Verder met / zonder jou
Maak een 'koesterdoos'
Wanneer iemand overleden is, iemand met wie je heel erg verbonden was, ben je overdonderd en wordt je bestaan door elkaar geschud. Het kost tijd om houvast te vinden in de zee van emoties én de dingen die vandaag gewoon moeten gebeuren. Het kost tijd, maar je leert geleidelijk hoe je met én zonder de geliefde naaste verder kan. Hoe je de herinnering kunt koesteren én je ogen mag opslaan naar de toekomst, de weg die vóór je ligt, en de mensen naast je, nu.
Bij alle spullen van de overledene die je ordent en opruimt zijn ook altijd zeldzaamheden, zoals dierbare foto’s, handgeschreven brieven, een sinterklaasgedicht, een vakantiekaart, een sieraad, een schoolrapport, een dagboek, of zomaar voorwerpjes die aan hem of haar doen denken.
Ook voor kinderen zijn tastbare herinneringen heel waardevol. Maak (samen, of ieder apart) een Koesterdoos, waarin je tastbare herinneringen kwijt kunt. Zodat je te midden van het opruimwerk ook een ‘haven’ hebt voor dingen die je ontroeren en die je niet weg kunt doen. Doe ze in de doos en kijk er op een (veel) later moment weer naar.
Nodig
- Middelgrote gave doos (Hier een mooie van wit karton met magnetische klep, bij Pipoos te koop voor €5.95. Een overgebleven verpakking kan ook, schoenendoos o.i.d.).
- Gedessineerd papier zoals cadeaupapier, découpage vellen, poëzieplaatjes, oude tijdschriften met mooie afbeeldingen, of geprinte foto(’s).
- fijne kleine schaar, evt. lineaal
- Witte hobbylijm die transparant opdroogt (hier van Xenos), zachte platte kwast
- Wat je verder aan versiering wilt gebruiken, of stiften/acrylverf als je de doos naar eigen fantasie wilt decoreren.
Doen
- Knip een flinke hoeveelheid afbeeldingen uit die je mooi vindt voor het doel. Woorden uitknippen kan ook.
- Hier is eerst middenop een rondgeknipte foto van oma geplakt, waaromheen alles is geschikt. Je kunt in plaats van een portret ook de naam, een uitspraak, een rond uitgeknipt deel van de rouwkaart o.i.d. opplakken.
- Leg, vóór het plakken, de knipsels er los omheen, bekijk, schuif, haal wat weg, leg weer terug, tot je voelt wat mooi staat. Hier zijn bladeren, bloemen en dieren uit cadeaupapier geknipt en losjes over de vlakken verdeeld. Met een beetje symmetrie voor de rust.
- smeer de knipsels één voor één vlot en dun in met lijm, ook de randen, en plak meteen op. Los van elkaar of deels overlappend. Druk goed aan met de (droge) muis van je hand, evt. een schoon velletje papier ertussen.
- Spoel de kwast af en toe onder de kraan uit en droog hem af, zodat je werk schoon blijft. - Als alle knipsels zijn aangebracht en je niets meer toevoegt, laten drogen. Daarna kun je je werk helemaal ‘vernissen’ met dezelfde lijm (doe een kleine hoeveelheid in een bakje, roer het los met een drupje water om het vloeibaarder te maken). Laat weer drogen.
We wensen je toe dat de koesterdoos je helpt in tijden van rouw en dankbaar gedenken.
Marjet de Jong
Artikelen in dit thema Verder met / zonder jou
- Kijktafel met / zonder jou
- Versje: Leerling met/zonder Jou!
- Bijbelverhalen over verder met / zonder
- Maak een 'koesterdoos'
- Prentenboeken en leesboeken over verlies en rouw
- Column Verder met/zonder jou: Rouw bij jonge kinderen
- Bidden in tijden van verlies
- Twee gedichtjes en een verhaal
- Kleine Uil wordt wijs: Hemelvaart
- De symbolen van Pinksteren
- Pinksteren met Kleine Uil, Joes, Mara en Hannelies
- Versje: Sporen van Hemelvaart