Door de deur

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen

In de bijbel staan veel verhalen over deuren. Deuren maken onderscheid tussen buiten en binnen. Blijven deuren dicht, dan brengen ze scheiding aan: wat buiten is, kan niet zomaar naar binnen, en wat binnen is, kan niet zomaar naar buiten gaan. God en Jezus openen deze dichte deuren: wie altijd buiten bleef, kan nu binnen komen bij God. En wie angstig binnen zitten, worden uitgedaagd om erop uit te gaan. De bijbel spreekt ook over Jezus zelf als een deur: door dicht bij Jezus te blijven, kom je binnen in Gods nieuwe wereld.

KB verlamde manDoor het dak
Jezus trok rond om overal over God te vertellen. Vaak deed hij ook wonderen. Veel mensen komen naar Hem toe om naar hem te luisteren. Vier mannen willen hun zieke vriend bij Jezus brengen, maar het huis waar hij is, is zo vol dat ze niet binnen kunnen komen. De mannen geven niet op: ze besluiten het dak op te gaan, daar een opening in te maken en zo hun vriend aan Jezus’ voeten te laten zakken. Dit verhaal laat zien dat andere mensen soms in de weg kunnen staan om bij Jezus te komen, maar dat er gelukkig altijd een weg is om bij Hem te komen!

KB Jezus komt door de deurDit verhaal staat in Marcus 2: 1-12. Je vindt dit verhaal o.a. in 'Bijbel voor kinderen' van Marianne Busser en Ron Schroder.

Jezus komt door een dichte deur
Na Jezus’ opstanding zitten Jezus’ vrienden angstig bij elkaar. Deuren goed gesloten, luiken dicht, bang voor iedereen. Dan, opeens, staat Jezus in hun midden. ‘Ik wens jullie vrede’, zegt Hij. Na zijn verschijning zijn Jezus’ vrienden heel blij en opgelucht. Voor Jezus zijn dichte deuren geen belemmering. Zo laat Jezus zijn vrienden zien dat angstig binnen zitten geen oplossing is en daagt hen uit om op pad te gaan.

Dit verhaal staat in Johannes 20:19–29. Je vindt dit verhaal onder andere in 'Hosanna!' van Kolet Janssen. De illustratie is afkomstig uit 'Alle mensen' en gemaakt door Willeke Brouwer.

KB Petrus in de gevangenisDe deur van de gevangenis gaat open
Na de opstanding van Jezus gaan zijn vrienden erop uit om overal over Hem te vertellen. Op sommige plaatsen wordt hen dat verboden. Petrus wordt zelfs door koning Herodes gevangen gezet, om te voorkomen dat hij over Jezus vertelt. Die nacht wordt er door de vrienden van Petrus voor hem gebeden. En hun gebed wordt verhoord: een engel komt door de gesloten deur van de gevangenis naar Petrus toe en neemt hem zomaar mee naar buiten! De ijzeren poort van de gevangenis zwaait voor hem open. Gods liefde voor mensen is sterker dan de dikste deuren.

Dit verhaal staat in Handelingen 12. Je vindt dit verhaal onder andere in A.F. Troost, 'Alle mensen'. De illustratie is afkomstig uit de 'Startbijbel' en gemaakt door Anjo Mutsaarts.

KB Bedelaar bij de poortHet wonder bij de poort
In de deur naar de Tempel zit een verlamde bedelaar. Wanneer Petrus en Johannes langs lopen, spreekt hij hen aan: ‘Hebben jullie wat geld voor mij?’ ‘Nee’, antwoordt Petrus, ‘geld heb ik niet, maar wat ik wel heb, zal ik je geven namens Jezus van Nazaret’. Petrus is nog niet uitgesproken, of de bedelaar merkt dat hij kan staan! Hij danst en huppelt zo door de poort naar de Tempel toe. Waar hij eerst nog bij de poort tussen buiten en binnen moest blijven zitten, komt hij nu door Jezus thuis in Gods huis.

Dit verhaal staat in Handelingen 3. Je vindt dit verhaal onder andere in Woord voor woord van Karel Eykman en Hosanna! van Kolet Janssen. De illustratie is afkomstig uit Woord voor woord en gemaakt door Bert Bouman.

Alle deuren staan open!
Vlak voor zijn sterven vertelt Jezus aan zijn vrienden over het Huis van God. Ik ga daar naar toe, vertelt Jezus, om voor jullie een plaats te maken. Als ik terugkom, mogen jullie daar wonen, met mij. In het laatste boek van de Bijbel, Openbaring, lezen we nog meer over dit huis, deze stad van God, waar voor iedereen een plaats is. In de muur rond de stad van God zijn twaalf poorten. Poorten zijn bedoeld om de inwoners van de stad te beschermen tegen gevaar. ’s Nachts gaan de poorten daarom stevig dicht. Maar in Gods stad staan de poorten altijd open, dag en nacht. Er is niets meer om bang voor te zijn. God zelf is als een muur om je heen.

Elly en Rikkert maakten bij deze Bijbelwoorden een prachtig lied:

KB Nieuw Jeruzalem

 

In het huis van de Vader
is een plaatsje voor jou.
In het huis van de Vader
is een plaatsje voor jou

Daar zijn twaalf poorten in,
die gaan nooit meer dicht.
Daar zal geen lamp meer zijn
want God is ons licht.

 

Je kunt dit lied beluisteren:

De illustratie is afkomstig uit de 'Startbijbel' en gemaakt door Anjo Mutsaarts.

Ruth Hartog

Artikelen in dit thema Door de deur

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook