Steeds meer ruimte

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Geef ruimte aan God en aan de mensen

Jezus-in-de-woestijn-bijbelse-verhalen-voor-jonge-kinderen-IMG 7741

 

Geef ruimte aan God
Jezus zocht vaak de rust op voordat hij de mensen kon helpen; zo vond hij contact met zijn Vader. Toen hij door Johannes gedoopt was in de Jordaan, hoorde hij de stem van God: 'Jij bent mijn Zoon waar ik heel veel van houd'. Jezus trok de woestijn in – de grote, lege, hete, stille ruimte. Veertig dagen bleef hij daar, om zich helemaal open te stellen voor God.

bekoring-in-de-woestijn-schitterende-bijbelverhalenIMG 7750De duivel probeerde een deel van die ruimte voor hemzelf op te eisen: 'Ik zal je alles geven als je mij aanbidt'. Maar Jezus gaf hem geen plek in zijn hart: 'Ga weg, ik geef alleen eer aan God'. Met zijn hart vol van God kwam hij uit de woestijn. En als je hart vol is van God, heb je oog voor de mensen om je heen!

Je vindt dit verhaal o.a. in 'Bijbelse verhalen voor jonge kinderen' en in 'Schitterende bijbelverhalen', 2013 Adveniat, zie onderaan.

 

Geef ruimte aan kinderen
Jezus trok met zijn leerlingen rond en alle mensen waren welkom bij hem. Ook degenen die anders altijd aan de kant moesten blijven.

kinderen-welkom-Prentenbijbel-IMG 7758

Ja, juist deze mensen werden door hem met open armen ontvangen. Kinderen, bijvoorbeeld.

kinderen-bij-Jezus-zeggen-gedag-bijbel-voor-kinderen-IMG 7757Ook zij wilden dichtbij Jezus zijn, maar ze werden door de leerlingen weggestuurd. "Jullie doen veel te druk, de meester kan jullie er niet bij hebben, hij is met belangrijkere dingen bezig".

Maar Jezus gaf de kinderen alle ruimte. "Laat de kinderen tot mij komen, houd ze niet tegen. Ook voor hen is er plaats bij God, een ereplaats zelfs".

Je vindt dit verhaal o.a. in de 'Prentenbijbel' en 'Bijbel voor kinderen', zie onderaan 

 

Geef ruimte om te groeien
Om het woord van God écht te horen, moeten je oren openstaan, maar óók je hart. Jezus gebruikte deze vergelijking: het is net als met zaaien, de grond waarin je zaait moet goede grond zijn: vruchtbaar en goed omgewoeld.

een-zaaier-bijbel-voor-kinderen-IMG 7754

 

Zo krijgen de zaadjes de ruimte om te groeien, komen ze in de goede grond terecht. Want waar geen ruimte is, komt niets tot bloei. Als zaadjes op de weg vallen, of tussen de rotsen, of midden in het onkruid, dan kan er niets groeien. En als je in je hart geen ruimte geeft, dan kan er niets in doordringen.

Je vindt dit verhaal o.a. in 'Bijbel voor kinderen', zie onderaan

 

 

 

de-barmhartige-samaritaan-het-begon-met-licht-IMG 7752Maak ruimte voor de naaste
Hoe maak je ruimte voor andere mensen in je leven? Dat vertelde Jezus in het verhaal van de Barmhartige Samaritaan.
Toen een man op weg naar Jericho werd overvallen en gewond op de weg lag, had hij hulp nodig. Een priester en een Leviet liepen met een grote boog om hem heen. Hun gedachten waren vol regels en zorgen: "ik moet schoon blijven voor de tempeldienst. Straks word ik ook overvallen".

Een Samaritaan deed het anders. Als Samaritaan was hij eigenlijk een vijand van de gewonde joodse man. Maar daar denkt deze Samaritaan niet aan. Hij ziet alleen iemand die hulp nodig heeft. Hij ontfermt zich over de gewonde, verbindt hem, brengt hem op zijn ezel naar een herberg, en geegt geld aan de herbergier om de man verder te verplegen. Zo wordt de Samaritaan een naaste, door zijn geld, tijd en aandacht aan de ander te schenken.

Je vindt dit verhaal o.a. in 'Het begon met licht', 2010 Adveniat, zie onderaan

schoonvegen-tempelplein-Schitterende-bijbelverhalen-IMG 7744

 

Maak ruimte in het huis van God
Jezus vertelde de mensen verhalen om duidelijk te maken wat hij bedoelde, of Hij gaf hen het goede voorbeeld. Maar soms ging het er ook stevig aan toe, en moest Hij letterlijk ruimte maken zodat zijn boodschap gehoord werd. In de tempel van Jeruzalem zag Hij hoe mensen druk bezig waren met allerlei dingen behalve aan God denken.

Ze verkochten bijvoorbeeld offerdieren of wisselden geld. De tempel leek meer op een marktplaats dan op een huis van gebed. Toen Jezus dit zag werd hij boos, gooide alle tafels omver en joeg de mensen de tempel uit. Ze hadden de tempel vol gestopt met onbelangrijke dingen; zo was er geen ruimte meer voor God.

Je vindt dit verhaal o.a. in 'Schitterende bijbelverhalen', 2013 Adveniat, zie onderaan

 

 

 


De genoemde verhalen zijn o.a.te vinden in
* Marijke ten Cate, Prentenbijbel

Deze bijbel is voor <6 jaar.
* Marie-Helene Delval & Ulises Wensell, Schitterende Bijbelverhalen om voor te lezen
Deze bijbel is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en is voor € 22,50 verkrijgbaar in onze webwinkel. Ga naar...
* Marianne Busser, Rons Schroder & Pieter van Winden, Bijbel voor kinderen.
Geschikt voor kinderen op de basisschool (6-12)
.
* Gerrie Huiberts & Anne Westerduin, Het begon met licht
Deze bijbel is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en is voor € 24,50 verkrijgbaar in onze webwinkel. Ga naar...
* D.A. Cramer-Schaap & Annemarie van Haeringen, Bijbelse verhalen voor jonge kinderen.
Deze bijbel is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

MH

 

 

 

Artikelen in dit thema Steeds meer ruimte

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook