Insecten en andere kleine kriebelbeestjes

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Boeken over kriebelbeestjes

Wat zijn er veel boeken waarin insecten een rol spelen! Van Rotbeesten tot Tuinsafari, je kunt het allemaal meebeleven. Soms herkenbaar, soms leerzaam. Meike maakte een keuze. Om de hele zomer plezier van te hebben. 

Rotbeesten: een aanstekelijk boek over insecten en andere kriebelbeestjes
rotbeesten binnenkant

Dit prachtige boek vertelt je alles over insecten en kriebelbeestjes wat je niet wist en altijd al wilde weten zonder dat je het zelf doorhad. Je leert over wespenpaleizen, over de voorouders van de mug die er in de tijd van de dinosauriërs al waren en nog heel veel meer. Dit boek en zijn grappige en mooie tekeningen helpt je met andere ogen naar al die ‘rotbeesten’ te kijken.


cover rotbeestenEen heerlijk leerzaam boek voor kinderen vanaf 8 jaar.

Rotbeesten – Gemma Venhuizen (met illustraties van Tjarko van der Pol)

 

 

 

 

 

Was ik maar...
cover was ik maar was ik maar binnenkantEen boek vol beestjes die eigenlijk wel wat meer op een ander beestje zouden willen lijken.  Een meisje wil een vlinder zijn, maar de vlinder zou wel wat minder willen opvallen, zoals de wandelende tak. De spin zou dan weer graag zo schattig zijn als het lieveheersbeestje. Zo hebben ze allemaal hun onzekerheden en dromen en vergeten ze bijna hoe bijzonder ze zelf zijn. Herkenbaar voor jong en oud. Met mooie illustraties van Mies van Hout zelf.

Een lief boek om samen te lezen vanaf 3 jaar.

Was ik maar… - Mies van Hout 
 

 

Keverjongen 
keverjongen

Op een dag verdween de vader van Darkus spoorloos. In het natuurhistorisch museum waar hij werkt werd hij voor het laatst gezien. Darkus gaat zelf op onderzoek uit en ontdekt dat zijn vader een gevaarlijke tegenstander had. Een grote zwarte neushoornkever, Baxter, komt hem te hulp. En later zijn er nog veel meer insecten die Darkus helpen op zijn zoektocht.

keverheldenkeverkoningin
Dit boek is het eerste deel van een trilogie, ook Keverhelden en Keverkoningin zijn spannend en vol superslimme insecten! Leuk om te lezen voor kinderen vanaf 8 jaar.

Keverjongen – M.G. Leonard

 

 

 

 

Het wonderlijke insectenboek 
wonderlijke insecten binnenkantDit mooie grote boek met levensechte kleurillustraties leert je alles over insecten. Van de naam van de boombaardkever tot waarom de glimworm gloeit, je vindt het hier.

cover wonderlijke insectenboekEen aanrader voor de leergierige 10 jarige die graag meer wil weten over de sterkste, de nuttigste en natuurlijk de lastigste insecten.

Het wonderlijke insectenboek – Bart Rossel (met illustraties van Medy Oberendorff) 

 

 

 

 

Toen rups een vlinder werd 
rups vlinder binnenkantVlinder en eendagsvlieg hebben elkaar kort ontmoet. Nog voor de dag om is wil vlinder eendagsvlieg weer zien. Op weg naar eendagsvlieg komt hij een heleboel insecten tegen, zoals oorwurmen, lieveheerstbeestjes en kakkerlakken.

cover rups vlinderDit boek staat vol leuke en mooie gedichtjes en het is prachtig geïllustreerd. 

Toen rups een vlinder werd - Bette Westera en Naomi Tieman (met illustraties van Djenné Fila)
 

 

 

 

 

 

Hennie de heks op tuinsafari
hennie de heks plaatjeHennie de Heks vind alle kriebelbeestjes in haar tuin machtig interessant. Ze bestudeert ze graag. Ze besluit samen met haar kat Helmer op tuinsafari te gaan. Ze gebruikt een toverspreuk om zichzelf en Helmer klein te maken. De kleine heks en de kleine kat beleven een spannend avontuur als ze in de tuin voor hen enorme insecten tegenkomen. Als dat maar goed afloopt!

cover hennie de heksLeuk voor kinderen vanaf de kleuterleeftijd.

Hennie de Heks op Tuinsafari – Valerie Thomas (met illustraties van Korky Paul)
 

 

 

 

 

 

Erik of het klein insectenboek
cover klein insectenboek

Deze klassieker uit 1941 mag niet ontbreken op het lijstje. Erik Pinksterblom is een jongen met een grote fantasie. Op een avond voor een schooltoets over insecten voelt hij dat er iets bijzonders staat te gebeuren. De schilderijen op zijn kamer komen tot leven. Ook dat van de ‘wollewei’. Hij kan zo het schilderij in. Daar ontmoet hij verschillende insecten.

Er is in 2004 een leuke film gemaakt van dit boek, die is zeker ook een aanrader. 

Erik of het klein insectenboek – Godfried Bomans

 

 

 

 

Meike Hettinga

Artikelen in dit thema Insecten en andere kleine kriebelbeestjes

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook