Wanneer wordt het Pasen?

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Steeds meelevender; de kijktafel van Palmzondag tot Pasen

De zesde week van de 40-dagentijd is de Goede Week. We vervolgen de kijktafel 'Steeds meer ruimte voor...' in deze week met als thema: Steeds meelevender.

Week 6 ( 29 maart - 5 april) Steeds meelevender!

Een week van gedachten, op naar het feest.
't was zonder uw lijden er niet geweest.
U bent geslagen,
hebt het kruishout gedragen,
U deed het uit liefde en droeg de pijn
zodat iedere mens voortaan vrij mag zijn.

Het paasbeste Licht
komt van Jezus' gezicht

 

Palmzondag  

Kijktafel-SMR-Goede-Week-palmzondag-geheel-IMG 7680We halen de onderzetter 'dank U wel voor deze dag' weg en zetten in het midden van de kijktafel een eenvoudig kruis. Je kunt het van twee takjes en een toutje of draadje makkelijk zelf maken.

Op deze dag komt Jezus in Jeruzalem aan en hij wordt door de mensen ingehaald als hun verlosser, de Messias die hen zal bevrijden. "Hosanna, hij die komt in de naam van de Heer", Hosanna in den hoge!

SMR-Palmzondag-detail-palmtakje-IMG 7681De mensen spreiden hun mantels uit over de weg en zwaaien Jezus toe met palmtakken. Zo gezeten op een ezeltje rijdt Jezus als een vredlievende koning de stad binnen.

In veel kerken zijn er op palmzondag gezinsvieringen. Vaak is er een optocht door de kerk met palmpaasstokken en er worden palmtakjes gezegend en uitgedeeld om mee naar huis te nemen. Leg zo'n palmtakje aan de voet van het kruis.

Maandag of dinsdag in de Goede Week

SMR-Goede-Week-judaspenning-geheel-IMG 7682

Judas Iskariot, een van de leerlingen van Jezus is teleurgesteld in hem. Jezus blijkt niet een koning te zijn die de gehate Romeinen, die zijn land bezet houden, te verdrijven. Hij besluit aan de hogepriesters te gaan vertrellen waar ze Jezus gevangen kunnen nemen, hij weet de plek waar Jezus vaak naar toe gaat. Hij krijgt voor dit verraad 30 zilverlingen.

Goed-Week-SMR-judaspenning-detail-IMG 7686Leg op de kijktafel wat echt zaad van de judaspenning. (hier zijn het uitgeknipte plaatsjes). Judaspenning is rond en zilverachtig en lijken wel op munten. Je kan ook een klein zakje met muntjes op de kijktafel leggen.

 

Witte Donderdag

Leg het palmtakje opzij en de judaspenning weg. Vandaag viert Jezus met zijn vrienden Pedsach. Een rituele maaltijd waarop de Joden de uittocht uit Egypte herdenken. Op de Pesachtafel staat o.a. altijd lamsvlees, bittere kruiden, ongedesemd brood (matzes) en wijn. In het bijbelboek van de uittocht, het boek Exodus, kan je lezen hoe dit feest de eerste keer gevierd werd. ( Ex 12, 1-28) Het is het feest waarop de Joden ieder jaar opnieuw -tot aan de dag van vandaag- herdenken dat God hen -ook nu- bevrijdt uit het land van de slavernij en de dood en hen laat wegtrekken naar een beooofd land, wijd en goed!

Goede-Week-SMR-Witte-donderdag-geheel-IMG 7688Christenen zijn deze laatste Pesach maaltijd die Jezus met zijn leerlingen vierde 'het laatste avondmaal' gaan noemen. Want Jezus neemt die avond het brood en de wijn in zijn handen. Breekt en deel ervan uit met de worden: 'Doet dit tot mijn gedachtenis'. Jezus geeft een nieuwe betekenis aan het ongedesemde brood, hij zegt ervan 'dat het zijn lichaam is, gebroken voor u' en over de wijn zegt hij; 'Dit is het bloed van het nieuwe verbond'.

Iedere keer als wij Eucharistie vieren of het Heilig Avondmaal,  doen we wat Jezus ons gevraagd heeft: het brood te breken en wijn te delen ter zijn gedachtenis. Zo stelt hij zichzelf tegenwoordig en in ons midden aanwezig.

SMR-Witte-Donderdag-detail-druiven-en-matzes-IMG 7689We leggen gebroken matze op de kijktafel  en een tros druiven. Van druiven wordt wijn gemaakt. Zoals vele graankorrels samenkomen in het brood en vele druiven samenkomen in de wijn, zo vormen wij mensen een gemeenschap rondom Jezus.

 

Goede Vrijdag

SMR-Goede-vrijdag-haan-IMG 7694

 

Haal de matze en de druiven weg. De kijktafel is leeg. Er staat alleen het kruis. Symbool van het leven en sterven van Jezus.

Jezus heeft zijn leven letterlijk voor ons gebroken en zijn bloed vergoten. Gods zoon leeft het mensenleven helemaal. Hij ondergaat lijden en sterven als een mensenzoon. Zijn leven geofferd uit liefde voor ons!

Het mooiste is om de kijktafel helemaal leeg te laten. Een verlaten ruimte. Het is de dag waarop Psalm 22 wordt gebden: 'God, mijn God, waarom heb je mij verlaten..'

Je kan ook een haan (die herinnert aan het verraad van Petrus) of dobbelstenen ( de soldaten die Jezus kruisigden dobbelden om zijn kleding) bij het kruis zetten.

 

 

 

 

 

Stille zaterdag

Goede-Week-SMR-Stille-zaterdag-met-sleutel-IMG 7695Als Jezus is gestorven wordt zijn lichaam nog vrijdagavond in een nieuw graf gelegd. Er is haast geboden want de avond valt en als het donker is geworden begint de Sabbat, een totale rustdag.

Zet als symbool hiervan het kruis op zijn kant.

Leg een sleutel bij het kruis. Deze sleutel staat voor 'openen'. Door Jezus dood is de hemel geopend. De dood heeft niet het laatste woord gekregen, maar de liefde van God. De liefde van Jezus, de mensenzoon voor de mensen. De liefde van een vader voor zijn zoon. De liefde van God voor ons mensen. Er is nu plaats voor iedereen in het huis van zijn Vader.

Pasen

Kijktafel-Pasen-geheel-steeds-meer-ruimte-2-IMG 7707

Verander de lege kijktafel in een Paastuin, met lentebloemen in geel en groen. Zet forsythia neer of bloesemtakken. Blauwe druifjes en/of narcissen. Zorg dat het nieuwe leven ervanaf spat.

SMR-lam,-zie-het-lam-Gods-met-kruis-IMG 7712

Ik heb een lammetje op de kijktafel gezet, die het kruis op zijn schouders draagt. Met kleine kinderen is het gewoon een pasgeboren lammetje zoals je ze nu buiten kunt zien. Maar als je kinderen wat ouder zijn kan je vertellen dat Christus ook wel het 'Paaslam' genoemd. (Denk aan het schilderij van  'Het lam Gods' van van Eyck. )

In de katholieke kerk bidden wij vlak voor dat wij het Eucharistisch brood gaan ontvangen: 'Zie het Lam Gods, dat wegdraagt de zonden van de wereld, ontferm U over ons'.

Pasen-SMR-detail-leve-het-nieuwe-leven-IMG 7726

Centraal staat op de kijktafel de onderzetter 'Leve het nieuwe leven'. Deze onderzetter zit in het rode kofferrtje 'Beginnen maar!' en in het Kijktafelboek.

Erop brandt een rond geel kaarsje.

Pasen:
Van winter naar lente,
van donker naar licht,
van Goede Vrijdag naar Pasen,
van lijden naar Verrijzen,
van dood naar Leven.
Leve het nieuwe Leven!


Zalig Pasen!

 

EK

 

Artikelen in dit thema Wanneer wordt het Pasen?

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook