Warmer worden

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels voor de lente, Hemelvaart en Pinksteren

Kijktafel voor de lente: warmer worden

Kijktafel-warmer-worden-lente-2-IMG 9247

Vul een platte schaal voor een gedeelte met kleine witte (kiezel)steentjes en de rest met aarde. Zet deze schaal op een placemat of lapje in een vrolijke lentekleur. Ik koos voor een pril-groene-pastelkleur. Een placemat onder de schaal van de kijktafel, tilt de kijktafel als het ware een beetje 'op'. Zo krijgt de kijktafel een duidelijk afgebakend, bijzonder plekje tussen de alledaagse dingen in je woonkamer.

Zaai in de aarde tuinkers. Binnen week is de tuinkers al opgekomen. Zeker met kleine kinderen is het bijzonder om te zien hoe de zaadjes worteltjes krijgen en er kleine groene plantjes uit te voorschijn komen. Water en licht: meer is er niet nodig. Dus neem elke dag even de tijd om de zaadjes goed te bekijken als het lichtje op de kijktafel is aangestoken. Is er iets veranderd? Wat precies? Zo sta je samen met je kinderen letterlijk even stil bij het wonder van leven, dat verborgen opgevouwen ligt en in een piepklein zaadje! Wat is alles toch mooi gemaakt. Precies goed! Het is de bedoeling dat de tuinkers op Hemelvaartsdag, donderdag 5 mei, een beetje is opgekomen.

Misschien heb je ook de mini-moestuintjes van AH. Die kunnen natuurlijk ook op de kijktafel van de lente een plekje vinden.

Kijktafel-warmer-worden-detail-gieter-IMG 9249Op de steentjes staat tuingereedschap. Ook in onze echte tuin of op het balkon gaan we aan de slag met hark en schep. De tuinmeubels kunnen naar buiten. De knoppen komen uit. De tulpen en hyacinten volgen de narcissen en blauwe druifjes op. En aan de fruitbomen verschijnt de bloesem.

 

Een kaarsje in de vorm van een zonnetje symboliseert de zon in deze tijd van het jaar, waarin je elke dag voelt hoe de zon warmer en warmer wordt.

alternatief-zonnetje-IMG 9256

 

Heb je zo'n kaarsje niet, dan is een zonnetje geknipt uit geel of oranje papier met daarop een waxinelichtje in een glazen houdertje een prachtig alternatief.

 

 

 

Kijktafel voor Hemelvaart, met een kaart

Kijktafel-Hemelvaart-2016-met-kaart-IMG 9259Een eenvoudig manier om de lente-kijktafel in een hemelvaart-kijktafel te veranderen is met een afbeelding die je vindt via het afbeeldingenbestand van Google of een kunst-kaart.

In de webwinkel www.klosterkunst.de zijn prachtige kaarten te krijgen. Ik gebruik ze regelmatig voor mijn voorbeelden.

Met de kaart '7068D Himmelsleiter' maak je van de lente-kijktafel in een handomdraai een kijktafel voor Hemelvaart.

Als het kaarsje brandt komt de kijktafel tot leven. Als je het hemelvaartsversje uitprint, bij de kijktafel legt en dit bijvoorbeeld aan het ontbijt voorleest, creëer je op een eenvoudige manier een 'hemelvaartsmomentje'.


Kijktafel met Hemelvaart-wolk in serie 'warmer worden'

Je kunt ook op een 'hemelvaartwolk' neerzetten op de kijktafel. Geïnspireerd op de witte bloesemwolken die je in deze tijd vaak ziet, maakte ik met behulp van gipskruid een wolk.

Kijktafel-hemelvaartwolk-dichterbij-IMG 9266Je kunt de takken gipskruid in een vaas schikken, maar dan lijkt de 'wolk' meer op een bloesemboom.

Een wolkvorm maak je op de volgende manier: Knip takken gipskruid af en leg ze in de vorm van een (beetje platte)  wolk. Bind ze samen met groen draad.

Leg de wolk boven op een omgekeerde smalle vaas van glas. Eventueel met stukje plakband vastzetten.

Kijktafel-hemelvaart-wolk-geheel-1-IMG 9263Zet de vaas met de 'wolk' erbovenop in het gedeelte van de lente-kijktafel met de witte steentjes.

Als er in de bijbel wordt gesproken over een wolk is dat altijd een teken van Gods aanwezigheid. In het boek van de uittocht trekt God voor het volk uit in een wolkkolom of Gods stem die uit een wolk klinkt bijvoorbeeld als Jezus in de Jordaan gedoopt wordt.

De tuinkers is inmiddels opgekomen en het tuingereedschap is naar de andere kant verplaatst.

Kijktafel-hemelvaart-poppetjes-dichtbij-IMG 9270Als je nog jonge kinderen hebt kan je enkele poppetjes op de kijktafel zetten. Dat helpt om het verhaal van de kijktafel dichterbij te brengen.

Zet de poppetjes onder de wolk, op een kluitje. Met de gezichten naar elkaar toe. Wij zien hen op de rug.

'Wat staan jullie naar de hemel te staren', horen we het verhaal uit de Handelingen van de Apostelen dat wordt voorgelezen op Hemelvaartsdag. De leerlingen zijn bang en verslagen nu Jezus hen voorgoed verlaten heeft. Ze gaan naar Jeruzalem terug. Ze zijn bang en blijven bij elkaar. De deuren en ramen stevig dicht.

Kijktafel-warmer-worden-hemelvaart-detail-duifje-boven-wolk-IMG 9262Deze poppenhuispoppetjes heb ik al enkele jaren en ze figureren vaak op de kijktafel. Laatst zag ik dat de Hema soortgelijke poppenhuispoppetjes verkoopt.

Boven in de wolk wacht de Pinksterduif al...

Kijktafel-warmer-worden-hemelvaart-geheel-2-IMG 9273


Kijktafel voor Pinksteren met kaart

Kijktafel-warmer-worden-Pinksteren-met-kaart-en-rozen-en-duifje-IMG 9296Vervang met Pinksteren de ondergrond van de schaal door eentje die een Pinksterkleur heeft. Rood of warm-oranje.

De zonnekaarsjes waren er in twee varianten en het oranje/rode kaarsje past heel goed bij het Pinksterfeest. Inmiddels is het 15 mei en ook buiten is het alweer warmer... en het gele zonnekaarsje is bijna opgebrand, dus tijd voor een fonkelnieuw vlammetje

Want op het Pinksterfeest wervelt de wind de ramen en deuren open en verspreidt zich een vuur dat zich verdeelt in vlammen over de leerlingen van Jezus: ze komen in beweging!

Heb je gekozen voor een kijktafel met een kaart, dan kan je met Pinksteren de hemelvaartskaart vervangen door een Pinksterafbeelding. Ook deze kaart geschilderd door Christel Holl (nr 5-7724 Vom Gesit durchdrungen) komt ook uit bovengenoemde webwinkel.
Tip: laat je kind op wit dik papier zijn/haar eigen pinkstervlam schilderen.

Tussen de tuinkers is de Pinksterduif zichtbaar.

In een vaas staan rozen in Pinksterkleuren: zo is op de Pinksterkijktafel de geest van vuur en liefde zichtbaar.

Pinksterkijktafel in serie 'warmer worden'

Pinksteren-Vlammenkroon-nodigIn de rubriek 'knutselen en doen' zie bij de Vlammen-kroon je hoe je verschillende vlammetjes kunt knippen.  

Pinkstervlammetjes-met-draad-en-naald-IMG 9278Uit rood en geel papier geknipt is dit het resultaat. Bevestig elk vlammetje aan een draadje van (lichtgroen) garen met behulp van een naald en schaar.

 

Met behulp van deze vlammetjes veranderen we de hemelvaartskijktafel in een kijktafel voor het Pinksterfeest!

 

Kijktafel-Pinksteren-detail-vlammen-in-wolk-IMG 9287

Bevestig de draadjes met de vlammetjes aan de hemelvaartwolk!

Dit gaat makkelijk, want het gipskruid houdt de draadjes makkelijk vast, ook als ze niet stevig vastgeknoopt worden.

Zo verbeelden we het Pinkstervuur dat uit de hemel wervelend neerdaalt, en het hart van ons allemaal warmer wil maken; zo warm dat we in vuur en vlam komen te staan!

Kijktafel-warmer-worden-Pinksteren-detail-kaarsje-en-duifje-De heilige Geest is - in de vorm van een duifje - vanachter de wolk op Pinkstermorgen bij ons aangekomen.

 

 

Kijktafel-warmer-worden-Pinksteren-dichterbij-IMG 9292

Pinksterkijktafel 'in vuur en vlam'

pinksterpoppetjes-apart-IMG 9321

Je kunt de leerlingen van Jezus van een vlammetje voorzien, door op het hart van elk poppetje een vlammetje te spelden.

Als je trouwens deze eerste christenen voor de kaart zet heb je al een Pinkster-mini-kijktafeltje op zich!

Kijktafel-warmer-worden-Pinksteren-met-poppetjes-dichtbij-IMG 9305Zet de poppetjes wat verder bij de hemelvaarts- boom vandaan en keer de poppetjes om, zodat we goed kunnen zien hoe ze geraakt zijn door het Pinkstervuur. Zo naar buiten gekeerd treden ze de wereld tegemoet! Pinksterduifje is op de hark geland en moedigt ons allemaal aan. Om christenen te worden vol spirit. Als je het Pinksterversje uitprint en bij de kijktafel legt en voorleest op eerste of tweede Pinksterdag, creëer je een mooi Pinkstermoment!

Kijktafel-warmer-worden-Pinksteren-geheel-2-IMG 9280

EK

NB: Sinds kort heb ik een eigen website waarop de kijktafel centraal staat. Ook interessant voor degene die in zijn of haar beroepspraktijk een kijktafel en/of symbolen wil werken. Met achtergrondinformatie over het ontstaan van de kijktafel, mijn Kijktafelboek, artikelen, heel veel voorbeelden, een aanbod van workshops en lezingen voor verschillende groepen waaronder leerkrachten, kerkelijke vrijwilligers, therapeuten, uitvaartondernemers en trouwambtenaren. De home-pagina is tegelijkertijd een blog. Neem er gauw eens een kijkje: www.kijktafel.nl

Artikelen in dit thema Warmer worden

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook