Luister goed!

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Zomer-geluiden bewaren

Maak een geluidsdagboek
Vakantiekiekjes maak je zo. Vakantiefilmpjes ook. Maar heb je weleens vakantiegeluiden opgenomen? Op je telefoon heb je een functie ‘Dictafoon’ of, nog handiger, ‘Quick Voice’. Probeer eens een vakantie ‘plakboek’ te maken met geluiden. Bijvoorbeeld: Hoe klinkt het ontbijt in de tent? Hoe klinken de schapen in de wei? Kun je storm laten horen, of de regenbui? De torenklok in het dorpje? Welk liedje zing je vaak deze vakantie? Hoe klinken de chips? Hoe klinken de tentstokken?
Bij Quick Voice zit een knop ‘PAUSE’, zodat je de opname kunt pauzeren en het volgende geluid met ‘RESUME’ (hervat) erachteraan kunt zetten. Zo kun je ze later in een keer afspelen. Bij Dictafoon is er alleen ‘Start’ en ‘Stop’ en krijg je losse opnames.
TIP: als je de opname hervat (RESUME) is het handig om de tijd te noemen, bijvoorbeeld: RECORD (of RESUME) *‘Het is nu woensdagmiddag twee uur en we zitten een spelletje te doen’ (laat de gegooide dobbelstenen horen) ‘met wat te drinken erbij’ (hou de microfoon bij het inschenken en opslurpen) en chipjes (kraak kraak)* STOP of PAUSE
Dit vakantie-herinnerings'boek' is anders dan anders. Geluiden prikkelen onze herinnering weer anders dan bijvoorbeeld foto's. Geen Instagram, maar Audiagram!

Geluidsfilm
In de film Il Postino wil iemand een goede vriend laten ervaren hoe zijn leven eruit ziet. Hij kiest daarvoor een heel bijzondere manier. Met een geluidsrecorder maakt hij opnames van belangrijke geluiden van zijn eiland: het klotsen van de golven, het gebeier van de klokken, het kloppen van het hartje van zijn ongeboren kind. Zo kun je door goed te luisteren een voorstelling krijgen van een onbekende wereld! Je kunt het fragment hier bekijken:

Luisterboeken

Je kunt natuurlijk zelf een boek lezen, maar in de bibliotheek kun je ook heel veel luisterboeken lenen, voor jong en oud!
Een goede tip voor een regenachtige vakantiedag of voor die lange autorit.

Ruth Hartog en Marjet de Jong

Artikelen in dit thema Luister goed!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook