Vakantie-vieren!

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels zomer 2010

 

Ik ga op vakantie, en neem mee.....
- een opvouwbaar krukje
- een (thee)doek in een zomers kleurtje
- een waxinelichtjes-houdertje
- de roze onderzetter " Dank U wel voor deze dag"

krukje+theedoek basis vakantiekijktafel

Van een klein opvouwbaar krukje of tafeltje kan je in een handomdraai een klein 'stilte' plekje maken. Mogelijk is er juist in deze vakantieperiode, de ruimte en tijd om een klein vier-of kijktafeltje te maken en/of een begin te maken met deze gewoonte. Iedere maand geven we op deze site nieuwe tips voor het maken van een kijktafeltje, passend bij het seizoen met aandacht voor de christelijke feesten en steeds rond een ander thema.

Het is eenvoudig: doek over het tafeltje leggen, waxine-lichtje in het houdertje doen, op de onderzetter plaatsen, wat zelfgeplukte (berm)bloemen in een vaasje, bekertje of klein (borrel)glaasje ernaast zetten en de basis voor een even-bij-stil-zijn-plekje is gelegd.
Kinderen vinden altijd wel iets als ze buiten zijn, voor hen een echte schat: een slakkenhuisje, een schelp, een mooi gevormd houtje, een gekleurd steentje, een vogelveer....
De mooiste vondst van de dag krijgt een plaatsje op de kijktafel.

kijktafel vakantie + christoffel

Op de kijktafel ligt ook een afbeelding van de H. Christoffel, de beschermheilige van de reizigers. Een toegangskaartje, een plaatje uit een folder van de omgeving en wat daar te doen is, de kijktafel wordt zo een plekje waar je kan zien, waar jullie zijn geweest: "Dank U wel, God, voor deze dag!"

kijktafel vakantie bovenaanzicht

Kijktafel rond vakantie bestemming, tijd voor elkaar

In de tijd voor- of nadat jullie naar je vakantiebestemming vertrekken kan je ook thuis een kijktafel maken. Dit in het kader van voor-en napret. Na de vakantie kan je de kijktafel verder aankleden met 'herinneringen' en/of gevonden 'vakantie-schatten'

Italië

kijktafel Toscane

Marieke Vader maakte in een basis-glazen schaal een kijktafel rond de vakantiebestemming voor haar gezin: Toscane.
Vul een schaal met zand of aarde. Een zomers bloemetje, een lichtje en dingen die karakteristiek zijn voor de vakantie-omgeving: de toren van Pisa, een kaart van Florence, Italië uitgeknipt van een kaart of van puzzelstukjes gemaakt.

kijktafel Toscane 2

Strand/zee

Een paar dagen naar Zeeland, de kust van Noord-of Zuid-Holland of de Waddeneilanden? Een strand-kijktafel is makkelijk te maken.

vakantie kijktafel zee/strand

Vul een platte glazen schaal voor de helft met (schelp)zand en vorm er ook een duintje van. Misschien heb je een kaart van een vuurtoren, een echte (houten)vuurtoren of maak er samen met je kinderen eentje van lege-steentjes o.i.d. Zet een duin-achtig plantje in het 'duinen-gedeelte', leg schelpjes op het strand en de zee met zijn golven/branding maakt je met witte/blauwe (glas)steentjes.

kijktafel strand/zee 2

Tijd voor God

kijktafel met doortje wil naar de zee kijken

In deze kijktafel staat het boek "Doortje wil naar de zee kijken" centraal. Een boek over een klein meisje dat door haar familie in beslag genomen wordt. Iedereen wil iets van haar. Maar Doortje wil eigenlijk heel iets anders: Doortje wil gewoon een op een rustig plekje naar de zee kijken.....

Neem een dienblad, strooi er een laagje schelpzand op, zet het boek of een afbeelding van strand/zee op de achtergrond. Dit is de basis van deze kijktafel. Met strandspulletjes kan je hem verder aankleden: enkele schelpen, een meeuw op een strandpaal, zeehondjes, een (ijs)parasolletje. Kijk wat je in huis kunt vinden of koop iets 'strands-achtigs' bij Blokker, Xenos of de Marskramer.

kikker en de horizon aug 2006

In deze kijktafel staat het boek "Kikker en de horizon" centraal. Een zomers landschap, Rat en Kikker die met een rugzakje om op weg gaan; vervuld van een verlangen, de horizon tegemoet te gaan. De reis is weliswaar prachtig en ze zien veel nieuwe dingen, maar toch krijgt Kikker heimwee....
Soms hebben ze bij Xenos (nep)insecten: bijen, een krekel, libellen, vlindertjes. Ze geven de kijktafel net een extra zomers accentje.

zomer met lavendel en onderzetter

Deze zomerse kijktafel is gemaakt rond het thema "rust". Enkele bloeiende lavendelbloemetjes staan in een vaasje, gedroogde lavendel in een schaaltje. De kaart (uit je gespaarde kaarten-collectie) op de achtergrond vormt door zijn kleur en afbeelding een echt rustpunt.
Lichtje erbij, zomerse bloemetjes uit de bakken van het balkon. Ga er eens even bij zitten samen met je kind. Probeer of je rustig kan worden, ruik je de lavendel. Adem rustig door je neus in en door je mond weer uit.

EK

Artikelen in dit thema Vakantie-vieren!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook