Bidden en vieren

Hier vind je voorbeelden van gebedjes en viermomenten voor thuis,
en informatie over rituelen en tradities.

Ritueel op Aswoensdag. Doe je mee?

Bij Aswoensdag gaat het, de naam zegt het al, om as. En geen as zonder vuur!
Kom daarom op Aswoensdag samen rond een vuurtje.

Aswoensdag is het begin van de Veertigdagentijd

vuurkorf

Vandaag beginnen we met nadenken hoe je op weg wilt zijn naar Pasen. 
Deze veertigdagentijd gaan we op zoek naar de vonkjes onder de as. Naar dat wat ons moed geeft, dat wat maakt dat we er weer zin in krijgen. 
Dan hebben we as nodig, en dus moeten we een vuurtje stoken.

Op Aswoensdag wordt de as in de kerk gemaakt van de palmtakjes van vorig jaar die verbrand worden. Maar thuis kun je natuurlijk ook zelf as maken, gewoon met takken en takjes.


 Voorbereiden 
• Zet buiten een vuurkorf klaar met aanmaakblokjes, houtblokken of takken. Of maak een vuurvaste schaal klaar met kleine goed brandbare houtjes.
• Leg kleine memoblaadjes en viltstiften of pennen klaar.
• Druk vonkjes van hoop af.

Asritueel
Begin met een gebedje:

Lieve God,
Vandaag maken we vuur,
niet zomaar voor de pret.
Maar om iets te verbranden.
We bidden ons gebed:

In dit vuur laten we achter
Ons balen en wat niet fijn was.
Het vuur zal het verteren.
Wat overblijft is zwarte as.

Die as is van elkaar niet zien
en niet meer samen spelen.
Van niet naar school, thuis lessen doen,ritueel baalbriefjes
en van je toch vervelen.

Die as van wat we achterlieten
zal fonkelnieuwe kansen geven.
Met uw hulp gaan we samen op zoek
naar vonken van warm samenleven.
Amen

Nadenken
In het vuur laten we alles achter wat we niet mee willen nemen naar Pasen.
Waar heb jij genoeg van? Waar baal je van en waarvan vind je dat het nu maar eens over moet zijn? Wat wil je in elk geval niet meenemen naar Pasen?
Denk er even samen of ieder voor zich over na. Schrijf dan allemaal één ding op een briefje. Neem hiervoor kleine memoblaadjes.

Vuur maken
Maak een vuurtje in de vuurkorf in de tuin, of in een vuurvaste schaal op het balkon, met behulp van aanmaakblokjes en stokken of kleine houtjes.

Ga samen rond het vuurtje staan en verbrand de briefjes. Je kunt ze ook eerst aan elkaar voorlezen. Laat het vuur goed doorbranden, totdat alles helemaal as is geworden. Kijk als alles verbrand is samen of je nog vonkjes ziet smeulen.

Meike laat in een kort filmpje zien hoe zij dat thuis met haar dochters deed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Afsluiten

Sluit af met een paar woorden:
We hebben samen wat we niet mee willen nemen laten verdwijnen in het vuur. Niets bleef er van over, alleen as. Maar in de as zien we als we goed kijken ook vonkjes van hoop. Vonkjes die we kunnen opporren, aanblazen of aanwakkeren. Zodat ze nieuwe kansen geven op mooie momenten samen.

Schep wat van de as in een schaaltje en laat het afkoelen (meng het eventueel met wat water).

vonkje van hoopkaartje* Schrijf binnen op mooie kaartjes nog wat 'vonkjes van hoop': waar hoop je op, wat ga je straks zeker doen, waar verheug je je nu al op. (Je kunt de kaartjes hiernaast afdrukken, of maak zelf van jouw vonkje van hoop een mooie tekening.) Geef de kaartjes een opvallend plekje, zodat je ze vaak ziet, en je er elke dag blij van wordt.

* Als je de vonkjes gaat gebruiken op de kijktafel, maak ze dan naar het voorbeeld uit onze rubriek 'knutselen en doen' en schrijf op deze vonken wat je wilt aanwakkeren, opporren, aanblazen, laten smeulen...Ga voor de geknutselde vonkjes naar.... en voor tips op deze vonkjes naar...

Als je klaar bent met de 'vonkjes van hoop' pak je het afgekoelde schaaltje met as. Met de as teken je bij elkaar een kruisje op het voorhoofd. Zo laat je aan elkaar zien dat je de komende 40 dagen met elkaar op zoek wil gaan naar vonkjes van hoop op weg naar Pasen.Je kan erbij zeggen:

'Ik geef jou dit kruisje van as, en ik hoop voor jou….' (en vertel dan wat je hoopt voor de ander, bijvoorbeeld: ‘dat je trots bent op hoe hard je werkt’ of ‘dat je nog veel meer mooie tekeningen gaat maken om andere mensen bij te maken’).

Of  'Ik teken dit kruisje van as bij jou, omdat ik in jou een vonkje van hoop zie.'

We wensen jullie een mooi Aswoensdagritueel!

Meike Hettinga/Edith Vos 

Artikelen in dit thema Vonkelend!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook