Stenen gaan leven II

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels voor de Paasdagen

De gele onderzetter uit het koffertje 'Beginnen maar' is de onderzetter voor de lente en Paastijd. De tekst 'Leve het nieuwe leven!' past bij het Paasfeest, waar we herdenken hoe God, Jezus niet aan de dood heeft prijsgegeven, maar nieuw Leven heeft geschonken. Overal zie je nieuw leven ontluiken, knoppen die op springen staan, bloembollen die gaan bloeien, nieuw groen gras, prille blaadjes aan struiken en bomen, witte en roze bloesem aan de fruitbomen.
Haal de gele onderzetter dus tevoorschijn, zet er een waxinelichtje op en geef hem een centrale plaats op je paas-kijktafel!

stgl Pasen close-up

Een lage, ronde glazen schaal- je zag hem ook al in de opstellingen "stenen gaan leven" voor de veertig-dagentijd- verandert met Pasen in een graf-lentetuin.
Leg van elke week van de veertig-dagentijd het bijpassende steentje in de graftuin. (zwarte struikel-kiezel, witte ruimte-maak steentjes, kontakt-legoblokje, een edelsteentje en een grote-wereld-steentje)
Als je het zand een beetje vochtig maakt en dat over een niet te groot glas heen modelleert, ontstaat er een mooie grafholte. Enkele mini-narcisjes, gras (geknipt van een matje) en kleine vrolijke bloemetjes en het is Pasen op de eettafel. Je kan er ook enkele (paas)eitjes bij leggen.
Vergeet niet een lichtje of paas-kaarsje in de paastuin te zetten. Het lichtje staat voor het 'Licht van Christus': het licht wat in de Paaswake de donkere kerk is binnengebracht, als teken dat alle duisternis en kwaad verdreven is.Als je wilt kan je enkele 'getuigen' toevoegen, die net als wij, getuige willen zijn van de Verrijzenis. De vrouwen ontdekken in het Paas-evangelie als eerste het lege graf. Maar de Heer, zij vonden hem niet. "Zoek niet de Levende bij de doden. Hij gaat U voor naar Gallilea!" Daar, in het gewone leven, zullen jullie hem herkennen!"Je kan ook een open kinderbijbel op de Paas-kijktafel zetten. Zoek het verhaal van Pasen op en zet de afbeelding centraal op de kijktafel.

stgl Pasen met KB + stenen + onderzetter+licht

Hieronder een zilverkleurige schaal de gevuld is met aarde, frisse groene plantjes, kleine mini-narcisjes. Enkele stenen suggereren een graf. Er brandt een lichtje. Er zijn kleine gele paaseitjes verstopt, een klein kruikje met water en verder zijn er zaadjes gezaaid van tuinkers. In een week kan je de tuinkers eten! Een mooie paasopstelling, vol nieuw leven!

woestijn-paastuin open graf close-up Pasen III

Een platte glazen schaal met een doorsnee van zo'n twintig centimeter vul je met mos of (nep)gras. Hierop zet je een lenteboom (Hema) kocht. De lenteboom is omgevormd tot een levensboom. Uit het dode kruishout (gemaakt van twee kleine takjes) ontspruit nieuw leven! Het duifje staat symbool voor de H. Geest die Jezus ons heeft gegeven. Een mooi paassymbool!

levensboom pasen 2009


MV & EK

terug naar nieuwspagina
naar kijktafels voor april: Pasen, ontdek het ook!

Artikelen in dit thema Stenen gaan leven II

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook