Sint Maarten en Sint Nicolaas

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels voor Sinterklaas

Een kijktafel bestaat altijd uit vier elementen:
- een ondergrond waarvan de kleur past bij het seizoen of feest, dit kan een lapje, placemat en/of een schaal zijn
- iets uit de natuur van het seizoen
- een lichtje (eventueel op een tekstonderzetter uit het Kijktafelboek*)
- een symbool ( dit kan een afbeelding of een voorwerp zijn)
Een kijktafel bevat bij voorkeur geen tekst, omdat het symbolische karakter van de kijktafel dan verloren gaat. Met een tekst ga je als eerste lezen en dan wordt eerst het hoofd ingeschakeld. Een kijktafel wil het symbolisch bewustzijn vullen en activeren, dat maakt deel uit van het religieuze bewustzijn wat grote en kleine mensen in zich dragen en vooral te maken heeft met je hart en ziel.

SINTERKLAAS I

Kijktafel Sinterklaas op de daken 1 IMG 0739

 

Deze kijktafel is geschikt voor jongere kinderen en geïnspireerd door het sinterklaasliedje 'zachtjes gaan de paardenvoetjes, trippel, trappel over het dak'.

Een houder voor pennen van wit hout en een daken-reliëf is de basis van de kijktafel.
Hij staat op een juten ondergrond (dit verwijst naar de 'zak van Sinterklaas.

Op de achtergrond staat een boompje met kale takken (gemaakt van enkele met dun paktouw bij elkaar gebonden dode takjes) 


Kijktafel Sinterklaas detail Sint IMG 0741Sinterklaas en zijn trouwe schimmel en Piet komen uit een serie van Playmobil en de pakjes zijn kleine doosjes ingepakt in sinterklaaspapier.

Als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven!

SINTERKLAAS II

Kijktafel Sint detail daken IMG 0763

Niet iedereen heeft zo'n daken-pennenhouder. Maar met zwart papier, een potlood en een schaar knip je makkelijk zelf een skyline. We doen het je voor in de rubriek 'knutselen en doen' . Ga naar...
Kijktafel Sinterklaas met zwarte daken geheel IMG 0760

Zet de zwarte huizen/daken in een houder op een lapje jute. Achter de daken staat een boompje wat al zijn blad al is verloren. Begin december zijn vrijwel alle bomen al helemaal kaal. We kunnen daarom de maan door de bomen zien schijnen!

Kijktafel Sint detail lichtje in opgerolde schors IMG 0758Boven de daken zie je de staf van Sint Nicolaas uitsteken.
Je kunt de staf uit goudkleurig of geel papier knippen en aan de achterkant van de daken met een plakbandje bevestigen.

Op de voorgrond zie je een oude houten speculaasvorm (rommelmarkt) en wat sinaasappelschijfjes en pijpjes kaneel.

Het lichtje brandt in een stukje opgerolde schors, in vorm gehouden met een touwtje. Ernaast staan enkele sinterklaascadeautjes. Vol verwachting klopt ons hart....

SINTERKLAAS III
Sinterklaastijd TVen site IMG 0615Deze kijktafel is speciaal gemaakt voor de tv uitzending over de feesten van de Herfst t/m Driekoningen van 'Roderick zoekt Licht' uitgezonden op 3 oktober j.l.

Op een rood vierkant kaarsen-onderbord (de kleur van de mantel van Sint Nicolaas) ligt een juten lapje. Dat verwijst naar het materiaal waar van oudsher de 'zak' van Sinterklaas is gemaakt.

De bisschopsring met de rode steen en het gouden kruis ( feestwinkel) staan symbool voor Sint Nicolaas, de groene veer is achtergelaten door een van zijn Pieten.

Er liggen sinaasappelschijfjes, geurend kaneel en gedroogde mandarijntjes. Zo ruikt het niet alleen naar de sinterklaastijd, maar zit er ook een verwijzing in naar de drie (ronde) goudstukken die de bisschop van Mira, de oorspronkelijke St. Nicolaas, schonk aan de vader van drie dochters, zodat zij alle drie een bruidsschat hadden en zo konden trouwen.
Het lichtje is verborgen in een stukje opgerolde schors en wordt zo ook een beetje geheimzinnig. Want het blijft een goed bewaard geheim wie er allemaal meewerken om het sinterklaasfeest tot een echt geef-feest te maken.

SINTERKLAAS IV

Benodigdheden Sinterklaaskijktafel met boek Sinterklaas 2014 onderdelen

Op ons Geloventhuis kanaal van YouTube vind je een filmpje waarbij we een sinterklaaskijktafel maken met behulp van deze 'onderdelen'.

Het boek 'Sinterklaas' van Charlotte Dematons staat centraal op deze kijktafel met de titel 'Een cadeautje voor jou!'.

 

 

* Het Kijktafelboek geeft achtergrondinformatie over het concept van de kijktafel, leert je hoe je zelf stap voor stap een kijktafel bedenkt en maakt. In het derde hoofdstuk staan natuurlijk héél veel voorbeelden van seizoens- en thema kijktafels die je kunt namaken of waardoor je je kunt laten inspireren. Ook is er aandacht voor achtergrondinformatie en toelichting van de christelijke feesten en tijden zoals de Advent, Kerstmis, Driekoningen, Veertigdagentijd, Goede Week, Pasen en Pinksteren. En voor elk van deze geloofstijden/feesten ook vier prachtige kijktafels!

In de kaft zitten vier dubbelzijdige tekst-onderzetters verborgen. Op deze onderzetters past precies een waxinelichtje. Zo heb je meteen een begin voor je eigen kijktafel.

Gun jezelf dit prachtige boek of geef het je zus, vriendin of leerkracht als een zinvol december-cadeau! Het kost op dit moment slechts 14,95 en is verkrijgbaar in onze webwinkel. Ga naar....

Ellie Keller

Artikelen in dit thema Sint Maarten en Sint Nicolaas

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook