De herdertjes lagen bij nachte

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van kijktafels passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafel Advent: de herdertjes lagen bij nachte

Hoe maak je een kijktafel voor de Advent?

* Kies een ondergrond: een dienblad, een kaarsen-onderbord o.i.d.
De kleur paars, de kleur van inkeer en bezinning hoort bij de voorbereidingstijd op Kerstmis. Dus leg een paars servet op het dienblad of kies voor een paars onderbord.
* Vier kaarsen of waxinelichtjes: voor iedere zondag van de Advent eentje.
We verwachten Jezus, het Licht der wereld. Naarmate Kerstmis dichterbij komt, wordt het steeds lichter op de Adventstafel.
* Sober kerstgroen, liefst rond geschikt.

advent 2008 I

Herders

Het thema voor dit jaar is: 'de herdertjes lagen bij nachte'. De herders hielden de wacht bij hun kudde. Ze waken in de nacht, zijn alert. Ga dus op zoek naar herder(s) en schapen. Als je een kerstgroep met losse beeldjes hebt, dan hoef je ze alleen maar tevoorschijn te halen. Maar je kan ze ook knutselen!
Mogelijk heb je een (oude) kerstkaart met herders en schapen, of zet een kerst-prentenboek open bij een afbeelding van de herders die de wacht houden bij hun schapen.

kijktafel 'de herdertjes lagen bij nachte' 4e zondag

Eerste zondag

In onderstaande voorbeelden 'groeit' de Advents-kijktafel op de een of andere manier. Zet op een (paarse glazen) platte schaal vier paarse stompkaarsen neer. Iedere zondag van de Advent gaat er lichtje extra aan.
Schik wat kerstgroen rond een stronk, een stam. Deze verwijst naar de stamboom van koning David, want de Messias zal geboren worden in de stad van koning David
' Zo ook Jozef; hij ging naar van de stad Nazareth in Galilea naar Judea, naar de stad van David, Bethlehem genaamd, omdat hij uit het huis van David stamde, om zich te laten inschrijven, samen met Maria, zijn verloofde, die zwanger was'
David was voor zijn zalving tot koning van Israƫl een herdersjongen! De herder en het schaapje zijn uitgeknipt en gevonden in het afbeeldingenbestand van Google.
Voor de herder: ga naar
Voor het schaapje: ga naar

advent eerste zondag, herders en schaapje

Je kan van het aansteken van de kaars een klein viermomentje maken.
In de voorleeshoek vind je een versje dat je zou kunnen zeggen en het voorleesverhaal 'het lelijke schaapje'. Het is een voorleesverhaal in vier bedrijven, zodat je het iedere zondag een stukje verder kunt vertellen.
In de rubriek 'verhalen vertellen' zie je in welke kinderbijbel je een verhaal over koning David kunt vinden!

David, als herdersjongen uit Kijkbijbel

Tweede zondag

In het midden van de Adventskijktafel ligt de onderzetter 'wachten op kerstmis'. Hij zit in het koffertje 'Beginnen maar!' Op de onderzetter staat een schaapje. Dit kan natuurlijk ook een schaapje van jullie kerstgroep zijn of zelf gemaakt.

advent eerste zondag detal (schaapje)

De ondergrond is een wit dienblad met daarop een paars kleedje. Op de tweede zondag van de Advent, branden er twee kaarsen. Als je het verhaal van het lelijke schaapje voorleest, dan is het natuurlijk heel leuk als het schaapje niet wit is, maar gevlekt: wit, zwart en grauw en grijs.....!Derde zondag

Ook met een afbeelding of kerstkaart kan je de adventskijktafel zo in de sfeer van 'de herdertjes lagen bij nachte' brengen!

Herders + schaapjes advent

Een paars kaarsen-onderbord, wat kerstgroen, een oude kerstkaart en vier waxinelichtjes in een (paarse) houder en je hebt een makkelijk verplaatsbaar Adventskijktafeltje. Als je goed kijkt, is de derde houder roze. We zijn halverwege de Advent en het witte licht van Kerstmis, mengt zich met het paars. Traditioneel heet deze zondag: Gaudete: Verheugt U, de messias is nabij!

kijktafel advent derde zondag, herders/schapen

Vierde zondag

Op deze Adventskijktafel is gewerkt met een paarse centrale kaars. Iedere zondag is er iets bijgekomen. Op de eerste de herder, op de tweede het eerste schaap, op de tweede het tweede, enz. Zo kan je de kijktafel ook laten groeien.....

advent vierde zondag herders met schapen

Alternatieven:

Een kijktafel met een adventskaars die ieder week een stukje korter wordt

In de webshop van Amnesty vond ik deze Adventskaars. Iedere week laat je hem een stukje verder op branden. De kaars staat in een sterretjes-houder op de onderzetter 'wachten op kerstmis'. Natuurlijk kan je deze opstelling ook aanvullen met herders en schapen!

adventskaars met onderzetter

Een kijktafel aangevuld met een Adventskalender

Een andere mogelijkheid om te weten hoelang we nog met de herders moeten wachten en waken, is een Adventskalender waarbij er iedere dag een vakje opengemaakt kan worden. In het prentenboek van Marcus Pfister, De ster van Bethlehem, staan enkele herders centraal. De voorkant van het boek is meteen een Adventskalender!

de ster van Bethlehem, adventskalender

Op een wit dienblad ligt een paars kleedje. Aan de ene kant staat een adventskaars in het groen en aan de andere kant staat het boekje/adventskalender! Zo is het op eenvoudige wijze thuis helemaal Advent!

advent op dienblad met adventskalender/boekje de ster van bethlehem

Een kijktafel voor de allerkleinsten, met iedere week van de Advent een ander boekje

advent eerste zondag + boekje een lange reis

Je kan de Adventskijktafel natuurlijk ook iedere week van een nieuw boekje voorzien. Dit boekje 'de lange reis' komt uit een boxje waarin zes boekjes zitten, geschikt voor de allerkleinsten! Er is ook een boekje speciaal over de herders. Als je de zes boekjes omdraait vormen de achterkanten samen een puzzel!

zes boekjes uit box op weg naar bethlehem

Op weg naar Betlehem, isbn 978903383965

EK

Artikelen in dit thema De herdertjes lagen bij nachte

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook