De beschutting van het donker

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Film tip: Vaiana

vaianaOp zoek naar een goeie familiefilm voor in de kerstvakantie? De nieuwste van Disney-Pixar, Vaiana, is een aanrader. Het biedt een boeiend, gezinsvriendelijk verhaal, mooie (3-D) animatie, en catchy muziek.
Vaiana is een meisje dat op een tropisch eiland woont, maar graag wil wegvaren om de wereld te ontdekken. Helaas mag dat niet van haar ouders, want én het is daar gevaarlijk, én ze moet blijven om later stamhoofd te worden. 'Waarom zou je trouwens weg willen?', vraagt haar vader, 'want hier is het paradijs'.
Toch blijft Vaiana het verlangen knagen, en uiteindelijk moet ze wel weggaan, om haar volk te redden. Ik zal niet verder op de verhaallijn ingaan: het is genoeg om te zeggen dat vriendschap, gevaren en nieuw inzicht haar tegemoet komen. Voor de oplettende kijker zijn er ook – zoals vaker bij Disney-films subtiele verwijzingen naar de joods-christelijke traditie. Kort na het begin kreeg ik een duw van mijn dochter (“Vaiana is Mozes”). Later zag ik zelf een verwijzing naar Jezus in de tuin van Getsemane. Maar voor mij blijft het mooiste (christelijke) moment, dat waar Vaiana haar moordlustige vijand aankijkt en zegt, “Dit is niet wie jij bent.”


Veel kijkplezier!

 Tim Schilling

Artikelen in dit thema De beschutting van het donker

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook