Lichtjes naar huis

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Werkbeschrijvingen sterren en de kijktafelboom

Op de kijktafel Lichtjes naar de kerststal komt elke week een nieuwe ster in de sterrenboom te hangen. Op de grote sterren zie je de hoofdrolspelers in het kerstverhaal. 

Werkbeschrijving sterrrenboom 

NODIG:
advent foto 1 nodigVoor de sterrenboom: een leeg-schoon-droog melkpak, wat stenen/grind om dit te verzwaren; stevig gekleurd papier in donkere kleur; goud- of zilverkarton (bijv. doosje van chocoladeletter); klosje zeer dun metaaldraad (verkrijgbaar in lage prijs winkels); potlood, schaar, lijm; het printvel met de 5 sterren (zie hieronder).
Voor de kijktafel: een rechthoekige placemat (hier groen, mag ook paars of andere donkere kleur zijn); een ronde houten schijf of placemat/onderbord, 4 waxinelichten, wat wintergroen. Je kunt de voorgrond met Kerstmis zo kerstig maken als je wilt, kijk wat je daarvoor in huis hebt.

WERKVOLGORDE BOOM:
PRINT het printvel met de 5 sterren (je vindt het onderaan) en evt. het boom-voorbeeld (Zie ook onderaan deze pagina). 
advent foto 2 boomvormKNIP uit donker papier een kerstboomvorm groter dan het melkpak. Knip uit goud-/ zilverkarton kleine sterren.
Knip van een A4-tje ca 6 cm hoogte af en vouw het tot een drieluik ter bekleding van drie zijden van het melkpak later. [foto 3] Knip 6 tot 8 stukken dun metaaldraad van willekeurige lengte, ca 30-40 cm.
PRIK met schaarpuntje (of met naald of spijkertje) 6 tot 8 gaatjes in de bovenste opstaande rand van het melkpak op willekeurige plekken. Prik gaatjes in de goudkartonnen sterren.
MAAK de sterren zwevend als volgt: aan beide uiteinden van elke draad komt een sterretje. Doe dit zo: bevestig aan één uiteinde een sterretje; steek het andere uiteinde door een gaatje in het melkpak, trek door tot ca. halverwege de draad, steek nogmaals in dezelfde richting door hetzelfde gaatje en trek strak. Maak aan het vrije uiteinde ook een sterretje [foto 4]. TIP: zorg dat de ster gezekerd zit tussen twee ‘obstakels’ in het draad (door het draad even rond een potloodpunt of cocktailprikker te winden [foto 5] Herhaal, tot alle sterretjes op draad aan het melkpak zitten. Later breng je ze mooi in model. N.B. de sterren mogen wiebelen, werk gerust losjes. [foto 6]
PLAK de boomvorm op het melkpak (aan de kant van de schenktuit). Plak het drieluik op de overige zijden. [foto 7] Doe wat steentjes/grind in het melkpak om het te verzwaren.
Nu is het knutselwerk af! Goed zo!!

Foto's 3 tot en met 7:


advent foto 3advent foto 4advent foto 5advent foto 6advent foto 7

 

KIJKTAFEL OPSTELLEN 
advent foto 8aZoek een mooie plek in de kamer, op tafel, op een zijtafel of kastje. Leg op de rechthoekige placemat een ronde houten schijf (deze komt van Action) of (naturel) placemat. Plaats de boom erachter en schik de zwevende sterren er luchtig omheen. Plaats op de cirkel vier waxinelichten in houders (hier verschillende kleuren die ik in huis had, maar mag anders) en leg er wat groen tussen in kransvorm. Leg de tekstonderzetter ‘Verlangen naar Kerstmis’, of een andere mooie kaart, tekst of symbool (een engelbeeldje bijvoorbeeld, de engel komt in vier van de vijf verhalen voor!) in het midden.

Leg de uitgeprinte vijf sterren, plakstift en versje ergens waar je ze zo kunt pakken. Nu is de kijktafel ‘startklaar’. In de rubriek ‘Kijken en spelen’ lees je hoe je hem gebruikt. Kijk hier ... 

 

 

 

 

 

Uitknipvoorbeeld voor de boomvorm

gt advent 2022 boom voorbeeld

Neem de boomvorm over op stevig papier en knip hem uit.

Zo maak je de sterren

Print het vel, knip elke week een ster uit en plak hem op de boom op de kijktafel. En kijk ook samen naar het filmpje van Kleine Uil voor het bijpassende verhaal. Dan herken je de figuren op de sterren!

Marjet de Jong

Artikelen in dit thema Lichtjes naar huis

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook