Van Palmzondag naar Pasen

Thema van Veertigdagentijd en Goede Week 2012
Deze week is de Goede Week. Jezus heeft zijn bestemming bereikt: Jeruzalem. Daar zal hij met zijn leerlingen Pesach vieren. Dit is het Joodse feest waar de bevrijding uit Egypte centraal staat: God bevrijdt ons, ook vandaag, uit de dood en slavernij en gaan we op weg naar het land van belofte......

palmtakje op kijktafel ruimte maken voor de Liefde

Als Jezus gezeten op een ezeltje de stadspoorten van Jeruzalem nadert, leggen de mensen hun mantels op de weg en maken zo een rode loper, en zwaaien hem toe met palmtakken: Hosanna, zoon van David! In de loop van de week die volgt, wordt duidelijk dat Jezus niet degene is die de Romeinse bezetter zal verjagen. Jezus koningschap is, zoals hij zelf zegt, 'niet van hier'.

Op Witte Donderdag breekt hij het brood en deelt de beker wijn met zijn leerlingen: hun laatste avondmaal. Ik geef mijn leven voor mijn vrienden en dit is er het teken van: dit brood is mijn lichaam, gebroken voor jullie. Telkens als jullie dit in de toekomst zullen doen, doe dit dan ter gedachtenis aan mij.

Witte Donderdag RMvdL gebroken brood overzicht

Niet iedereen is blij met Jezus. De religieuze leiders zien in hem een bedreiging voor de gevestigde orde. Jezus wordt gevangen genomen en op Goede Vrijdag ter dood veroordeeld. Hij moet de kruisdood sterven en gaat zijn lijdensweg, de weg van iedere mens.


Jezus sterft en wordt door zijn leerlingen haastig in een nieuw graf gelegd. Een zware steen wordt voor de opening gerold. De zaterdag gaat stil en verdrietig voorbij. Hiermee lijkt het verhaal Jezus ten einde. Maar in de vroege morgen, de zon is net op, gaan de vrouwen naar het graf om Jezus dode lichaam beter te verzorgen. Maar de steen is weg......... het is Pasen!

Pasen, RMvdL leve het nieuwe leven

We hopen dat onderstaande bijdragen jullie helpen om thuis in je gezin deze bijzondere week handen en voeten te geven. De kijktafel van de veertig-dagentijd: 'ruimte maken voor de liefde' volgt de gebeurtenissen van de Goede Week op de voet. Verder reiken we je tips, woorden, verhalen, liedjes, symbolen en gebeden aan - voor klein en groot - om deze periode intensiever te kunnen beleven.

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook