Stenen gaan leven II

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Stenen gaan leven: week 5 en van Palmzondag naar Pasen

week 5: DE GROTE WERELD; je steentje bijdragen
21 maart - 27 maart

Als symbool voor 'de grote wereld' kan je kiezelsteentjes in verschillende, felle kleuren verven. Een alternatief is kiezelsteentjes te gebruiken in groene- of aardetinten.

steentjes verven groen

Leg de 'edelsteentjes' aan de kant en maak plaats voor cirkel van gekleurde steentjes.

stgl de grote wereld poppetjes en kring gekleurde stenen

Als je de gekleurde stenen om de edelsteentjes heen legt, maak je een door de combinatie van 'samen doen' en de 'grote wereld' een nieuw symbool dat staat voor 'je steentje bijdragen'.

stgl samen doen in de grote wereld

We proberen deze week stil te staan bij mensen die het arm en ellendig hebben. Zij wonen vaak ver weg, maar toch horen we bij elkaar. Wat doen zij voor ons? Je hebt vast wel dingen in huis die daar vandaan komen (kleding, voorwerpen, muziek). Wat kunnen wij voor hen doen?
Spaar deze week samen geld bij elkaar om aan een goed doel te geven. Een doel dat helpt om de wereld, met al wat erop leeft - mensen-planten-dieren- beter te maken. De Vastenaktie is zo'n goed doel.
Jullie kunnen 'je steentje bijdragen' door geld te sparen door minder te eten, te drinken, te roken, te snoepen. Of door minder frutseltjes te kopen, door geld te verdienen met karweitjes. Spaar het geld in een mooi versierd doosje of een spaarboxje van de Vastenaktie. Zet het bij/op de kijktafel.

stgl de grote wereld 1 + spaarboxje


Week 6: mee-beleven
28 maart - 4 april

Palmzondag

De Goede Week begint met Palmzondag. Op deze dag wordt in de kerk het hele lijdensverhaal gelezen. We staat stil bij alles wat Jezus de komende week gaat meemaken. Zet de kijktafel op een paarse ondergrond. Paars is de kleur van inkeer en bezinning, maar ook de kleur van rouw.

stgl kruis van verschillende stenen

Maak een kruis met behulp van alle steentjes die in de afgelopen vijf weken een rol op de kijktafel hebben gespeeld. De zwarte struikelstenen, de 'ruimte-maak' steentjes, de edelsteentjes, de grote-wereld-steentjes. Het hart van het kruis bestaat natuurlijk uit een edelsteentje, het corpus uit alle steentjes die staan voor de dingen die niet goed gaan in ons leven. De 'handen' strekken zich uit naar heel de wereld en het hoofd en de voeten, verbinden de aarde met de hemel. Het kruis wordt omlijst door de 'ruimte-steentjes'. Het lijden van Jezus leidt uiteindelijk niet tot de dood, maar maakt ruimte voor nieuw Leven.

stgl kruis van verschillende stenen met palmtakjes en buxus

Op Palmzondag vieren we ook de intocht in Jeruzalem. Jezus trekt, gezeten op een ezeltje, Jeruzalem binnen. Leg kleine palmtakjes (buxus) op de kijktafel. Gebruik hiervoor de palmtakjes die jullie uit de (gezins)viering hebben meegenomen!

stgl palmzondag bouwen 'kruis'

Marieke's zoon wilde ook een kruis maken. En natuurlijk moeten vader, moeder, grote zus en hijzelf ook meedoen, want het is feest in Jeruzalem. Maak ruim baan, haal de takken van de bomen en zwaai naar hem: de nieuwe koning is in aantocht!

stgl toegejuigd met palmen

Zij zingen:
"Hosanna, zoon van David,
Gezegend die komt in de naam van de Heer
Hij is de Koning van Israël
Hosanna in den hoge!"

stgl toegejuigd met palmen close-up

Witte Donderdag

We maken van alle steentjes een berg. Deze berg staat symbool voor ons leven; onze ervaringen, onze contacten, ons doen en laten. Ze bevat de licht-en schaduwzijden van ons leven.

stgl alle stenen samen gevormd tot een berg van ons leven

Op Witte Donderdag dag vierde Jezus voor de laatste keer het Joodse Pesach met zijn leerlingen. Het feest waarop de Joden de uittocht uit Egypte herdenken: de uittocht uit het land van onderdrukking, slavernij en dood, dwars door de rietzee (of rode zee), op weg naar het beloofde Land! Van dood naar leven!

Het ongedesemde brood en de wijn, voedsel en drank bij dit laatste avondmaal, geeft Jezus een nieuwe betekenis mee. Dit brood is mijn lichaam, gebroken voor jullie en deze wijn is mijn bloed, vergoten ter vergeving van alle zonden. Deel dit brood en deze wijn met elkaar, zoals ik jullie leven deelde. Doe dit tot mijn gedachtenis!

gebroken brood, gebroken leven

Goede Vrijdag

Ga met je kind(eren) in het park of bos op zoek naar de mooiste afgevallen tak om een kruis van de maken. Maak dit kruis van takken, door twee takjes met een dun touwtje kruislings te verbinden. Plant dit kruis midden tussen de stenen, die symbool staan voor ons leven, onze liefde en ons lijden.

Kruis geworteld in ons leven, liefde en lijden

Jezus sterft aan het kruis, niet omdat hij een misdadiger was, maar omdat hij met zijn leven liet zien wie God was: barmhartig, liefdevol, vergevingsgezind. "Wie mij ziet, ziet de Vader". Daar voelden de religieuze leiders uit die dagen zich door bedreigd. Marcus, een van de evangelisten, laat de honderdman, de soldaat die bij Jezus lijden en sterven aanwezig was, ons geloof als eerste verwoorden: "Waarlijk, deze mens was een zoon van God".

Kruis midden in de stenen: ontferm U over ons leven

Het kwaad in de wereld, het lijden van zoveel mensen. Dat laat niemand onberoerd. Wij treuren en lijden vandaag met hen mee.

stgl: verdrietig onder het kruis

Stille Zaterdag

We zetten het kruis op zijn kant. Jezus is van het kruis afgehaald. Hij is in doeken gewikkeld, in een nieuw graf gelegd. Zware, grote steen ervoor. Soldaten houden er de wacht. Zo, daar kan niets meer mee gebeuren.......

stgl stille zaterdag

Pasen

Haal alle stenen weg van de kijktafel. Van alle stenen die de afgelopen weken zijn gebruikt leggen we er slechts eentje neer. Samen met enkele (paas)eitjes. Net kleine steentjes nietwaar? Stenen gaan leven!
Geef de gele onderzetter met de tekst: 'Leve het nieuwe leven' met daarop een brandend lichtje een plaats op de kijktafel. Heb je deze onderzetter niet? Kies dan voor een brandend 'paas-kaarsje', want 'het licht van Christus' mag op geen enkele paas-kijktafel ontbreken!

stgl Pasen close-up

Als je op Paasmorgen het paasverhaal wil vertellen, zet dan de kinderbijbel open bij het paasverhaal. Hieronder zie je de engelen bij de weggerolde steen uit "Bijbelse verhalen voor Jonge Kinderen".

stgl Pasen met KBCramer-Schaap

Met behulp van een glas en een beetje vochtig zand, kan je ook een echt 'graf' maken in de paas-tuin.

stgl Graf close-up + getuige

Maak van de kijjktafel een vrolijke lente-tuin. Plant kleine narcisjes of andere bloembolletjes in een stukje aarde. Met 'nepgras' en vrolijke bloemetjes maak je een lente-sfeer.

stgl graf + stenen + grafsteen

Je kan poppetjes in de graftuin zetten: zij staan symbool voor de eerste getuigen van deze bijzonder paas-ervaring. Maria Magdalena is de eerste getuige van de Verrijzenis. Zij ontmoet de levende Heer in de graftuin. Hij noemt haar bij haar naam en zij herkent Jezus in de man, waarvan ze dacht dat hij de tuinman was......
Daarna reppen ook de andere leerlingen zich naar het lege graf.
Langzaam aan dringt het bij de leerlingen door: "Wat zoekt Gij de levende bij de doden. Hij is niet hier. Hij gaat U voor naar Gallilea". Gallilea staat voor de plaats waar zich het gewone leven afspeelt. Daar in het gewone leven zullen zij Jezus herkennen. Hij woont midden onder hen, als ze leven in zijn geest!

kijktafel Pasen + poppetjes

Stenen gaan leven:
Vreugde wint het van het verdriet.
Het licht wint het van de duisternis.
Het (L)leven wint het van de dood.

Zalig Pasen!

MV & EK

terug naar nieuwspagina
naar kijktafels voor de Goede Week m.b.v. het Paasverhaal

Artikelen in dit thema Stenen gaan leven II

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook