Op weg naar Betlehem

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Buigende en knielende koningen, ooit gezien?

Voor de kleuters op de basisschool van mijn dochters werd elk jaar een Driekoningenspel opgevoerd door ouders en leerkrachten.

pages-2-IMG 7492Het was een gezongen spel, er klonk muziek, maar er werd verder niet gesproken.
De drie koningen zien een ster en gaan op reis. Maar dat gaat zo maar niet. Ze hebben alle drie een page, een bediende, die hun plechtig hun staf overhandigt. Ik was altijd ‘page’ en het kwam heel nauw, al die stapjes op muziek en diepe buigingen op hetzelfde moment! Als de stoet na een lange reis ziet dat de ster stil blijft staan en het kindje in de stal vindt, volgen er weer enkele plechtigheden. De staf wordt weer aan de pages gegeven, de geschenken werden aan de koningen overhandigd, en wij pages maar buigen en buigen en buigen.

drie-koningen-uit-rondjewereld-IMG 7494Maar dan volgt het hoogtepunt van het spel: die drie belangrijke koningen, die de hele tijd met zoveel eerbied zijn behandeld, gaan nu één voor één door de knieën voor dat kleine kindje. Ze knielen zelf vol eerbied neer, ze geven hun geschenk en zingen ieder een lied. Op een heel eenvoudige manier wordt voor kinderen de grootsheid van dit kindje duidelijk gemaakt.

'Mens wat wil je groot zijn, waar God zo klein wilde zijn.' (Augustinus)

NS

(de afbeeldingen komen uit: Bob Hartman & Kristina Kallai Nagy, rondjewereld Kerstverhalen)

Artikelen in dit thema Op weg naar Betlehem

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook