Samen doen in de Kersttijd

Bidden en vieren

Hier vind je voorbeelden van gebedjes en viermomenten voor thuis,
en informatie over rituelen en tradities.

Oud-en Nieuw, tijd van leven....

Wat er te doen is
Het laatste blad van de kalender... De agenda is vol... Het woord “agenda” heeft een latijnse oorsprong en betekent zoiets als “Wat er te doen is”. Er was een tijd dat mensen leefden met de seizoenen en getijden. Dat maakte duidelijk wat er te doen was. En ook wat wijs was om te doen op dat moment: ploegen, zaaien, oogsten.... Nu bepaalt de agenda wat we moeten doen. In een gezin zijn er meerdere agenda's en kalenders. Elke week een klus om ze af te stemmen. Vandaar dat de gezinskalender of het memobord steeds populairder wordt.

memo-gezins-plannings-bord

Stil staan
Met oud en nieuw staan we even stil. Een nieuw jaar, een nieuwe agenda, een nieuwe kalender. Goede voornemens worden gemaakt, we willen wat dingen veranderen. Misschien meer ruimte in de agenda voor ...... Of meer aandacht voor wat er echt toe doet ...... Dat is iets om samen met de kinderen over na te denken. Dat kan op verschillende manieren. Op deze website proberen we de momenten te vangen in een kijktafel. Ook is het mogelijk om samen een kalender, schilderij of collage te maken voor het nieuwe jaar.

kijktafel oud-en nieuw

Nieuw begin
Voor de Oud-en Nieuw kijktafel gaan we op zoek in de Bijbel. Daar wordt wat afgeleefd, gezongen, gestreden en gebeden. Ook geklaagd. Maar telkens is daar het tegengeluid van hoop en een nieuw begin. In Klaagliederen 3:23 staat:

Elke morgen schenkt hij nieuwe weldaden.
Veelvuldig blijkt uw trouw!


Met de kinderen kun je dit beleven. Elke dag een nieuw begin. Met nieuwe zorg van God. Ook als het even wat minder is gegaan. Ook als het moeilijk is. Ook als er een nieuw jaar begint. Op het blog: BijbelinBeeld maakt Johanna o.a. een kijktafel rond deze bijbeltekst voor kinderen. Nieuwsgierig? Ga naar....

kalender met twee psalmteksten (ps90)

(Mee)tellen
Een ander toepasselijk vers staat in Psalm 90 : 12 (Psalm 90 en 91 worden vaak gelezen rond de jaarwisseling).

Leer ons zo onze dagen te tellen
dat wijsheid ons hart vervult.


Het gaat hier niet om tellen in de zin van: “Hoeveel nachtjes nog voordat ik jarig ben”. Met tellen wordt hier bedoeld “meetellen”. Simpel gezegd is het een soort gebed: “Help ons onze dagen zo mee te laten meetellen, dat we er wijzer van worden”. Hoe word je wijzer? Daar kun je een gesprekje over hebben met je kinderen. Twee zinnen verderop in psalm 90 staat een hint:

Vervul ons in de morgen met uw liefde (...).

Misschien past dat ook nog wel op de kijktafel. En dan kun je het met de kinderen hebben over wijsheid en liefdevolle ogen, liefdevolle oren, liefde in je gedachten, in handelen, door te bidden en te danken, etc.

kijktafel oud-en nieuw 2

In de morgen
“Waarom staat er in deze bijbeltekst in de morgen?” is een vraag die kinderen stellen. In de morgen begin je opnieuw aan “wat te doen is”, in de morgen kijk je vooruit op de dag. Vandaar dat dat het moment is om je door God te laten vervullen met liefde. Voor de hele dag.

In de praktijk?
Het bidden bij ons in het gezin gebeurt vooral 's avonds, als we met elkaar aan tafel zitten. Het is misschien een goed voornemen voor ons om elke morgen te bidden om Gods liefde. Dat zal ik eens in het gezin bespreken. Dan maken we een mooi kaartje met:

Lieve God, vul ons ook vandaag met uw liefde. Amen

Misschien dat het zinnetje soms aangevuld kan worden met iets concreets. Al is dit zinnetje genoeg.

kind met lucht zonsondergang

Inspiratie gevonden bij:
* http://bijbelinbeeld.blogspot.com/2009/12/klaagliederen-323.html
* Stille omgang (1994), Willem Barnard.
* www.josdouma.nl/godisliefde/preekgodisliefde10.pdf

MV

Artikelen in dit thema Samen doen in de Kersttijd

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook