Steeds meer ruimte

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Pretzels: met je armen over elkaar

pretzel

 
Pretzels, hun religieuze oorsprong
Over de origine van pretzels doen verschillende verhalen de ronde. Zo zou de pretzel uitgevonden zijn door een bakker uit Bad Urach. In ongenade gevallen bij zijn 'broodheer', kon de bakker aan de galg ontkomen als hij er in slaagde een brood te bakken waardoor driemaal de zon scheen. Het is waarschijnlijker dat de pretzel afstamt van het krans- of kringbrood van het Avondmaal in de begintijd van het christendom. Het woord brezel zou een verbastering kunnen zijn van het Latijnse bracellae, dat armpjes betekent. De vorm doet immers denken aan gekruiste armen voor de borst, een bidhouding.

Armen over elkaar
Pretzels hebben dus een beetje de vorm van armen die over elkaar gevouwen zijn.
In deze houding zit je stil, je handen kunnen namelijk zo helemaal niets doen: niet friemelen, niet knutselen, niet gamen, niet bezig achter een toetsenbord, kortom: je doet even helemaal niets.

Zo word je als vanzelf stil.

Stilte ... dan kun je de stem horen die diep van binnen zachtjes spreekt.

Stilte ... dan kun je zonder dat je afgeleid bent op een bankje buiten zien hoe het van winter voorjaar wordt

Stilte ... dan kun je rustig nadenken over wat echt belangrijk is

Stilte ... dan kom je als vanzelf tot gebed

Wil je jezelf en je kinderen hier op een leuke manier aan herinneren?
Laat je handen dan nog even bezig zijn met het bakken van pretzels en
daarna mogen de armen even over elkaar.

Als ze klaar zijn en je gaat ze samen eten, vertel dan iets over de pretzels en oefen/voel even wat met er gebeurt als je met je armen over elkaar zit.

Ingrediënten

400 g bloem
1 zakje droge gist (7 g)
1 tl suiker
2 tl bakpoeder
1 tl zout
1 ei
1 el grof zeezout

Nodig:

Keukenspullen

bakpapier

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept geschreven is. Bereiding, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

1. Doe de bloem, gist, suiker, bakpoeder en het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk er 250 ml warm water in. Kneed in 8 min. tot een soepel deeg. Laat 30 minuten rijzen.

2. Verwarm de oven voor op 225 ºC. Kneed het deeg nogmaals door en verdeel in 10 gelijke stukjes. Rol die uit tot rolletjes van 40 cm lang.

3. Leg elk rolletje in een U-vorm. Neem de uiteinden en draai die een slag om elkaar heen. Duw de uiteinden vast in de bocht van de U. Maak zo nog 9 pretzels. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

4. Splits het ei, klop de eidooier los en bestrijk het deeg ermee (het eiwit wordt niet gebruikt). Bestrooi met het zeezout en laat de pretzels nog 10 minuten rijzen.

5. Bak in ca. 15 min. in het midden van de oven bruin en gaar.

MH

 

 

 

 

 

 

Artikelen in dit thema Steeds meer ruimte

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook