Klaar voor de start?

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van kijktafels passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Zien starten, doet starten

Hoe maken jullie je op voor een goede start? Ellie Keller maakte verschillende voorbeelden met de vaste vier elementen waaruit een kijktafel bestaat: een ondergrond, iets uit de natuur, een lichtje en een symbool.

Kijk welke het beste bij jullie gezinssituatie past en laat je inspireren. Geef er je eigen draai aan of maak hem na. Veel ouders laten ons weten wat een prachtige aanvulling de kijktafel is bij de geloofsopvoeding. Dus probeer het een keertje. Voorbeelden van jou kijktafel kan je via onze Facebookpagina met ons delen.

De bomen zijn er klaar voor!

KT detail vruchten IMG 1994Als je buiten bent en naar boven kijkt als je onder een appel-, kastanje-of eikenboom loopt, dan zie je ze al hangen. De bomen hebben deze zomer hun wortels aan het werk gezet en er alles aan gedaan om hun vruchten een goede start mee te geven. Dat als ze straks hun vruchten in de aarde laten vallen, ze kunnen ontkiemen en nieuw groen en nieuwe vruchten voortbrengen.

Bomen lijken wel een beetje op mensen. Ook wij willen onze kinderen een goede start geven op hun levensweg. Dan gaat het niet alleen over gezond eten, maar ook over voeding voor de ziel. Dat ze een goed moreel kompas ontwikkelen, God een plaats gunnen in hun leven, mensen worden met een missie.

KT kistje met vruchten geheel IMG 1992De ondergrond van deze kijktafel wordt gevormd door een goudgele placemat en erop staat een klein fruitkistje. Op de bodem van het kistje ligt een stuk goudkleurig karton. Want wat een kostbare boodschap wordt ons verteld: zorg voor een goede start in het leven!

De eerste appels en peren worden in september geplukt en als je in het park of bos loopt zie je bramen en besjes in alle schakeringen: oranje, rood, blauw, paars...
Ik verzamelde wat herfstvruchten: buiten en van de fruitschaal en legde deze in het kistje en zette het op de eettafel.

Te midden van al deze vruchten brandt het lichtje. Telkens als we het aansteken kunnen we dankbaar zijn voor alle vruchten van de aarde en voor alle dingen die we elkaar kunnen geven zodat we goed van start kunnen gaan.

Klaar voor de start?... Af

KT detail poppetjes klaar voor de IMG 1998Veel kinderen zitten op een sportclub.
Daar leer je niet alleen goed voetballen of hockeyen of hardlopen, maar heel veel meer.
Bijvoorbeeld samen te spelen en samen te werken als een team, kunnen omgaan met winnen en verliezen, met blessures omgaan als je op de bank moet blijven zitten, om te leren gaan met dat er altijd een 'zwakste' en 'sterkste' speler is en dat jij dat ook soms bent. Dat je moet oefenen en trainen en daar trouw in moet zijn, ook als je geen zin hebt.

Soms moet doorbijten en soms gas terug nemen. Naar je lichaam leren luisteren...
Kortom op een sportclub leren je kinderen -als het goed is- deze en andere dingen waar je je hele leven profijt van hebt.

KT detail natuur en lichtje IMG 2000Deze kijktafel zou je kunnen neerzetten aan het begin van het nieuwe speelseizoen.
De ondergrond is een goudgele placemat, waar met behulp van katoenen draden en spelden een atletiekbaan is gevisualiseerd. Dat kan natuurlijk ook een voetbalveld worden of een ander speelveld.

In het hoekje staat het natuurelement, enkele bloemen, kleine korenaren en besjes in een klein vaasje van glas, samen met een lichtje in bijpassende houder. Als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven.

Enkele poppenhuispoppetjes stellen de hardlopende kinderen voor en de scheidsrechter die een vlag in zijn hand heeft, gemaakt van een cocktailprikker en een uitgeknipt vlaggetje uit een lichtblauw vouwblaadje.

Deze kinderen zijn er klaar voor.  Jullie ook?

KT klaar voor de start bovenaanzicht IMG 2002

Op jullie plaatsen?.... Klaar voor de start ... Af!

Durven en vertrouwen

KT durven beginnen detail IMG 2012Een van onze redactieleden vertelde de volgende anekdote: "Onze dochter was met haar vader in de speeltuin en het kleine meisje wilde  helemaal bovenlangs over het klimrek heen. Vader keek een tikkeltje angstig toe en dochter viel. 'Papa, weet je waarom ik viel? Omdat jij bang was...'."
Je kind van net twee klautert graag. Laat je het hem proberen en stimuleer je dit of roep je de hele tijd 'Voorzichtig, voorzichtig...".

KT durven gehaald detail IMG 2014Iets durven hangt samen met vertrouwen. Misschien zelf met het besef, dat als je valt er altijd wel iemand is die je op wil vangen. Durven, je angst overwinnen, je kinderen loslaten en vertrouwen op God hangt op de een of andere manier samen. Huub Oosterhuis dichtte: 'En niemand valt, of hij valt in Uw handen'

Op deze kijktafel durven de kinderen - gestimuleerd door hun ouders- eraan te beginnen. En de ouders  vertrouwen erop dat het lukt: deze bergen te beklimmen. En samen delen ze de vreugde met elkaar als het gelukt is.

KT detail lieveheersbeestje IMG 9796Als je goed kijkt zie je ook een 'lieveheersbeestje'. Op deze kijktafel symbool van onze God, die ons altijd opvangt als we vallen...'

De ondergrond van de kijktafel, wordt gevormd door een dof-oranje placemat. Erop staat aan de ene kant een stapel grote kiezels en aan de andere kant een berg van kleine (aanmaak)houtjes.


Aan de ene kant van de kijktafel wordt er getwijfeld: 'Durf ik dit, kan ik er vertrouwen in hebben? En aan de andere kant is er de blijdschap dat de 'berg' bedwongen is en het gelukt is! De twee 'bergen' zijn verbonden met wat houtstrooisel, waartussen het lieveheersbeestje een plaatsje heeft gevonden.

Natuurlijk staat er ook een vaasje met bloemetjes en een lichtje.
Een kaarsje aansteken helpt ons om God te betrekken bij ons leven. Als het vertrouwen in Gods aanwezigheid in ons leven groeit, dan voelen we ons gesteund en gedragen en kunnen we de uitdagingen die het leven ons stelt beter aan!

KT durven vertrouwen geheel1 IMG 2013

Obstakels overwinnen

Iedereen heeft wel een bordspel in de kast. Een 'Mens-erger-je-niet', een ganzenbord of zoals ik gebruikte voor deze kijktafel, het bordspel 'Barricade'.  Ik koos dit spel vanwege de barricades. Ze kunnen staan voor de obstakels in ons leven. Ben je nauwelijks van start gegaan, gebeurt er iets onverwachts dat roet in het eten gooit. Hoe ga je daarmee om? Heb je geduld? Kan je wachten tot je weer 'zes' gooit? Zou je met iemand kunnen samenwerken en erop vertrouwen dat die persoon niet ineens een tegenstander wordt? Ook met bordspelen leren we onze kinderen en ook onszelf levenslessen.

Een vriend van mij, die mij al heel lang kent en waarmee ik eens een bordspel deed, was verbaasd dat ik zo fanatiek ben en perse wil winnen. Het viel hem mee, dat ik niet vals speelde! Deze eigenschap zorgt ook voor veel plezier bij mijn medespelers op onze vaste majong-avond. Ze steken er de draak mee en plagen mij er goedmoedig mee. En ik let op dat ik niet chagrijnig wordt, als het me de hele avond tegenzit en geen enkel potje win en mijn stapel 'geld' zie slinken.

Dus haal een bordspel uit de kast en maakt er eenvoudig een kijktafel van door er een lichtje en een natuur-element aan toe te voegen. Gespreksstof genoeg om met je kinderen te praten over omgaan met winnen/verliezen, geduld hebben, hoe kan je obstakels overwinnen, een evenwicht vinden tussen fanatiek zijn en samen plezier hebben...

KT bordspel geheel2 IMG 9794

De Gideonsbende

Een mooi bijbelverhaal over durven te beginnen en obstakels overwinnen is het verhaal van Gideon.
Omdat Gideon, de jongste telg en afkomstig uit de armste stam van Israel, erop vertrouwde dat God bij hem was, waagde hij het erop. Waarom bijelkaar gepakt als vluchtelingen in de bergen blijven wonen, uit angst voor de Midjanieten, als het al een keer met Gods hulp gelukt was om onder het juk van Farao uit te komen? Het leger van 30.000 man, dat hij verzamelde dunde al snel uit, omdat hij alle bange mannen naar huis stuurde. Toen hij zijn oor te luisteren legde in het kamp van de Midjanieten hoorde hij tot zijn verbazing dat ze doodsbang waren! Toen maakte hij een plan. De 300 man die over waren van zijn grote leger slopen 's nachts het kamp binnen, bliezen op met hun bazuinen, maakten met de kruiken waar ze op sloegen een indrukwekkend gerommel en samen met de vurige fakkels wekten ze zo de indruk van een zeer groot leger. Ze vochten niet, ze maakten alleen maar heel erg veel stampij. En de Midjanieten? Die schrokken zo erg, dat ze ervan in de war raakten en op de vlucht sloegen! Zo werd Israel opnieuw - met Gods hulp en een slim plan- bevrijd!

KT Gideon geheel2 IMG 2008

Zet de kinderbijbel open op een placemat bij dit verhaal. Ik gebruikte 'Het begon met licht' van Gerrie Huiberts & Anne Westerduin.

Het boek blijft open staan met behulp van grote kiezels. De aanwezigheid van God wordt weer gesymboliseerd door een lieveheersbeestje. En natuurlijk brandt er een lichtje!

KT detail druiven bekertje IMG 1990De start van wijn

Lekkere, sappige druiven gerijpt in de warme zomerzon worden eind september/oktober geplukt en uitgeperst. De eerste stappen bij het maken van wijn.

In de Eucharistieviering gebruiken we brood en wijn. Eten en drinken dat het resultaat is van hard werken. Want voordat een lekker brood of een goede fles wijn door ons gekocht kan worden, hebben er veel mensen hun kennis, tijd en energie ingestoken.
Brood staat voor het gewone, het dagelijkse en wijn voor het bijzondere en vreugdevolle.

KT klaar voor wijn geheel2 IMG 1988Onder deze twee tekenen wil Jezus onder ons aanwezig zijn om ons zo van binnen uit om te vormen tot het lichaam van Christus. Zo kunnen we elke week, tijdens de zondagsviering, een nieuwe start maken om vanuit deze aanwezigheid in onze wereld iets zichtbaar te maken van Gods liefde.

Op deze kijktafel staat ligt op de oranje placemat een schijf boomstam met daarop een blad, druiven en een bekertje.

Dit bekertje is de herinnering van het Eerste Communiefeest van een van mijn dochters.
Er staat een korenaar in gegraveerd, die verwijst naar het brood.

Het lichtje brandt in een blauw/groene glazen onderzetter en de besjes en bloemen in het vaasje maken er een mooi geheel van.

Ellie Keller

Artikelen in dit thema Klaar voor de start?

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook