Geaard zijn

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van kijktafels passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels september 2009

Deze maand maakte ik weer een aantal voorbeelden voor een plekje in je huis waar je kinderen even stil kunnen zijn. Ik liet me inspireren door de thema"s van deze maand: vrede, geduld, de dingen en mensen waarderen zoals ze zijn, en het St. Michaelsfeest.

In september is het vaak nog mooi weer, maar soms kan je de herfst al in de lucht ruiken. De blaadjes van sommige bomen verkleuren al. De felle kleuren van de zomer maken plaats voor oker en aarde-tinten van de herfst.

chrysantenzonnebloemenGebruik deze typische nazomer-bloemen voor je kijktafel!

Vrede

Als eerste maakte ik een voorbeeld rond het thema "vrede". In de wereldwinkel vond ik kleine duifjes met een briefje in hun snavel. Bedenk samen met je kinderen een vredeswens en schrijf deze op het briefje. Ik zette de duifjes samen met een vaasje gevuld met enkele kleine chrysantjes en een lichtje op een wit aardewerken schaaltje. De vorm van het schaaltje verbindt de drie elementen op een mooie wijze. Klein maar fijn!

kijktafeltje met vredesduifjes

Een tweede voorbeeld maakte ik op een houten bord in de vorm van een bloem. In de gebedskaarthouder zette ik een kaart met een duif. Verder een zonnebloem. Kijk eens hoe mooi de zonnebloempitten in het hart gerangschikt zijn. Een bijzondere bloem. Het lichtje vond ik bij Blokker tussen de herfst-kaarsjes.

kijktfeltje met zonnebloem en kaart duif 2

Geduld

Op het schutblad van het boek "Kikker is ongeduldig" vind je deze prachtige, verstilde nazomer plaat. Rat weet van het landschap te genieten en zit rustig aan de oever te vissen, maar voor kikker duurt al dat stilzitten en wachten veel te lang.....
Een satijnen lap in een mooie oranje-bruine tint vormt de ondergrond. Een kaarsje, een glazen appeltje (ooit gekregen) en enkele bloemetjes en je kijktafel is omgetoverd in een mooi nazomer-stilte-plekje.

kijkt kikker is ong. sept.3

De dingen en mensen waarderen zoals ze zijn: gewoon goed!

Op het witte aardewerken schaaltje zette ik een apart beeldje. Het is moeilijk om precies te zien wat het voorstelt. Mensen? Twee bolletjes? Ogen? Iets uit de natuur? Maar toch... het is een mooi, glad afgewerkt kunstwerkje, waar je graag naar kijkt en in je handen voelt het prettig aan. Ja, het is goed zoals het is!
Kleine bloemetjes en een lichtje maken het kijktafeltje compleet.

het is goed zoals het is

In het volgende voorbeeld speelt het boek "Kuikentje Kip" de hoofdrol. Kuikentje wil heel graag die prachtige ster uit de hemel plukken. Ze doet haar uiterste best, maar of dat lukt? Is de hemel niet veel mooier als alle sterren aan de hemel blijven staan?
Ik voegde aan de open bladzijde enkele zilveren sterretjes toe (uit mijn kerstkratje,) een lichtje in een blauw glaasje en de herfstbloemetjes.

sterrenacht 2

Een ander idee rond het thema "gewoon goed" is een kijktafel te maken rond de gewone smaken: zout, zoet en zuur. Een zoutvaatje of een schaaltje met zout, suikerklontjes of de suikerpot en een (doorgesneden) citroen. Is de kijktafel ook meteen een "proef-tafel". Iedereen heeft ze in de keuken of op tafel staan, we gebruiken ze elke dag. Maar zonder zout of suiker of enkele druppeltjes citroen zou het eten een stuk minder lekkerder zijn. Doodgewoon en toch onmisbaar. Gewoon goed!

kijktafel 3 gewoon, zout,zoet, zuur

Een bruine, glanzende schaal vormt de ondergrond, het lichtje zette ik op de roze onderzetter uit het koffertje "Beginnen maar", een schaaltje zout, de suikerpot en een citroen staan voor de gewone smaken. Enkele groene blaadjes en nep-eikeltjes (Xenos) geven er een beginnend herfsttintje aan. Spannend, doop je vinger maar in de verschillende smaken!

kijktafel 1 gewoon zout, zoet, zuur

St. Michaelsfeest

Het laatste kijktafeltje is bedoeld voor 29 september. Op deze dag vieren we het St. Michaelsfeest. Ieder seizoen heeft de kerk een feest. Kerstmis vindt zijn tegenhanger in het St. Jansfeest (op 24 juni) en Pasen heeft zijn tegenhanger in het St. Michaelsfeest. De achtergrond wordt gevormd door het opengeslagen boek "Van winterkrans tot zomerdans" samen met een mandje gevuld met (nep)appeltjes, eikeltjes en een paddestoel (Xenos). Ik zette het geheel op een oranje-bruine place-mat.

St. Michaelsfeest kijktafel 1

EK

terug naar nieuwspagina

Artikelen in dit thema Geaard zijn

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook