Door de deur

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Op zoek naar verborgen plaatsen

We verzamelden een aantal mooie en leuke ideen op samen met je kinderen op zoek te gaan naar verborgen plaatsen en de plaatsen waar God wil wonen onder de mensen.

kerk in landschapKerktorens tellen
Op een lange autorit of vanuit de trein zie je in Nederland altijd veel kerktorens hun spits boven het landschap uitsteken.
* Ga samen met je kinderen ze eens tellen. Allemaal plaatsen waar God aanwezig is in onze wereld.

tabernakel 2Kerkgebouwen, zou je kunnen zeggen zijn de innerlijke ruimtes van onze dorpen en steden. In elk katholiek kerkgebouw, wat nog in gebruik is, brandt de Godslamp als teken van Jezus aanwezigheid in de Eucharistie. De hosties, die overgebleven zijn na een eucharistieviering worden bewaard in het tabernakel. Een meestal prachtig versierd kastje, waarin een afgesloten kelk staat waar deze hosties bewaard worden. Dit kastje is altijd op slot en gaat open om de kerkgangers in een woord-en communieviering de gelegenheid te bieden toch het eucharistisch brood te ontvangen of om een zieke thuis de communie te kunnen brengen.

Hofjes-speurtocht
rijpenhofje toegang

* Maak samen een wandeling langs hofjes of andere verborgen plekken in een stad

In veel steden zijn hofjes te vinden. Vaak heeft de plaatselijke VVV wel een hofjes-wandeling. Hofjes zijn meestal verstilde plekken midden in de drukke stad. Verborgen achter deuren of poortjes. Iedere keer is het weer een verassing wat er achter deze poort of deur te vinden is.

Een kerk binnen gaan
UtrechtAloysiuskerk* Ga samen met je kind eens naar een kerk en bekijk hem eens goed aan de buitenkant, voordat je door de kerkdeuren stapt

Buiten zie je al vaak aan een gebouw dat het een kerk is.
- Een toren die tot in de hemel reikt.
- Hoge ramen waar het licht binnen kan vallen.
- Een portaal met een of meer heiligenbeelden, die je willen beschermen als je er binnengaat.
- Grote deuren die iedereen welkom heten, want iedereen past er door, ook als je met veel mensen tegelijk zou zijn.


interieur St. JanBinnen gekomen voel je vaak al iets dat Huub Oosterhuis zo verwoordde:

'Zomaar een dak, boven wat hoofden
deur die naar stilte openstaat
Muren van huid, ramen als ogen
speurend naar hoop en dageraad
Huis, dat een levend lichaam wordt
als wij er binnen gaan
om recht voor God te staan!'

Een kerk waar God-zoekers samenkomen verandert in een levend(ige) plaats waar je God kan ontmoeten.
Een binnen-ruimte gemaakt van stenen, wordt tot een levende innerlijke ruimte. Zo'n zelfde ruimte als in ieder levend mens te vinden is! Want zeggen we ook niet dat ieder lichaam een tempel is van de Heilige Geest

* Ga binnen samen eerst eens stil in de banken achterin zitten. Kijk rond, voel te ruimte op je inwerken. Wat is dit voor een bijzondere plek.
* Loop dan samen rond en kijk wat er verteld wordt op de gebrandschilderde ramen, de 14 staties van de kruisweg, zoek samen het tabernakel, de plaats van waaruit de bijbel wordt voorgelezen.

In veel kerken liggen folders waar iets van de geschiedenis van de kerk verteld wordt en toelichting op wat er te allemaal te zien is.

Een kaarsje aansteken
kaarsje aansteken site* Praat samen eerst waarvoor je wilt bidden.

Een kaarsje verlengt als het ware je gebed. Met een lichtje aan zie je alles ook veel helderder en kan je in je hart voelen waar je voor wilt bidden. Voor iemand die overleden is? Voor iemand die het moeilijk heeft? Voor iets fijn dat je hebt meegemaakt of waar je je op verheugd? Uit dankbaarheid?

* Wordt samen stil en steek dan een kaarsje aan en bidt dan zachtje samen

Bidden is stil worden in jezelf en stil worden voor God. Soms gebeurt het dat de deur in je hart opengaat en je je innerlijke ruimte binnengaat. Dat is een bijzondere ervaring om te koesteren.

Ellie Keller

 

 

 

Artikelen in dit thema Door de deur

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook