De beschutting van het donker

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van kijktafels passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

In het donker

 Een kijktafel bestaat altijd uit vier elementen:

- een ondergrond die past bij de tijd van het jaar
- iets uit de natuur
- een lichtje (op een tekst-onderzetter)
- een symbool (die kan een afbeelding zijn of een voorwerp)

Met deze vier elementen maakte ik dit voorbeelden die ons thema 'de beschutting in het donker' verbeelden. Kies een kijktafel uit die jou aanspreekt. Maak hem na of geef je er eigen draai aan, met de spullen die jij tot je beschikking hebt.

De dag en de nacht: allebei door God tot leven geroepen.

Kijktafel schepping dag en nachtWe beginnen met een bijbelse kijktafel. Want het licht en het donker, de dag en de nacht zijn door God zo gewild. Het licht dat bij de dag hoort is de zon, en 's nachts regeert de maan.
Er is een tijd van activiteit en wakker zijn en een tijd van rusten en slapen: allebei heeft een mens ze nodig om zich gezond en goed te voelen.

Zo wisselen avond en morgen zich af in ons leven. We kunnen erop vertrouwen dat het altijd weer licht wordt en dat 's avonds het donker ons beschut.

In het donker kun je soms beter begrijpen dat God voor zijn kinderen zorgt, ze behoedt en over hen waakt. Want God slaapt nooit! Het is niet voor niks dat bijvoorbeeld monniken ook 's nachts bidden. Soms lijkt het wel of we God beter kunnen verstaan als het buiten donker en rustig is. Als er geen afleiding is. Dat we de stem in ons binnenste dan beter kunnen beluisteren. Dus als je 's nachts eens wakker bent, geniet dan ook van die momenten. Wie weet heb je zijn stem jou horen roepen...

Op een grijze placemat, staat de kinderbijbel 'Schitterende bijbelverhalen' open op de plaat uit het  scheppingsverhaal van het licht en donker. Een donkerblauw kaarsje staat erbij en het natuurelement bestaat uit een 'boompje' gemaakt van katjes. 

Als iedereen slaapt

Kijktafel als iedereen slaapt geheel IMG 9934De ondergrond is een grijs/zwart/wit/blauwe wollige placemat. Mooie winterse kleuren. Zo ziet de winter eruit  onder een vriesblauwe hemel, waar de takken van de bomen mooi zwart tegen afsteken.

Enkele katjes vormen een boompje. Ze staan in een bloemensteker die wordt verborgen door zilver gespoten kiezels, zo lijkt het of er een ijslaagje is op afgezet.

Katjes: witte wollige balletjes, met de associatie van sneeuw maar ook voorboden van de  vroege lente! In januari/februari kom je ze buiten al tegen.

Ervoor staat een blauw stompkaarsje, het past qua kleur mooi op deze kijktafel en benadrukt het donkere van de nacht. En als je het lichtje aansteekt, komt de kijktafel tot leven.

Op deze placemat staat het boek 'Als iedereen slaapt' open op de pagina waarop Hanna midden in de nacht is wakker geworden en naar buiten kijkt. Dit prachtige prentenboek past heel goed bij ons thema en wordt besproken in de rubriek 'vertellen' . Ga naar...

Een bos met scherpe contouren

Kijktafel dennebos 's nachts IMG 9931Een ronde zwarte placemat met lichtgekleurd hart vormt de ondergrond van deze kijktafel. (Placemat recent gezien bij Loods 5 in Amersfoort) Erop staat het boompje gemaakt van katjes en enkele zwarte sparrenboompjes. Ik vond deze bij de Hema - als menukaartjes-  maar je kunt ze heel makkelijk namaken door de eenvoudige vorm na te knippen uit zwart papier.

In een eenvoudig glazen houdertje brandt het lichtje. Deze kijktafel laat zien dat het donker erg mooi is. Je ziet de  contouren van bomen en huizen prachtig afsteken tegen de hemel die bezaaid is met sterren. Soms zie je juist in het donker het scherpst...

Beschutting in het donker I

Kijktafel winter kersenboom geheel 2 IMG 9970In de winter verstoppen veel dieren zich in hun holletjes. Daar is het donker, maar ook warm en behaaglijk. Er zijn zelfs dieren die de hele winter slapen... Ook mensen vinden het fijn om in de winter lekker binnen te zitten. De gordijnen dicht, met een dekentje op de bank of lekker weggekropen onder een warm dekbed. (Tip: zie het versje 'Als een egeltje').

Op een grijze placemat staat het boek 'De kersenboom staat weer in bloei' open op de plaat waar je ziet hoe de dieren, terwijl er een dikke laag sneeuw is gevallen, diep onder de grond tussen de wortels van de boom beschutting hebben gezocht in hun holletjes: de vos en de das.

Kijktafel detail met egeltje kersenboom winter IMG 9974Op de voorgrond zie je een dier dat zijn winterslaap doet: een 'echt' egeltje. Verscholen tussen takjes slaapt hij tot het lente wordt.Kijktafel winter kersenboom detail lichtje op onderzetter IMG 9983

Op de kijktafel brandt het lichtje op de tekst-onderzetter 'bewaar in uw hand'. 

 

 

Beschutting in het donker II

KIjktafel donker bos dichterbij 11 IMG 9997Heb je dit boek niet? Zoek tussen de kinderboeken of je ergens een boek/plaat hebt die erop lijkt. Of maak zelf een collega met platen van dieren in hun holletjes met behulp van afbeeldingen te vinden op het wereldwijde web.

Ik heb zelf een boek 'In bos en woud', daar staat ook een mooie uitklapplaat in van een donker bos met dieren in hun holen.

Ik gebruikte verder dezelfde elementen als in 'beschutting in het donker I'.  Het is mooi om te zien hoe de dieren zich veilig voelen en rustig slapen en zich als het ware 'gedragen' voelen door de nacht.

Groeien in de beschutting van de donkere aarde, stille grond.

bolletjes in de grond1 IMG 5635In de winter, verblijft en wacht in de veilige beschutting van de donkere aarde, iets moois.

Neem een vrij diepe (glazen) schaal en vul hem met aarde.
Plant er bloembolletjes in bijv. van blauwe druifjes.

stille grond bolletjes geheel2 IMG 5633Stuif een beetje 'nep'sneeuw over de aarde en zet er enkele witte takjes in, zo benadruk je de wintersfeer.


Zet de schaal op een donkere placemat en zet het lichtje op de tekst-onderzetter 'bewaar in uw hand'.

Na enkele dagen/weken zie je kleine sprietjes groen boven de aarde verschijnen, dan een klein knopje, en dan een echt voorjaarsbloemetje.

Dat allemaal vanuit de beschutting van het donker...

De stilte van de nacht

Kijktafel tijd voor jou detail pinguin IMG 9924Zeker voor mensen die altijd 'druk,druk,druk' zijn, kan de nacht een weldaad zijn. Een leuk humoristisch boekje over hoe een ervaring van jezelf stil zetten - stil zijn - je kan veranderen, is het boekje 'Tijd voor jou'. Waarbij het 'jou' ook met een hoofdletter geschreven zou kunnen worden: Tijd voor Jou'.

In de christelijke spiritualiteit staat de nacht soms voor een moment van beproeving, denk bijvoorbeeld aan de 'donkere nacht' van Johannes van het Kruis, maar in de nacht ontstaan vaak ook nieuwe inzichten en vergezichten. Abraham ontdekt onder een sterrenhemel zijn roeping. In de eerste Paasnacht, de nacht van de uittocht, wordt het volk van Israël bevrijdt uit het land van slavernij. Samuël, de eerste profeet, wordt geroepen in de nacht, terwijl de godslamp nog maar aarzelend brandt.

Kijktafel tijd voor jou geheel 2 IMG 9923Onder een winterse sterrenhemel, kijkend naar het prachtige firmament, is menig mens al tot rust en inkeer gekomen.

Deze kijktafel is gemaakt op een rechthoekige zinken schaal gevuld met 'nep'sneeuw. Het boekje 'Tijd voor jou' staat open op de pagina waarop Pinguïn boven op een berg stil staat en naar de sterren kijkt. Daarna krijgen alle dagelijkse, gewone dingen een nieuwe kleur en verandert het 'druk,druk,druk' in aandachtiger leven.

Wat gebeurt daar in het donker?

Kijktafel met uitltje detail geodes IMG 0002In het donker van de aarde zijn de prachtigste stenen geborgen. Diamanten bijvoorbeeld, ontstaan in het diepst van de aarde. Maar een beetje prijzig voor op een kijktafel. Geodes zijn een mooi alternatief. Bonkige ronde kiezels, gedolven in de aarde, die als je ze splijt prachtige, fonkelende kristallen blijken te bevatten.

Deze 'winterse' stenen zouden ook op de kijktafel met het thema 'beschutting van het donker' kunnen figureren.

Kijktafel met uiltje dichterbij IMG 9999Ook nachtdieren die juist als de duisternis is gevallen, actief worden, zouden op een kijktafel een plekje kunnen vinden. Bijvoorbeeld een uiltje.

Het uiltje (een zilverkleurige waxinelichtjes-houder) staat op dezelfde zinken, met sneeuw gevulde schaal en de zwarte sparrenboompjes suggereren dat het nacht is.

Uilen kunnen heel goed zien in het donker, bijzonder dat ze juist onder de beschutting van het duister, optimaal kunnen functioneren. Voor hen is de nacht juist als de dag. Het is dus maar net hoe je kijkt...

Sterren verlichten de donkere nacht

KIjktafel nacht met ster en sparrebomen II IMG 0009Op de laatste kijktafel suggereert een grote houten ster dat het nacht is.

De ster staat op de zwarte, ronde placemat. Voor de ster staan de zwarte sparrenboompjes en ook het boompje gemaakt van wilgenkatjes staat weer te pronken.

Het lichtje brandt op de tekst-onderzetter 'bewaar in uw hand' .

Deze onderzetter zit in de kaft van het Kijktafelboek* en ook in het rode koffertje 'Beginnen maar!'*

Als het lichtje brandt kunnen we bidden: 'Goede God, bewaar in uw hand, alle mensen die verdriet hebben, die op de vlucht zijn, die ziek zijn, die.... Soms denken we dat de nacht nooit eindigt. Lieve God, behoed ons en beschut ons als het donker wordt in of om ons heen. Help ons te vertrouwen op uw aanwezigheid. U waakt over ons, juist ook in de nacht. Dank u wel. Amen.'

nacht met tekeningenhouder 1P1120021Nele Beutels attendeerde ons erop dat de tekeningenhouder uit het groene koffertje 'Ga je mee? ook heel geschikt is om een kijktafel over het donker te maken.

Ze schrijft: ' Aangezien de dagen hier in Schotland in de winter erg kort zijn (tijdens de kortste dagen 9u licht, 15u weer donker), was dit thema ook heel gepast voor ons.

Het kind in het hoekje kijkt vol ontzag naar de donkere hemel, waar de maan schijnt. En de takken

 

EK

* Het 'Kijktafelboek' en het rode koffertje 'Beginnen maar' vind je in onze webwinkel. Interesse? Klik boven of onderaan het scherm van de site op 'producten'. Het wijst zich vanzelf.

Artikelen in dit thema De beschutting van het donker

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook