Soort na soort

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Schelpen sorteerdoos

Misschien hebben je kinderen na de vakantie schelpen mee naar huis genomen. Wat zijn er veel soorten! Elke schelp is gemaakt door een ander soort weekdier of slak. Misschien is je kind geïnteresseerd in de herkomst ervan, die kun je onderzoeken op internet, ‘soort na soort’! Op de website ecomare.nl staat bijvoorbeeld: ‘Schelpen zijn de harde delen van weekdieren die deze dieren stevigheid geven. De schelpen op het strand zijn bijna altijd van tweekleppigen, slakken of inktvissen. Vaak zijn lege schelpen op het strand al honderden jaren oud, zo niet duizenden jaren’. Had je dat gedacht?!

Knutselidee
Maar waarschijnlijk vindt je kind de kleuren en vormen gewoon mooi. Geef de schelpen een eigen plekje. Hier ons knutselidee: een eierdoos, omgebouwd tot sorteerdoos met zeemotief.

Nodig:
Kartonnen eierdoos of eierrekje; schelpendoos materialen 1
witte latex of hobbyverf;
blauwe waterverf;
flinke kwast. (foto 1)

 

Doen:
1. Verf de binnenkant van de eierdoos wit. Vooral de bodem van de vakjes mooi wit maken. (foto 2)


2. Spoel de kwast goed uit en kies uit de verfdoos een donkerblauwe kleur. Verf de nog grijzige buitenranden van de eierdoos blauw en verf daarbij ook een beetje over het wit heen, op de hogere delen, dit heeft een transparant effect. Het gaat lijken op een zee met golfjes. (foto 3 en 4)


3. Sorteer de schelpjes en doe ze soort na soort in een eigen vakje. (foto 5)

schelpendoos wit 2schelpendoos blauw 4aschelpendoos blauw wit 4schelpendoos vullen 5
4. Tip: weet je de schelpnamen, dan kun je eventueel naamvlaggetjes maken. Knip mini-briefjes en schrijf de namen erop. Maak er met een cocktailprikker een vlaggetje van, dat je naast het vakje prikt.

schelpendoos alle schelpen
Deze sorteerdoos kun je natuurlijk ook in een andere kleur verven en voor andere dingen gebruiken: kraaltjes, steentjes, gedroogde bloemen, bessen, granen. Veel plezier!!

Marjet de Jong

 

 

Artikelen in dit thema Soort na soort

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook