Tussen Kerst en Driekoningen

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Een oudejaarsavond spel

Tijdens oud en nieuw is het leuk om met de familie of het gezin een spel te spelen. Dit spel is geschikt voor de jaarwisseling. Tijdens oudejaarsavond kun je elkaar door dit spel beter leren kennen. Er is geen winnaar, maar er wordt wel veel nagepraat over het afgelopen jaar. Kennen jullie elkaar wel zo goed als je dacht? Het ene verhaal zal al snel op het andere volgen.

Lief-en-leedHet oudejaarsavond spel
Wil je oud en nieuw eens anders vieren? Dat kan met het oudejaarsavond spel. Tijdens de jaarwisseling kun je met je familie- of gezinsleden een leuk spel spelen om jezelf en anderen beter te leren kennen. Met dit spel kijk je terug op het jaar en denk je nog eens na over de hoogte- en dieptepunten. Door dingen te vertellen krijg je een beter beeld van het jaar, maar leert de rest je ook beter kennen. Er is geen winnaar in dit spel, ook geen verliezer. Het spel is puur bedoelt om een leuke avond te hebben met elkaar en eens niet voor de televisie te hangen.

Benodigdheden voor het oud en nieuw spel
Om het spel te spelen, heb je slechts een paar dingen nodig: een groepje mensen en een stapel kaartjes. Hoeveel mensen er zijn maakt niet heel veel uit. Je kunt het met z’n tweetjes spelen, of met veel meer mensen. Hoe meer mensen, hoe langer het spel kan duren en hoe minder je aan het woord bent. Je kunt een bepaalde tijd afspreken om het spel te spelen, of gewoon stoppen als je geen zin meer hebt. Het spel kan een uurtje duren, of de hele avond. Het is maar net wat je wilt.

Kaartjes voor het jaarwisseling spel
Om het spel goed te kunnen spelen, heb je kaartjes nodig. Deze kun je zelf maken, door de teksten op papiertjes te schrijven. Ook kun je ze op de computer in Word maken. Dit doe je op de volgende manier:
Ga in Word naar ‘extra’ en klik daar op enveloppen en etiketten. Je kunt nu een maat aangeven en krijgt nu automatisch vakjes voor de kaartjes. Op ieder vakje zet je één van de onderstaande teksten. Daarna kun je het printen en knip of snij je de kaartjes uit. De kaartjes worden extra stevig als je ze op zwaarder papier print.

vakantieOp ieder kaartje komt een vraag te staan. Hier volgt een lijst met vragen die je op een idee brengen, vul aan, laat weg, maak extra vragen samen met en voor kinderen. Hoe meer vragen jullie bedenken hoe leuker!

* Welke ervaring van het afgelopen jaar zal je altijd bijblijven?
* Is er iets wat je in het afgelopen jaar gedaan hebt, waar je nog steeds trots op bent?
* Welk liedje was volgens jou het beste nummer van het afgelopen jaar?
* Welke film was voor jou het beste van het afgelopen jaar?
* Waarvoor zou je God willen bedanken?
* Welk boek dat het afgelopen jaar is verschenen, heeft je het meeste verrast?
* Wat was voor de persoon rechts van je een belangrijk moment van het afgelopen jaar?
* Wat heeft de persoon rechts van je voor je betekend?
* Wat was je grootste blunder van het afgelopen jaar?
noten* Wat zou je God voor het komende jaar willen vragen?
* Wanneer voelde je in het afgelopen jaar echt verdrietig?
* Wanneer heb je het hardst gelachen in het afgelopen jaar?
* Wat is het fijnste dat je dit jaar hebt geleerd?
* Wie was er belangrijk voor je dit jaar?
* Is er iemand bijgekomen in jullie familie of in je vriendenkring? Wie? Hoe gebeurde dat?
* Wat was de spannendste ervaring die je hebt gehad in het afgelopen jaar?
* Is het gelukt om je aan je goede voornemens van vorig jaar te houden?
* Wat had je in het afgelopen jaar graag anders gedaan?
* Is er iemand waarvan je dit jaar afscheid hebt moeten nemen? Mis je hem/haar?
* Wat zou je van het afgelopen jaar graag nog eens doen, omdat het zo leuk was?
* Welk uitje was een hoogtepunt van het jaar?
* Waar had je liever niet heen willen gaan in het afgelopen jaar?
* Ben je in het afgelopen jaar naar het buitenland geweest?
* Wat was de vreemdste ontmoeting van het afgelopen jaar?
* Welk belangrijke nieuws uit het afgelopen jaar zal je niet snel vergeten?
* Wat was het lekkerste eten van het afgelopen jaar?

oliebollenJe kunt ook kleine opdrachtjes op de kaartjes schrijven, bijvoorbeeld:

* geef iedereen een appelflap/oliebol.
* schenk voor iedereen iets te drinken in.
* zeg iets fijns over degene die naast je zit.
* geef iemand uit het gezelschap een zoen

De bedoeling van het oudejaarsspel
Het oudejaarsspel zit heel simpel in elkaar. Je legt de kaartjes (nadat je ze geschud hebt) op een stapel en beslist wie er mag beginnen. Deze persoon pakt het bovenste kaartje en leest de vraag voor. Hij of zij moet dan de vraag zo eerlijk mogelijk beantwoorden. De vragen hebben allemaal betrekking op het afgelopen jaar. Het leukste is om de vragen wel wat uitgebreid te beantwoorden. Als iemand wilt reageren op een verhaal met zijn of haar eigen ervaring, dan is dat geen enkel probleem, het is zelfs de bedoeling. Nadat het verhaal is verteld, is de volgende aan de beurt. Hij of zij pakt de volgende kaart en beantwoordt deze vraag. Zo gaan jullie door tot alle kaartjes zijn beantwoord. Indien je wilt, kun je de kaartjes schudden en opnieuw gebruiken.

twaalf uurJe kunt er ook voor kiezen de vraag telkens door de hele groep te laten beantwoorden. Pas als iedereen zijn of haar verhaal heeft verteld, is de volgende aan de beurt. Zo trekt er telkens iemand anders een kaartje.

Mocht je echt geen antwoord op een vraag willen geven, dan hoeft dat niet. Spreek dit duidelijk met elkaar af. Het oudejaarsspel is vooral bedoeld voor een leuke avond tijdens oud en nieuw. De jaarwisseling hoeft geen ruzie te worden. Het spel is enkel een soort houvast om terug te denken aan het jaar en zo met elkaar leuke gesprekken te voeren. Het ene verhaal roept het andere op. Belangrijk is dat iedereen aan de beurt komt en dat ieders verhaal belangrijk is. Het is een vertel- én een luisterspel. Veel plezier!

(gedeeltelijk overgenomen van infoNu.nl en door redactie iets aangepast)

 

Artikelen in dit thema Tussen Kerst en Driekoningen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook