Op weg naar Betlehem

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Huis van brood, bed, bad?

Maria en Jozef zijn op weg naar Betlehem, wat ‘Huis van Brood’ betekent. Ze moeten zich laten registreren, ze krijgen een nummer, een stempel misschien.

bij-de-herberg-IMG 7478Uiteindelijk blijkt er voor hen geen plaats te zijn in de herberg van deze Broodstad, ze mogen er niet in. Het is een hard verhaal. Als het kind geboren wordt ligt het in een kribbe, een voerbak voor de dieren. Ook de herders, die van de engelen de boodschap over het pasgeboren kind horen, bevinden zich buiten het Broodhuis, in het open veld. Voor hen geen brood, en ook geen bed trouwens, ze waken bij hun schapen. Brood, bed en bad, we hebben allemaal gehoord dat dit in Nederland nog geen erkend mensenrecht is. Velen krijgen uitsluitend te horen: je mag er niet in, geen plaats. Mensen die hebben moeten vluchten, zoals ook het kind en zijn ouders uit het kerstverhaal later hebben moeten vluchten naar Egypte. Of mensen die simpelweg op zoek zijn naar een plek om hun brood te verdienen. Het kerstverhaal stelt ons vragen over onze wereld van vandaag. In deze Adventperiode zijn er allerlei acties, waar christenen aan meedoen: bv. de Adventsactie van de bisschoppen of van Solidaridad. Goede acties, die onze steun verdienen. Maar het is ook belangrijk te kijken naar ons eigen 'huis van brood' en naar de muren die we zelf opwerpen, in ons eigen land, in ons eigen leven misschien. Want kun je God binnenlaten in je leven, als je je zo opsluit?

Waar is God? Overal waar men Hem binnenlaat. (Martin Buber)

NS

(de afbeelding komt uit het boek 'Het verhaal van Kerstmis' )

 

 

Artikelen in dit thema Op weg naar Betlehem

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook