Luister goed!

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Luister-spelletjes

zwembadSeizoensgeluiden
Elk seizoen heeft zo zijn eigen geluiden.
Ritselende bladeren in de herfst, knerpende sneeuw in de winter, elkaar het hofmakende vogels in de lente. Maar welke geluiden horen er voor jou bij de zomer? Dat kan voor iedereen echt heel anders zijn.
De een denkt aan het rinkelen van tentstokken en de ander aan kwakende kikkers of krekels. Maar ook grasmaaiers, zoemende muggen en het specifieke geluid van spelende kinderen in een zwembad scoorden hoge ogen bij de redactieleden van Geloven Thuis.

Vraag dit eens aan elkaar op een lange autorit: wat jullie specifieke zomer-geluiden vinden. Ook degene die rijdt kan hieraan meedoen.
Lees als afsluiting van dit gesprekje het versje 'Klinkende zomer'. Ga naar...

blikjestelefoonTelefoneren
Twee conservenblikjes aan weerzijden van een strak gespannen touw.... zo maak je eenvoudig een telefoon. Kun de ander je verstaan?

Kettingverhaal: Een lange zin of kort verhaaltje doorfluisteren in een kring mensen
Dit is een leuke manier om te ontdekken dat het echt niet zo eenvoudig is om goed te luisteren, alles te verstaan en ook nog goed door te vertellen.

“Kom eens dichterbij. Ik fluister wat in je oor. Heb je het goed verstaan? Zeg het dan even door.”

De eerste die begint fluistert een zinnetje of heel kort verhaaltje van enkele zinnen met veel details erin in het oor van degene die naast hem of haar zit. Die fluistert datgene wat hij/zij gehoord heeft weer door aan zijn/haar buur. En zo verder. Als het verhaaltje de kring is doorvertelt en de laatste dit hardop zegt, vertelt diegene die begon de oorspronkelijke versie. Pas de lengte en de hoeveelheid details aan aan de leeftijd van de deelnemers.

Wat hoor je?
Dit spel kan je met meerder kinderen doen, maar ook met zijn tweeën. Met behulp van een stokje, een lepel of een pen tik je op voorwerpen in de kamer of op de plek waar je je bevind, terwijl de anderen hun ogen dicht hebben. En dan raden waarop wordt getikt.
Draai daarna de rollen om.

zelf een hoorspel makenHoorspel
Verzamel eerst dingen waarmee je geluid kan maken. Een bel, een plankje, papier, koekjes, een sleutelbos, iets dat ritselt, pannendeksels, lucifers, bakje met rijst.
Laat elk kind een of meerdere voorwerpen beheren. Je kan ook geluiden die je met je stem moet maken verdelen bijv. kuchen, hoesten 'au' roepen, deur open en dicht doen, op je borst trommelen, lachen, motorgeluid, loopgeluid, enz.

Vertel een verhaal. Telkens als er een passend geluid gemaakt moet worden in het verhaal, maakt het betreffende kind dat geluid.

Een klein voorbeeldje:
Het liep al tegen zessen en vader zou bijna thuis komen. In de verte hoorde ik zijn auto al aankomen... (kind maakt motorgeluid). Het portier werd keihard dichtgeslagen... (twee deksels) en met zware stappen liep vader het tuinpad op... (harde stappen maken met je voeten). Hij pakte zijn sleutels uit zijn zak... (rinkelen sleutels) en wilde de deur openmaken. Een diepe hoestbui... (heel hard hoesten) verscheurde de stilte. Het lukte hem niet erg om de sleutel in het slot te steken... (rinkelen sleutels) . Wat was er met vader aan de hand? Muisstil zaten de kinderen in de kamer te wachten totdat hun vader binnen zou komen. (deur open en dicht doen). Zijn voetstappen klonken nu in de gang... (voetstap geluiden maken). De deurkruk ging omlaag... "Gelukkig", zei vader. "Jullie zitten al klaar. " En hij haalde met een zwaai een groot pak koekjes tevoorschijn...

Wees creatief en maak het spannend. Dit is een erg leuk spel waarbij veel gelachen zal worden. Want natuurlijk vergeten de kinderen hun beurt... maken het verkeerde geluid... en dan begin je opnieuw met vertellen.

Tip: Oefen het hoorspel een aantal malen neem het dan op. En als laatste het samen beluisteren.

kinderen bij kerkjeNaar de stilte luisteren
Ga tijdens de vakantie eens zo'n oud, klein kerkje binnen met van die dikke muren.

Wat hoor de daar? Juist. Je hoort helemaal niets, alleen maar stilte. Het is mooi en fijn om even zonder te praten in de banken te gaan zitten en stil te zijn.

Ditzelfde kun je doen in de natuur.
Sta eens even stil en luister naar de geluiden. Hoor ik daar iets ritselen? Een vogel fluiten? De verre geluiden van een autoweg? Of is het hier helemaal stil?

Juist in de stilte kunnen we iets van God gewaar worden. Want als het stil is kun je goed luisteren naar de stem in je hart. Naar de stem van God die in ons allemaal spreekt.

Ellie Keller

 

 

 

 

 

Artikelen in dit thema Luister goed!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook