Tussen Kerst en Driekoningen

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van kijktafels passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kersttijd 2016

Kersttijd

De kijktafel bij uitstek voor de kersttijd is natuurlijk een kerststal met daarin de beeldjes die het kerstverhaal uitbeelden. Maria en Jozef en hun pasgeboren baby, de os en de ezel, de herders met hun schaapjes en de drie koningen met hun geschenken. Mooie beeldengroepen worden veelvuldig op marktplaats aangeboden.
Als je de kerstgroep opzet, zorg er dan voor dat de drie koningen zo ver weg als mogelijk zijn. Zet ze in de dagen tussen Kerstmis en 6 januari, het feest van Driekoningen in -12- kleine stapjes steeds dichter bij de stal.Kerst-kijktafel1-Pauluscentrum-IMG 3799


Eenvoudig op een schaal

In een workshop over kijktafels voor de Advent en Kerstperiode maakte een deelneemster deze kijktafel. De ondergrond bestaat uit een rieten, zilvergespoten schaal in de vorm van een kerstboom.

De schaal is gedeeltelijk gevuld met mos en gedeeltelijk met groen van een conifeer. Er staat een waxinelichtje in een glazen houder tussen.

Op het mos zijn slechts drie beeldjes geplaatst: Maria, Jozef en het kindje in de kribbe.

 

Kijktafel-Kerst-basisschaal1-IMG 9733Op een ovale schaal

Op deze schaal maak ik heel vaak een kijktafel. Hij past mooi in mijn interieur en is van het goede formaat om op de tafel achter mijn bank te kunnen staan en zo een mooie blikvanger te vormen. Schroom niet als je een mooie schaal vindt, deze aan te schaffen.

Een laagje zand zorgt voor een rechte ondergrond. De schaal staat op een mooie kerstloper en op de voorgrond staan vier waxinelichtjes in glazen houdertjes. Het zand is afgedekt met groenblijvende takjes van klimop, confifeer en spar.

Op het groen staat een -zelfgemaakt-stalletje gemaakt van drie plankjes. De os stond in de week voor kerstmis al te wachten bij de kribbe op de komst van Maria, Jozef en de ezel. Zij kwamen op 24 december aan. In de kerstnacht werd Jezus geboren. We legden hem na de kerstviering in de kerk in het kribbetje.
Kerstkijktafel-licht-dat-neerdaalt-detail-bloemen-IMG 9772
Gij komt van al zo hoge, van alzo ve
r

Op dezelfde schaal maakte ik een tweede voorbeeld.

De schaal is weer met een laagje zand gevuld. In vier kleine met water gevulde vaasjes schikte ik - in de week voor kerstmis- van hoog naar laag paarse bloemen.

En het zand is bedekt met kerstgroen.

 

Kerstkijktafel-licht-dat-neerdaalt-IMG 9777In elk vaasje komt ook een witte bloem van hoog naar laag, zodat het lijkt of er licht afdaalt. Van de hemel naar de aarde. 

Met Kerstmis maakte ik van geel/groene bladeren en vier witte bloemen een stervorm en zette er vier waxinelichtjes bij.

Kerstkijktafel-licht-dat-neerdaalt-detail-IMG 9766In het hart van de ster komt het kindje Jezus te liggen.

Zo symboliseren we dat 'het Licht der wereld' op aarde is gekomen.

 

Kijktafels voor  Oud-en Nieuw
Er is een speciale Pinterest-pagina gevuld met twintig 'Pinterest-borden' vol met kijktafelvoorbeelden. Bijvoorbeeld borden met thema's als 'Oud-en-nieuw', 'Driekoningen', 'Winter', enzovoort. Een bord met kijktafels rond een bijbeltekst, speciaal voor kinderen en rond een specifiek symbool. De pagina heet 'Kijktafels-Ellie Keller' . Ga naar...

Kijktafel-Driekoningen-geheel-IMG 8748Kijktafels voor het feest van Driekoningen (Openbaring des Heren, 6 januari)
Mijn 'Kijktafelboek' is in prijs verlaagd! In het Kijktafelboek leer je stap voor stap hoe je zelf een kijktafel maakt. Het boek bevat van elk christelijk feest een korte uitleg en licht de symboliek toe die bij elk feest hoort. Dus ook voor de kersttijd en het feest van Driekoningen. Zo maak je met een afbeelding en een sterrelichtje al een klein kijktafeltje voor dit feest. Maar ook de seizoenen en levensmomenten komen aan bod. Het boek bevat heel veel voorbeelden, exclusief voor het boek ontworpen. En in de kaft zitten vier uitneembare onderzetters met 8 teksten erop. Het boek kost niet langer € 24,00 maar nu slechts € 14,95 (inclusief verzendkosten!), en is te koop bij Adveniat. Interesse? Ga naar...

www.kijktafel.nl
voor header kijktafel.nl

Op deze site vind je meer achtergrondinformatie over de kijktafel. Ook doe ik er een aanbod voor workshops en lezingen. Via deze site kan je ook persoonlijk contact met mij opnemen. Ga naar...

 

EK

 

 

Artikelen in dit thema Tussen Kerst en Driekoningen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook