Thuis is meer dan een huis

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Verlangen naar huis

Waar voel je je thuis? Een klein meisje dat ik ken, zei op vakantie met regelmaat tegen haar ouders “Ik vind het hier heel leuk, maar ik zou hier nóóit willen wonen!” Zij was altijd blij als ze weer thuis waren, dáár wilde ze wonen. Verlangen naar thuis, heimwee. Kinderen hebben het soms als ze gaan logeren, het ene kind veel meer dan het andere, en er is vaak geen kruid tegen gewassen. Volwassenen kunnen het hebben, bij een verhuizing, bij een echtscheiding, of bijvoorbeeld als bij het overlijden van je ouders het ouderlijk huis wordt opgedoekt.

Hoe rook het bij je
thuis in de keuken en waar
mijn lief speelde je?
Haiku/ Vincent Duindam

bushalte in verpleeghuis2Schrijnend verlangen naar huis
Oude mensen kunnen het hebben. Soms is het een schrijnend verlangen naar een overleden geliefde, die wel wist hoe jij in elkaar zat, die je tot jezelf kon brengen, waar je nu met je ziel onder je arm loopt. Soms is het heimwee naar vroeger, naar hoe gezellig het toch was, met zijn allen. Veel mensen die in de war zijn, voelen zich zo tegen het eind van de dag in een verpleeghuis onrustig: “Nou, het was fijn, maar nu moet ik naar huis!” Iemand vertelde me over een verpleeghuis waar binnen een bushalte was gemaakt en een bus was neergezet, zodat mensen daadwerkelijk in kunnen stappen.

Reis naar huis
Heimwee, verlangen naar thuis, misschien hebben we het allemaal een beetje, is een heel menselijk trekje. Dat heimwee, dat verlangen, dat op allerlei momenten in ons leven de kop opsteekt, heeft dat ook iets met ons geloof te maken? Allemaal kennen we dat prachtige verhaal, dat Jezus vertelde, over de verloren zoon, die ver van huis raakte, maar uiteindelijk toch thuis kon komen, waar zijn vader al op de uitkijk stond. En dan de psalm, die het zo dichterlijk zegt: “zoals een kind dat gedronken heeft aan de borst van zijn moeder, zo rust mijn ziel in mij.” Er is ergens een plek voor ons zegt ons geloof. Ons leven is een reis naar huis.

Nelleke Spiljard

Artikelen in dit thema Thuis is meer dan een huis

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook