Thuis is meer dan een huis

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Rond uit en thuis

Associëren
Als je een kijktafel gaat maken is het eerste wat je zou kunnen doen, een papier pakken en alle dingen die je te binnen schieten als je aan het thema denkt op te schrijven.
Dit leverde in de redactievergadering het volgende lijstje op:
verlangen, heimwee, thuis komen na een vakantie, het ruikt in elk huis anders, uit school met je moeder theedrinken, moedertaal, vaderland, gezelligheid, familie, je hart als huis, je thuis voelen, vertrouwd, veilig, thuiskomen bij God, hemel is een huis met vele woningen, huissleutel, thuis kent men je naam, vluchtelingen die geen thuis meer hebben....

Kijktafel 2 alle symbolen thuis IMG 0518Concretiseren
Thuisgekomen op zoek naar symbolische spulletjes die passen bij een of meerdere associaties. Dat leidde tot de verzameling dingen op bijgaande foto. Daarmee maakte ik een aantal kijktafelvoorbeelden. Kies de kijktafel uit die jou het meeste aanspreekt of bij jullie situatie past. Je kunt hem proberen na te maken of er een eigen draai aan te geven. We zien steeds meer gezinnen de waarde van een kijktafel ontdekken. Het Kijktafelboek wijdt je stap voor stap in kijktafelkunst. Het is verkrijgbaar in onze webwinkel voor 14,95. Ga naar....

 

NAAR HUIS

Kijktafel Naar huis vakantie detail auto met bordje naar huis IMG 0486De vakantie zit er op. De dag van vertrek is aangebroken. We gaan weer naar huis!
De eerste kijktafel is op dit moment en gevoel geïnspireerd. We genoten met volle teugen van het andere landschap, de andere taal, het andere eten, andere wolkenluchten, andere horizon, andere natuur en natuurlijk ook van de andere huizen waar in het buitenland de mensen wonen. De vakwerkhuizen, de huizen met de luiken en dikke muren, de pittoreske dorpjes...

Kijktafel Naar huis detail thuis IMG 0485"Het is het echt prachtig hoor! Maar of ik hier voor altijd zou willen wonen?"
Misschien hoor je jezelf of een andere reisgenoot dit regelmatig zeggen. Er gaat toch vaak niets boven het eigen huis, waar je je helemaal thuis voelt.

Kijktafel naar huis geheel2 IMG 0483De ondergrond van de kijktafel is een kaart. Er staan twee bordjes op. Een richtingaanwijzer met de tekst 'naar huis' en een bordje met de tekst 'thuis'.

Op de kaart staat in een hoekje een klein, blauw vaasje gemaakt van gerecycled glas gevuld met zomerse bloemen en het lichtje brandt in een qua kleur bijpassende houder.

Als je voordat jullie op vakantie gaan op dezelfde kaart een bordje zetten met een pijl en daarop 'naar (vul jullie vakantiebestemming in)' en deze samen met het autootje in Nederland zetten. En op de laatste dag van jullie vakantie deze eenvoudige kijktafel maken. Heb je 'uit' en 'thuis' prachtig verbeeld...

THUIS IS DAAR WAAR JE NAAM GENOEMD WORDT

Kijktafel Thuis met huis en foto gezin geheel IMG 0511Op een zomers, felroze katoenen placemat staat een fotolijstje-  het heeft de vorm van een huis- met daarin een foto van jullie gezin.

Je kunt natuurlijk ook een huisje van stevig karton knippen en daarop een foto plakken.

Zet er een zomers bloemetje bij en een lichtje. Als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven. Voer een klein gesprekje met je kinderen wat ze het fijnste plekje vinden in jullie huis. Of denk samen na over de vraag "Wat zorgt er eigenlijk voor dat je je ergens thuis voelt?"

Je kan samen God bedanken voor jullie fijne (t)huis....THUIS: BESCHERMD EN GEBORGEN

Kijktafel puzzelhuis detail huis IMG 0497Een huisje dat een huisje beschermt en daaroverheen nog een huisje, en nog een: wat een mooi symbool bij de woorden: 'beschermd', 'veilig' en 'vertrouwd' .

Niet alleen een fysiek huis biedt bescherming, maar we kunnen ook voor elkaar een thuis zijn, door zo met mensen om te gaan dat ze zich veilig weten en gerespecteerd.
Daar zou dit 'huisje' ook symbool voor kunnen staan.

Kijktafel puzzelhuis met wolkenhemel geheel IMG 0496Het huisje staat weer op een zomers gekleurde placemat, samen met een natuurelement en een lichtje. Een ondergrond, iets uit de natuur, een lichtje en een symbool vormen de vier vaste elementen waarmee je een kijktafel maakt.

Ik voegde nog een achtergrond toe, bestaande uit een wolkenhemel. Het is een placemat, maar het lukt ook met een print op A-4 formaat van een wolkenlucht vanuit het afbeeldingenbestand van Google. De 'lucht' is een beetje rond gebogen, zodat hij het huisje omhuld. Zo beschermt ook de de hemel ons huis. Want we zijn ook altijd veilig geborgen in Gods hand.

THUIS: SAMEN ROND DE TAFEL

Kijktafel theepot geheel 2 IMG 0489Veel volwassen en kinderen zullen thuis associëren met samen eten, gezelligheid, spelletjes spelen aan de eettafel of met thee en iets lekkers luisteren naar elkaar verhalen, belevenissen en ervaringen.

Deze afbeelding van een theepot met daarop een grote familie die samen rond de tafel zit, combineert dit thuis-gevoel. Ik vond de illustratie tussen de afbeeldingen van theepotten en knipte de theepot uit. De theepot staat in een marmeren kaartenhouder. Een kijktafel met een knipoog naar 'ouderwetse' Hollandse gezelligheid.

THUIS: EEN OPEN HART HEET WELKOM
Kijktafel thuis hart en sleutel geheel IMG 0499Je ergens thuis voelen heeft ook te maken met gastvrijheid en je welkom voelen. De uitspraak 'er is plaats in een land, als er plaats is in een hart' past hier bij.

Het gevlochten rieten hart heeft vele openingen. Het is een open hart. Er ligt  er ook een sleutel bij. Die stelt ons als het ware de vraag: Is ons hart verhard en gesloten of hebben we het slot geopend en is er sprake van openheid?

Deze kijktafel verbeeldt ook nog een ander hart.
Het zou ook het hart van God kunnen zijn: Gods hart staat altijd open. We kunnen altijd bij hem terecht. Met onze vragen, onze zorgen, onze dank.  Zo vertellen dit hart en deze sleutel twee verschillende verhalen door middel van één beeld.

Kijktafel huis met bron geheel IMG 0510THUISKOMEN BIJ JEZELF

Ken je misschien het verhaal waarbij iemand alle landen van de wereld bereist om een schat te vinden en deze schat uiteindelijk onder de haardsteen van zijn eigen huis vindt?
Het is een groot goed om je thuis te kunnen en mogen voelen bij jezelf. Het besef dat God jou liefheeft, juist precies zoals jij bent, maakt daar vaak onderdeel van uit. In elke mens is die bron van liefde, die oorsprong afkomstig van God, te vinden.
Als je rusteloos van alles achterna jaagt, loop je daar makkelijk aan voorbij. Als je rustig alleen bent en afdaalt in jezelf, kan je die bron ontdekken en er uit putten.

Een kijktafel geschikt voor opgroeiende kinderen. Met een kruikje als symbool voor die innerlijke bron geplaatst in een open huisje.

THUISKOMEN

Kijktafel thuiskomen detail schilderij IMG 0502

 

Kort geleden verscheen als vrucht van de vriendschap en samenwerking van Elisa Vermeulen en Ellie Keller het boekje 'Teksten en Schilderijen'.

Een boekje om in te bladeren, te mediteren, van te genieten.
Om cadeau te doen aan jezelf of een ander.
Een van de schilderijen in dit boekje heet 'Thuiskomen'.

Vanuit het wit van het doek
en het witte licht dat er al was
zijn ijle kleuren ontstaan.
Van transparant tot schittering,
brengt het je thuis.

Opengezet op een zomerse placemat, een bloemetje en een lichtje nodigt deze afbeelding je uit om thuis te komen. Ooit zal het echt gebeuren: Voorgoed thuiskomen in het - nu nog ontoegankelijk-  Licht waar de Liefde woont.

Kijktafel thuiskomen geheel 1 IMG 0501

Interesse?  Ga naar www.lavisitazione.nl. Daar kan je het boekje ( formaat A5, voor 17,50) via het contactformulier bestellen en is meer werk van Elisa te zien. 

Ellie Keller

Artikelen in dit thema Thuis is meer dan een huis

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook