Kijken & spelen

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafel voor Driekoningen

De afgelopen jaren bewaarde ik de mooiste kerstkaarten die wij gekregen hadden in mijn 'mooie- kaarten-doos'. Ieder jaar zaten er wel afbeeldingen tussen met daarop de Driekoningen. Nog onderweg naar Betlehem terwijl ze de ster volgen, of al op kraambezoek bij Maria en Jozef, om de pasgeboren koning hulde te brengen.

kaarten-driekoningen-IMG 7470

Dus kijk je kerstwensen nog eens goed na. Zit er een dergelijke afbeelding bij? Je kunt ook prachtige kaarten vinden op www.klosterkunst.de. Met twee van hun kaarten maakte ik een voorbeeld van een kijktafeltje voor het feest dat officieel 'De openbaring des Heren' heet, het feest van Driekoningen, dat we op 6 januari vieren.

Driekoningen-op-weg-geheel-2-IMG 7380

 

 

 

Drie koningen zagen een sterre...

 

 

 

 

 

 

 

detail-kaart-koningen-op-weg-IMG 7385

De ondergrond van deze kijktafel is een zilver/bronskleurige schaal.

Zet de kaart in een (gebeds)kaarthouder. Je kunt de kaart ook met behulp van kleine steentjes op zijn plaats houden.

Passend bij Driekoningen zie je de drie wijzen op hun weg naar Betlehem. Ze laten zich leiden door de ster die ze aan de hemel hebben gezien. Een nieuwe ster moet wel op een bijzondere gebeurtenis duiden, op de komst van een nieuwe koning. Ze gaan op weg om deze koning hulde te brengen.

Schik voor de kaart en erachter enkele takjes kerstgroen (taxus, hulst e.d.) zorg dat kleine kinderen dit niet kunnen pakken en in hun mond stoppen. Veel kerstgroen is giftig!

detail-drie-sterrelichtjes-IMG 7383

 

Zet op de voorgrond drie 'sterren' lichtjes. Houdertjes in een vorm van een ster, of gedecoreerd met sterren zijn in de kerstperiode volop te koop.

 

 

 

-------------

DXriekoningen-bij-Jezus-geheel-IMG 7375

 

 

 

 

Wij zijn ter aanbidding gekomen,
met wierook en mirre en goud!

 

 

 

 

Ook deze kijktafel heeft een zilver/bronskleurige schaal als ondergrond.  De kaart staat in de (gebeds) kaarthouder en er is kerstgroen omheen geschikt.detail-kaart-driekoningen-bij-jezus-IMG 7377

De drie wijzen/koningen/magiërs zijn - via een omweg met een tussenstop in Jeruzalem, waar ze koning Herodus hebben gevraagd waar de nieuwe koning is geboren (zie Matteüs 2,1-12) - in Betlehem aangekomen. Daar brengen ze de pasgeboren koning hun hulde. Wat bijzonder: die machtige mannen, die gewend zijn door buigende lakeien en bedienden omringd te worden, gaan op de knieen en buigen voor dit klein kind!

Ze hebben geschenken bij zich:
Goud: een vorstelijk geschenk
Wierook: daarmee betoon je eer
Mirre: wordt gebruikt bij het balsemen van een dode, is dus al een verwijzing naar het lijden en sterven van Jezus als hij volwassen is.

detail-koperen-sterrelichtje-IMG 7378

Zet op de voorgrond een sterrenlichtje. Je ziet hier een koperen houdertje met openingen in stervorm.

Het lichtje staat op de onderzetter 'Wij zijn blij dat U er bent voor ons'.  Deze onderzetter zit in de laatste druk van het rode koffertje en in de kaft van het Kijktafelboek.

Ja, we zijn samen met de drie koningen blij dat Jezus voor ons allemaal is geboren! Zijn jonge leven in de kribbe was hier nog in de knop, maar zou later opengaan om voor ons allemaal van grote betekenis te worden.

 

 

Ellie Keller en Edith Vos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikelen in dit thema In de knop

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook