Zingende vogels

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

De vreselijk verlegen vogelverschrikker

De Vreselijk Verlegen Vogelverschrikker.
Prentenboek van de kinderboeken- en kinderbijbelschrijver Karel Eykman en Charles Donker. Zilveren griffel in 1975. Antiquarisch verkrijgbaar.


vogelverschikker-2-images

Paulus, de vogelverschrikker, heeft een heel groot probleem. Hij moet de vogels wegjagen van het land van boer Peter, maar hij is vreselijk verlegen. Hij durft de vogels niet zo goed weg te jagen, en hij vindt ze eigenlijk wel leuk. De baas van Paulus, boer Peter, wordt heel boos: wat hij ook probeert, hij heeft helemaal niks aan Paulus! De vogels doen gewoon waar ze zin in hebben, ze eten al het zaad op dat de boer zaait, en ze komen bij Paulus gewoon op zijn schouders zitten. Ze zijn helemaal niet bang voor hem.


Boer Peter wil Paulus nog één laatste kans geven. Hij stuurt Paulus naar een Vogelverschrikkersschool, waar een militair, die nu met pensioen is, hem allerlei dingen leert die een goede vogelverschrikker moet kunnen: meer achter uit je keel praten, heel hard schreeuwen ... Als vogelverschrikker moet je echt niks pikken van vogeltjes, zegt hij, en vooral niet dat ze het pasgezaaide zaad oppikken. Paulus leert om verschrikkelijk te verschrikken, hij leert zijn leraren en de boer precies na te doen. De schoolvogel valt van zijn stok van de schrik als Paulus hem voor het examen probeert te verschrikken. Gelukkig slaagt Paulus voor zijn examen.


Na een opleiding van een paar weken krijgt Paulus een nieuw pak: het oude soldatenpak van boer Peter. Hij wordt door de boer weer bij op het ingezaaide land gezet. Paulus doet erg zijn best. Maar ... de vogels zijn helemaal niet onder de indruk, ze lachen Paulus stiekem uit en pikken weer even zo vrolijk verder. Maar niet al te opvallend, want ze willen Paulus wel een beetje te vriend houden. Alleen de raaf doet niet mee met die vogelspelletjes. Hij wil eerlijk zijn en zegt tegen Paulus dat hij hem helemaal geen betere vogelverschrikker vindt dan eerst. "Je doet maar alsof, zo ben je niet echt", zegt de raaf.


vogelverschrikkerDan stelt de raaf een bijzondere vraag. Hij vraagt Paulus om mensenverschrikker te worden aan de rand van het bos. Net op tijd - want de boze boer komt er aan - trekken de vogels Paulus uit de grond en zetten hem een stuk verderop neer, bij het bos. En als de mensen voortaan (te) dicht bij de bomen komen, zien en horen ze daar een vriendelijke, wat verlegen, verschrikker, met zijn militaire pet andersom op zijn hoofd, die zegt: "Ja, ziet u, het spijt me, eigenlijk is het hier vogelengebied. Dus ja, ziet u ... Ik kan u natuurlijk niet tegenhouden. Maar als u me een plezier zou willen doen, ziet u, doet u het dan wat kalm aan in dit bos. Kan dat?"

 

Verhaal Karel Eykman naverteld door NS

 

Artikelen in dit thema Zingende vogels

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook