Kijken & spelen

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafel voor de Hemelvaart-en Pinksterperiode

hemelvaartpinksteren geheel

Twee gekleurde vellen papier, een vuurrode en een hemelsblauwe, vormen de ondergrond van deze kijktafel.
De blauwe kant is de kant voor de Hemelvaartperiode en de rode is de Pinksterkant.
Op de ondergrond ligt een grillig gevormde schijf hout met daarop in het midden twee kinderen. Rondom de kinderen zie je symbolen die allemaal een activiteit vertegenwoordigen. Zo kunnen kinderen concreet vorm geven aan de oproep 'En nu mag jij!' 

Laat je inspireren door de activiteiten die ik bedacht. Maar wees creatief en bedenk ook zelf dingen die geschikt en uitvoerbaar zijn voor jouw kind(eren). 

De hemelvaartkant

hemelvaartdeelDe leerlingen van Jezus staan op de 40ste dag na Pasen teleurgesteld naar de hemel te kijken. Jezus is voorgoed uit het zicht. Vanaf nu staan ze er alleen voor! Maar ze blijven elkaar ontmoeten en delen hun herinneringen over Jezus.
Doen we dat niet allemaal als er iemand overleden is? We vertellen elkaar verhalen over die persoon, delen met elkaar hoe die persoon voor ons een voorbeeld was en nemen ons voor om bepaalde dingen in ons leven precies zo te doen als hij of zij! Want nu zijn wij aan de beurt om aan het ideaal waar die persoon voor stond handen en voeten te gaan geven. 

* Steek op Hemelvaart, en/of op de tien dagen tussen het feest van Hemelvaart en Pinksteren in, het lichtje op de kijktafel aan. 

* Kijk dan samen waartoe de verschillende dingen aan de hemelvaartkant ons oproepen. En wanneer jullie dit zou kunnen gaan doen.

Dauwtrappen
Je ziet kleine voetstapjes. Die verwijzen naar de traditie om op of rond het feest van Hemelvaart te gaan dauwtrappen. Een wandeling in de vroege ochtend, waarbij je je voetstappen in de dauw van het gras ziet afgetekend. 
Misschien kunnen jullie met enkele andere gezinnen zo'n wandeling plannen. In sommige parochies en gemeentes wordt zo'n 'dauwtrap-moment' georganiseerd, daar zou je je bij kunnen aansluiten. Onderweg kun je met elkaar praten. Vraag bijvoorbeeld: 

- Hoe zouden de leerlingen zich gevoeld hebben, toen Jezus uit hun zicht verdween?
- Heb jij wel eens van iets of iemand afscheid moeten nemen? Hoe voelde je je toen?
- Hebben andere mensen of kinderen je op een bepaalde manier geholpen? Wat vond je daaraan fijn?

paardebloempluisjes

 

Zaadjes verspreiden
Tijdens een wandeling of bij het uitlaten van de hond zie je vast paardebloemen. Als ze uitgebloeid zijn vormen de zaadjes een soort pluisjeswolk.

Als je ertegenaan blaast verspreiden de pluisjes zich. In de natuur zorgt de wind daarvoor. Zo verspreiden de zaadjes zich en kunnen er op nieuwe plaatsen paardebloemen gaan groeien.

Ben je ergens enthousiast over? Als je er verschillende anderen over vertelt, dan bestaat de kans dat een van die personen ook enthousiast wordt: het zaadje vindt vruchtbare grond en zo verspreiden niet alleen paardebloemen zich, maar ook ideeën en idealen!

steentje beschilderen1

 

Steentjes beschilderen
Je ziet op de kijktafel ook een kwastje en een beschilderd steentje.
Dit is een steentje uit Australië, gemaakt door de Aborginal-people. Het is een zogenaamd 'zorgen-steentje'. Je kunt het aan iemand geven die zich zorgen maakt of verdrietig is. Maar je kunt ook steentjes beschilderen met een bloemetje of een zonnetje of iets anders waar mensen blij van worden, en deze buiten neerleggen. Degene die het steentje vindt, neemt het mee en legt het weer ergens anders neer. 

zadenbommetjesZadenbommetjes

Nee, dit zijn geen kogels of bommen die dood en verderf zaaien. Deze 'bommetjes' zitten vol zaadjes van vrolijke zomerbloemen.

Zoek een mooi plekje in de tuin of vul een bloempot met aarde en zaai deze bommetjes. Over een poosje weet je niet wat je ziet!

Je kunt natuurlijk ook een gewoon zakje bloemenzaad op de kijktafel neerleggen.

 

 

 

 

PinkstergedeelteDe Pinksterkant

Tien dagen na het feest van Hemelvaart, op de 50ste dag na Pasen vieren we het feest van Pinksteren. Pinksteren, Pentacoste, betekent 'de vijftigste dag'. De leerlingen zijn weer samen en er gebeurt iets bijzonders: ze komen in vuur-en-vlam te staan! De deuren gaan wijd open en ze treden naar buiten. De angst en verlamming voorbij voelen de leerlingen dat zíj́ nu echt aan de beurt zijn. Ze spreken de mensen toe die zijn komen kijken wat al dat gedruis te betekenen heeft en vertellen hen over Jezus. Zo maken ze een begin om de blijde boodschap te verspreiden. De eerste mensen sluiten zich bij hen aan en laten zich dopen. De eerste geloofsgemeenschap wordt zo geboren.... en 2000 jaar later zijn er nog steeds heel veel christenen die zich inzetten om anderen blij te maken, en de wereld iets mooier en beter!

* Steek op of rond Pinksteren het lichtje aan de Pinksterkant aan en bekijk samen de symbolen. Bedenk wat voor activiteit erbij zou horen. 

* Kijk samen wanneer je wat zult uitvoeren.

Loop het vuur uit je sloffen!
Kies een goed doel en laat je sponsoren.
Loop tien rondjes in het park of door de buurt waar je woont. Doe het samen met vriendjes en vriendinnetjes.

Papa en mama helpen je wel met het organiseren.

hartjes koekjes bakken

 

Koekjes bakken

Deze hartjes zijn uitsteekvormpjes. Kijk welke vormpjes jullie thuis hebben.

Ga samen koekjes bakken, doe ze in mooie zakjes en deel ze uit in de straat!

Zo maak je anderen blij!

 

Pinksterduif wolk mobile makenMaak een mobile met wolken en/of duifjes

Via Google afbeeldingen vind je gemakkelijk plaatjes van een duif en/of een wolk.
Print ze uit op wit papier. Wil je er meer hebben? Trek ze om op wit papier en knip ze uit.

Met behulp van grote saté-stokjes en wat garen kun je heel eenvoudig een mobile maken. Als je er tegen blaast komen de duiven in beweging! 

Ellie Keller-Hoonhout

 

Artikelen in dit thema En nu mag jij

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook