Eilanden van hoop

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Vastenactie 2017 voor San Salvador

gladys 1Vastenactie vraagt dit jaar aandacht voor het Midden-Amerikaanse El Salvador, een zeer gewelddadig land. In de sloppenwijken van de hoofdstad, San Salvador, maken criminele bendes de dienst uit. Ze hebben ieder een eigen territorium en beheersen het leven in ‘hun’ wijken volledig. Mensen worden bedreigd, afgeperst en beroofd. Wie praat met de politie, wordt verminkt of vermoord. Het betekent ook dat mensen niet van de ene wijk naar de andere kunnen: dan worden ze beschouwd als indringers op vreemd terrein.


De bendes werven actief leden onder kinderen en jongeren. Lidmaatschap zorgt voor ‘respect’, voor geld en mooie spullen. Vastenactie wil helpen voorkomen dat kinderen en jongeren lid worden van de bendes. Jeugdcentra willen de kinderen een ander perspectief bieden en helpen buiten de bendes een goed bestaan op te bouwen. Een aantal katholieke organisaties slaat de handen ineen en werkt aan veilige eilanden in deze zee van geweld. Eilanden van hoop en vrede!


De zusters van de Beschermengel hebben bijvoorbeeld een jeugdhuis opgericht. Iedereen weet dat dit jeugdhuis van de zusters is en de kinderen kunnen hier dus veilig komen om te spelen en om lessen te volgen. Dat varieert van dansen en muziek tot sporten, maar de kinderen leren er ook hoe ze ruzies en meningsverschillen kunnen oplossen zonder met elkaar te vechten of te schelden. De zusters willen het jeugdhuis graag uitbreiden met:
- een speeltuin, waar de jongste kinderen veilig kunnen spelen
een moestuin, waar de kinderen groente en fruit leren verbouwen. Ze kunnen hun nieuwe kennis dan ook overdragen aan hun ouders èn ze kunnen een maaltijd krijgen uit eigen tuin.
gladys 2

Daarnaast steunt Vastenactie nog verschillende andere ‘eilanden van hoop’ in deze stad:
• De oprichting van een jeugdcentrum
• Het sociale werk van de paters Passionisten
• Het werk van de vrijwilligers van Centro Bartholomé de las Casas (CBC) op basisscholen.

Wat zou je kunnen doen?
Kijk met je kind naar de foto's over Gladys, een meisje dat woont in San Salvador.
Spaar samen iets gedurende de veertigdagentijd, door zelf iets te minderen
Of onderneem een speciale actie: bak bv. samen koekjes en verkoop ze aan vrienden en bekenden, de opbrengst is voor het project.
Bid samen voor Gladys en voor de kinderen daar.

NS

 

 

gladys3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gladys4

gladys5

gladys6

gladys7

gladys8

gladys9

bron: www.vastenactie.nl

Artikelen in dit thema Eilanden van hoop

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook