Verder met / zonder jou
Het is een bijzondere tijd, de tijd na Pasen. Jezus is opgestaan, en toch zijn de leerlingen in verwarring, er heerst geloof én ongeloof. Ze hebben het niet gemakkelijk, deze dagen waarin ze hun verleden met Jezus overdenken, en tegelijk moeten bedenken hoe het verder moet.
Deze Pasen overleed paus Franciscus. En hoewel hij niet meer onder ons is, lijkt hij meer aanwezig dan de laatste maanden van zijn leven: op tv en in de media gaat het veel over hem, er verschijnen boeken, mensen delen verhalen. Precies zoals het in het klein gaat als een geliefde uit je familie of vriendenkring wegvalt. Iemand is er niet meer, maar voelt nog zó aanwezig, op een andere manier. Je haalt herinneringen op, koestert de mooie momenten, en kan je tegelijk zo leeg en verlaten voelen.
Verlies is niet gemakkelijk, en troost komt niet vanzelf. Je hebt tijd nodig. De leerlingen van Jezus kregen 50 dagen om uit te vinden hoe ze verder konden zonder Hem. Na de begrafenis van de paus start na 10 dagen al het conclaaf, want de kerk moet verder.
Hoeveel tijd je nodig hebt, is voor iedereen anders. En varieert ook: de ene keer ben je veerkrachtig en vol hoop dat het goed komt, de andere keer kijk je achterom, in verbondenheid en dankbaar. Zo blijft iemand nog een beetje bij je.
Vanwege dit dubbele gevoel na verlies, kozen we als thema VERDER MET / ZONDER JOU.
Hemelvaart (29 mei) en Pinksteren (8 juni) vertellen de verhalen over hoe de leerlingen verder konden en moesten. De gebedjes en versjes van Wies en Marjet helpen om ze dichtbij onszelf te brengen. Theologe Antoinette Bottenberg, gespecialiseerd in rouw, deelt haar inzichten in de column. Ellie maakte een kijktafel die je helpt te zien wat er gebeurt en Marjet laat zien hoe je een koesterdoos maakt, voor alles wat je nooit wilt vergeten.
We wensen jullie een heerlijke onbezorgde lente. En wie een verlies te dragen heeft en daar met kinderen een weg in wil zoeken, wensen we heel veel sterkte. We hopen dat ons thema daarbij behulpzaam is: VERDER MET / ZONDER JOU.
Marjet, Wies, Antoinette, Ellie en Edith
Kijken & spelen Kijktafel met / zonder jou

Speciaal voor voor ons thema maakte Ellie een kijktafel die laat zien dat verder gaan zonder iemand niet gemakkelijk is, maar dat het kan als je er de tijd voor neemt!
Vertellen Versje: Leerling met/zonder Jou!

Marjet schreef een versje over hoe de leerlingen verder moesten met/zonder Jezus.
Zonder Jou verder…. hoe moest het toch gaan? Je was onze herder, je voelde ons aan,
Je was onze heer, onze held, onze vriend, en stierf door een straf die je niet had verdiend.
Vertellen Bijbelverhalen over verder met / zonder

In de Bijbel zocht Wies naar verhalen die vertellen hoe je verder kunt leven zonder je geliefde gestorvene, maar op een bepaalde manier juist ook met hem of haar.
Knutselen & doen Maak een 'koesterdoos'

Wanneer iemand overleden is, iemand met wie je heel erg verbonden was, ben je overdonderd en wordt je bestaan door elkaar geschud. Het kost tijd om houvast te vinden in de zee van emoties, maar je leert geleidelijk hoe je de herinnering kunt koesteren én je ogen mag opslaan naar de toekomst, de weg die vóór je ligt.
Vertellen Prentenboeken en leesboeken over verlies en rouw

Er is een mooie verzameling kinderboeken (van prentenboeken tot tienerboeken) te vinden rond het thema verlies en verder met/zonder jou. Irene van boekhandel Veenendaal in Amersfoort maakte voor ons een selectie.
Verdiepen Column Verder met/zonder jou: Rouw bij jonge kinderen

Antoinette Bottenberg is deze keer onze gastcolumnist. Zij is geestelijk verzorger en geeft lezingen over omgaan met verlies, over rouw en zingeving. Zij schrijft over rouw bij jonge kinderen om de dood van een dierbare.
Bidden & vieren Bidden in tijden van verlies

Als je iemand verloren hebt, iemand die je niet zo goed kende, of iemand die juist heel belangrijk voor je was, dan heb je verdriet, of leef je mee. Maar altijd moet je verder. Verbonden met degene die je mist en met de hulp van God lukt dat.
Vertellen Twee gedichtjes en een verhaal

Zomaar twee sprekende gedichtjes uit Dood-gewoon van Bette Westera, en het boekje Prinses op reis van Marjet de Jong om (bijna) gratis thuis te krijgen.
Vertellen Kleine Uil wordt wijs: Hemelvaart

Binnenkort is het Hemelvaartsdag. Joes en Mara kijken samen in een mooi boek dat ze kregen als afscheidscadeau van hun neef André die hen geleerd heeft insecten te waarderen. Met het boek kunnen zij nu zelf verder, ook al missen ze hun neef wel.
Verdiepen De symbolen van Pinksteren

Jezus is weg, de leerlingen moeten verder. Hoe? Dat horen ze met Pinksteren. Om het verhaal van Pinksteren te begrijpen zijn er heel veel symbolen die je moet herkennen. Hier kun je lezen wat ze betekenen: vuur, wind, adem...
Vertellen Pinksteren met Kleine Uil, Joes, Mara en Hannelies

In de serie Kleine Uil wordt wijs een mooi verhaal om de betekenis van Pinksteren te begrijpen. Joes verveelt zich, maar dan maakt hij kennis met buurmeisje Hannelies.
Vertellen Versje: Sporen van Hemelvaart

Een spoor is iets dat NU laat zien wat IS GEWEEST.
Zo is het ook met Hemelvaart, dat is een vrolijk feest.
Niet zoeken in de lucht, daar zie je Jezus niet! Ga speuren naar het spoor dat Hij in mensen achterliet.