stapje voor stapje, en daarmee de ruimte in ons huis en in ons hart. Voor deze sobere kijktafelserie heb je het volgende nodig:
Kijktafel-steeds-meer-Ruimte-begin-IMG 7655

 

- een ondergrond, bijvoorbeeld een paars kleedje - paars is de liturgische kleur die bij inkeer en bezinning hoort - of een ronde placemat in een 'aardekleur'
- een platte schaal gevuld met (schelp) zand
- (witte) kiezelsteentjes
losse-onderzetter-SMR-IMG 7656- onderzetters en een waxinelichtje in een glazen houdertje

 

 

 

 

IMG 7651

 

De dubbelzijdige onderzetters die we gaan gebruiken zitten in de kaft van het Kijktafelboek, maar ook in de laatste druk van het rode koffertje 'Beginnen maar!'
Heb je deze onderzetters niet, maak dan zelf een variant van gekleurd karton.

Het Kijktafelboek is een prachtig boek waarin je stap voor stap leert hoe je zelf kijktafels kunt maken, met vele thema- en seizoensvoorbeelden en voor de christelijke feesten door het jaar. Je kunt het Kijktafelboek bestellen in onze webwinkel. Ga naar...

 

Aswoensdag- eerste zondag veertig dagentijd (18 - 21 februari)

Zoek een goede plek in je woonkamer om de kijktafel neer te zetten, bijvoorbeeld op de eettafel. Dit bied je de mogelijkheid om aan het begin van de maaltijd het lichtje aan te steken en een kort gesprekje te hebben over 'het steentje van de dag'. Waar staat het steentje voor dat we naar de kant toe verplaatsen, zodat we steeds meer ruimte krijgen?

dagelijks of wekelijks mini-ritueel

- Steek het lichtje op de kijktafel aan
- Je kunt daarna het 'couplet van de week' opzeggen. (Het complete versje met zes coupletten vind je ook in de rubriek 'Vertellen'. 
- Het lichtje aansteken en een steentje verplaatsen vergezeld van een versje is een klein en eenvoudig ritueel en is geschikt voor iedere dag van de veertigdagentijd. Maar je kunt dit mini-ritueel ook alleen op de zondag doen.
Verplaats dan na het gesprekje alle steentjes van die week in een keer.
- sluit het ritueel af met het gebedje dat begint met de tekst van de onderzetter. (Voorbeeldgebedjes vind je in de rubriek 'Bidden en vieren'.)

bijbelverhaal
We tippen in de rubriek 'Vertellen' ook vijf bijbelverhalen die passen bij ons thema 'ruimte'. Deze verhalen, die je in veel kinderbijbels vindt, zou je bijvoorbeeld op de zondagen, of op een ander moment waarop jullie er allemaal zijn, kunnen voorlezen.

voorleesverhaal
En het voorleesverhaal 'Mijnheer Hol' is speciaal door Marjet de Jong bij het thema 'steeds meer ruimte' geschreven!

Kijktafel-Steeds-meer-ruimte-aswoensdag-IMG 7660

• De kijktafel heeft een ondergrond in een aardekleur. De placemat die ik gebruikt heb is gevonden in het tuincentrum en gemaakt van gevlochten riet/sisal. De kleur lijkt op die van bruinachtige grond en staat symbool voor onze wereld.

• De schaal is gevuld met zand. Dit zand herinnert ons aan de woestijn waardoor het volk van Israel trok op weg naar het beloofde land. Jezus trok zich veertig dagen terug in de woestijn voordat hij naar buiten trad met zijn boodschap van liefde en bevrijding.

• Maak met behulp van de kiezelsteentjes een dubbel kruis en zet het waxinelichtje in het midden. Het kruis staat symbool voor de lijdenstijd en voor alles wat de ruimte in ons hart en onze wereld belemmert. Als het lichtje brandt, komt de kijktafel tot leven.


Week 1: Bewaar in uw hand (22 febr - 28 februari) : Steeds opgeruimder

Kijktafel-steeds-meer-ruimte-week-1-bewaar-in-uw-hand-IMG 7661

• Plaats de onderzetter met de tekst 'Bewaar in uw hand' in het eerste vak dat door de kruisvorm is ontstaan.

Alles wat binnenkwam door onze deur,
Prullen en spullen in elke kleur,
kranten en jassen
kleren en tassen:
doen we opzij vanaf deze dag,
want het neemt ruimte in beslag.

Wat gaan we ontdekken
op rustige plekken?

• Bespreek met je kinderen wat we allemaal in onze omgeving bijv. in ons huis of onze kamer zouden kunnen opruimen. Wat zouden we kunnen schoonmaken, herstellen, een nieuwe bestemming geven, zodat er ruimte komt in ons huis. Denk aan de uitspraak: 'een opgeruimd huis geeft een opgeruimde geest'.

Met kleine kinderen hou je het gewoon praktisch. Opruimen betekent soms ontdekken wat je was vergeten dat je het had, de puzzelstukjes zijn allemaal weer gevonden en de puzzel is weer 'heel'. De kleurpotloden met een nieuwe scherpe punt lijken weer als nieuw.  Elke opruimervaring wordt uitgebeeld door een steentje.

Met grotere kinderen kun je bijvoorbeeld ook het milieu erbij betrekken, je kunt samen iets repareren of zwerfvuil gaan opruimen. Spullen naar de weggeef- of kringloopwinkel brengen.

SMR-detail-bewaar-in-uw-hand-IMG 7663• Je kunt ook samen bekijken wat er in je hart opgeruimd zou kunnen worden. Wil je iets goedmaken, een relatie herstellen, een lieve brief schrijven naar iemand die verhuisd is? Ben je kwaad, boos, teleurgesteld? Want zulke 'steentjes' beperken de ruimte in je hart.

• We leggen de steentjes aan de kant en we vragen aan God of hij alles we goed willen bewaren - in ons hart en/of onze omgeving - ook wil beschermen en koesteren. (Een passend gebedje vind je in de rubriek 'Bidden en vieren')

 


Week 2: Blij dat U er bent voor ons (1 - 7 maart): Steeds stiller

Kijktafel-steeds-meer-ruimte-week-2-Blij-dat-u-er-bent-voor-ons-IMG 7665

 

In de tweede week van deze veertigdagentijd willen we kijken naar dingen die ons erg in beslag nemen, waardoor er te weinig ruimte overblijft voor de mensen om ons heen en te weinig tijd om door te brengen met God.

• Zet de onderzetter 'Blij dat U er bent voor ons' in het tweede vak van de kijktafel.

 

 

 

Alles wat binnenkomt in onze oren,
roddels en herrie en zinloze woorden,
gehang voor de buis,
geruzie in huis:
doen we opzij vanaf deze dag,
want het neemt ruimte in beslag

Wat zullen we horen
met aandachtige oren?

• We kijken samen hoe het komt dat er (te) weinig tijd is om samen met elkaar door te brengen, een spelletje te doen, samen te knutselen, te voetballen, te spelen ...

Kunnen we in ons gezin de dingen beter organiseren? Brengen we teveel tijd door met facebooken, wattsappen, internetten, gamen, sporten, denken aan woninginrichting, eten, snoepen, drinken ... en waar gaat dit ten koste van de tijd die er is om samen door te brengen?

SMR-detail-onderzetter-week-2-IMG 7664Je kunt ook (zeker met oudere kinderen) eens kijken of je meer tijd en aandacht zou kunnen besteden aan God. Neem je wel eens de tijd om te bidden? Om even stil te zijn, een klein meditatie-moment? Lees je wel eens in de bijbel of een blad of boek over de dingen van het geloof? Geniet je van Gods schepping? Heb je er oog voor?

• Pak allemaal om de beurt een steentje en vertel erbij wat jij minder wil gaan doen en waaraan je de vrijgekomen tijd aan wil gaan besteden. Want we zijn blij met elkaar en ook blij zijn met God, die ons altijd omringt met zijn liefde en bij wie - ook al hebben we hem misschien een beetje verwaarloosd - wwe altijd weer mogen terugkomen.

• We bidden: 'Blij dat U er bent voor ons...' (voorbeeldgebedje vind je in de rubriek 'Bidden en vieren' )


Week 3: Om een betere wereld (8 - 14 maart): Steeds socialer

Deze derde week staat in het teken van de grotere wereld. Onze solidariteit met de mensen dichtbij en veraf die geen directe helper hebben. Mensen die te lijden hebben van oorlog, geweld, vluchteling zijn, geen huis meer hebben wegens overstromingen of ander natuurgeweld ...

Kijktafel-steeds-meer-ruimte-week-3-om-een-betere-wereld-IMG 7667

 

• Zet de onderzetter 'Om een betere wereld' in het derde 'vak' van de kijktafel.

Zeg het versje:

Alwat we eígenlijk niet willen weten:
oorlog en onrecht, een kind zonder eten,
rampen en dood,
een mens in de goot:
geven we ruimte vanaf deze dag,
omdat je het leed niet vergeten mag.

Zullen we geven
om andermans leven?

• Leg om de beurt een steentje aan de zijkant en zeg erbij wat jij verbeterd zou willen hebben in de wereld. Wat jou ter harte gaat.

SMR-detail-onderzetter-week-3-IMG 7668• Praat erover hoe jullie je steentje zouden kunnen bijdragen? Denk  bijvoorbeeld aan de Vastenaktie. Informatie vind je op hun website.

• Verzin samen activiteiten om geld op te halen of kijk bij welk initiatief in jullie buurt of kerk je zou kunnen aansluiten. Sieraden knutselen of iets bakken en in de buurt verkopen, heitje voor een karweitje, sponsorloop...

We vragen dan ook aan God of hij ons wil helpen die betere wereld te laten groeien, dat zijn Rijk dichterbij komt:  'Om een betere wereld..' ( een voorbeeldgebedje vind je in de rubriek 'Bidden en vieren)


Week 4: Lieve God, wij bidden voor ... (week 15 - 21 maart): Steeds aandachtiger

In deze week kijken we samen voor wie we speciaal zouden willen bidden, wie extra aandacht nodig heeft. Ben je zelf weleens verdrietig, bang, alleen, ziek, gevangen, hongerig, dorstig... Ken je anderen die dit zijn?

kijktafel-steeds-meer-ruimte-week-4-lieve-god..IMG 7718

Zeg het versje:

Alles wat afleidt van echt contact,
alles wat onze gevoelens afvlakt,
drukte en taken,
agenda's en zaken:
doen we opzij vanaf deze dag
want het neemt ruimte in beslag.

Luister maar stil
naar wat God van je wil.

 

• Zet de onderzetter 'Lieve God, wij bidden voor..' in het vierde gedeelte van de kijktafel, waar we steeds meer ruimte zien verschijnen!

• Praat samen over gevoelens. Niet iedereen voelt zich altijd vrolijk en blij. Soms ben je ziek of voel je je alleen. Soms verlang je ergens naar, maar het ligt buiten je bereik. Soms ben je ergens bang voor, vind je iets moeilijk. Soms heb je pijn of voel je je verdrietig.

SMR-detail-onderzetter-week-4-IMG 7716• praat samen over wat je kan doen als jezelf of iemand anders zich zo voelt. Zou jij kunnen troosten, opbeuren, helpen, er zijn?

• Leg om de beurt een steentje aan de zijkant en vertel erbij waarom jij dit aan de kant legt.

• We bidden samen 'Lieve God, wij bidden voor ...' ( zie de rubriek 'Bidden en vieren' en vertrouwen zo onszelf en/of anderen met al onze gevoelens toe aan God. Want God kan als de beste troosten, nabij zijn, ons omringen...


Week 5: Dank U wel voor deze dag (week 22 - 28 maart): Steeds dankbaarder

We hebben steeds meer ruimte gemaakt in ons huis en in ons hart, voor de ander en voor God. Zo krijg je  vanzelf meer oog voor alles wat er om je heen is en waar we dankbaar voor kunnen zijn. We kunnen ook dankbaar zijn, dat er iemand is die ons telkens inspireert om ruimte te blijven maken voor de ander en voor God: Jezus van Nazaret.

zeg het vijfde couplet van het versje

Nu is er ruimte voor dankbaarheid,
we kijken verwonderd, ons hart is wijd
Wat is er veel fijn,
om blij mee te zijn.
De weg van het kruis, die Jezus gaat
maakt ruimte in een wereld vol kwaad.

Dank voor uw leven
dat u hebt gegeven.

 

kijktafel-steeds-meer-ruimte-week-5-IMG 7671

 • Zet de onderzetter 'Dank U wel voor deze dag' in het midden van de ruimte nu alle steentjes aan de zijkant liggen en de middenruimte helemaal zichtbaar is.

• Waarvoor kun je dankbaar zijn? Praat erover met elkaar. Voor iets wat je bezit, voor een karaktertrek, een talent, mensen of dieren om je heen thuis, op school of je werk. Voor mooie muziek, liedjes, schilderijen, de natuur, de lente ...

SMR-detail-week-5-dank-u-wel..IMG 7673

• We kunnen ook dankbaar zijn voor mensen die ons inspireren, op de goede weg zetten door hun voorbeeld.  We kunnen dankbaar zijn voor Jezus die ons grote voorbeeld is en ons heeft laten zien wie God is.

• Vertel elke dag aan elkaar waar je dankbaar voor bent. Voor iets dat je die dag is overkomen, of wat je hebt gezien ... en bedank ook God hiervoor! 'Dank U wel voor deze dag....' (een voorbeeldgebedje vind je in de rubriek 'Bidden en vieren')


Week 6: De Goede Week (week 29 maart - 4 april): Steeds meelevender

De kijktafels voor de Goede Week die voortbouwen op deze serie 'Steeds meer ruimte voor..." vind je apart in de rubriek 'Kijktafels'.

EK

 

Artikelen in dit thema Steeds meer ruimte

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook