Winter stilte

Bidden en vieren

Hier vind je voorbeelden van gebedjes en viermomenten voor thuis,
en informatie over rituelen en tradities.

Bidden zoals jij dat het liefste zou doen

voorkant jakob de kunstenmaker

Niet alle kinderen kunnen makkelijk stil zitten, dingen goed verwoorden, drie minuten hun mond houden, op hun adem letten of zuiver zingen.
Voor hen is er een mooi prentenboek: Jakob de kunstenmaker.
Jakob is een acrobaat, hij kan buitelen en de radslag maken en tien ballen tegelijk in de lucht houden. Jakob wil graag in het klooster bij de monniken wonen, en laten zien dat hij van God houdt. Maar stil zitten in de kerk, bidden en mooi zingen is niets voor hem.

pag 2 jakob de kunstenmaker

Dan ontdekt hij een ruimte in de crypte waar een Mariabeeld staat. Voor Maria laat hij zijn mooiste kunsten zien. En dat wordt gewaardeerd, niet alleen door Maria, maar ook door de abt van het klooster.

Het is vaak zoeken naar de vorm van bidden waar je jezelf fijn bij voelt. Ik heb zelf ontdekt dat ik zonder problemen elke dag een kwartier voor God zing, dat doe ik graag en ik denk dat God daar dan ook plezier in heeft. Ook even stil zijn bij een mooie afbeelding of bij een kijktafel vind ik fijn. Dat zijn mijn manieren van bidden.
Dingen die je met tegenzin doet, en dus ook vormen van bidden, omdat het zo zou horen, beklijven op den duur niet.
Zoek samen met je kinderen een manier die hen past; wees creatief.
* Welke houding voelt goed? Zitten, liggen, staan, knielen?
* Waar laat je je handen? Gevouwen, open op schoot, opgeheven?
* Waar? In de woonkamer? Aan tafel? In bed?
* Gebedjes op rijm of vaste gebeden als het ""Wees Gegroet" of "Onze Vader"
* Gebeden van de gebedskaarten of uit een boekje of juist spontaan, uit je hart?
* Liedjes van het kinderkoor? uit Taizé? of van de CD"s uit de koffertjes?
* Dansen voor God?

Jakob de kunstenmaker

In ons gezin hebben we de volgende ervaring opgedaan. Mijn man bracht meestal onze twee oudste dochters naar bed. Voor de laatste zoen en het welterusten werd er samen gebeden.
Het gebeurde vaak dat ze onrustig waren en terwijl er dan gebeden werd, lette mijn man vaak met één oog open op, of ze bijvoorbeeld niet zaten te giebelen met elkaar. Op een gegeven moment constateerde hij bij zichzelf dat hij meer zat op te letten en automatisch de woorden zei, dan dat hij het stil maakte van binnen en zelf echt tot bidden kwam. Vanaf het moment dat hij ophield met "opletten" en zelf echt begon te bidden, namen onze kinderen die houding en stilte over. Deze verandering in hem, bracht dus een echte ommekeer teweeg en het samen bidden werd tot een intens moment voor hen alle drie!

Max Bollinger & Stephan Zavriel, Jakob de kunstenmaker
ISBN KBS: 90 6173 532 7
ISBN Tabor: 90 6597 385 0 D/1991/3331/29

EK

Artikelen in dit thema Winter stilte

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook