Geaard zijn

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van kijktafels passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels zomer 2009

Voor deze zomer kozen we als hoofdthema "aards-zijn".
Een mens staat met beide benen op de grond en zijn hoofd in de wolken.
God maakte ons uit het stof van de aarde en geeft ons als stempel mee: " made in heaven".

Aards-zijn

De zomer: een tijd waarin we geen dichte schoenen met sokken aan hoeven, maar sandalen of slippers dragen, maar het allerliefst lopen we op blote voeten.
Je voelt dan precies waarop je loopt. Het zand kriebelt tussen je tenen, de stenen van het terras zijn gloeiend heet als de zon er de hele dag op heeft geschenen, Het groene gras streelt je voetzolen. Als je op blote voeten probeert op grind te lopen, dan moet je heel voorzichtig zijn, want anders doet het zeer.

Je aard, je karakter is iets dat bij je hoort. Dat verandert niet zomaar. God heeft jou gemaakt, naar zijn beeld en gelijkenis, maar met je eigen aard.
Je bent anders dan anderen, maar precies goed!

Iets van bovenstaande elementen heb ik proberen te verbeelden in twee verschillend kijktafeltjes.Voor bovenstaande opstelling nam ik een rond kaarsenbord met een bruine tint.
Ik verdeelde het bord in vieren en legde in elk deel een andere soort bodem.
Zwarte aarde zoals je die vindt in het bos of tuin, kiezels, gras en zand.
In het midden legde in de onderzetter uit het koffertje "Beginnen maar" met als tekst " Dank U wel voor deze dag" en zette daar een waxinelichtje op, in een groen houdertje. Het ijsparapluutje, de lieveheersbeestjes en de bijen geven de kijktafel een zomers karakter.Voor de tweede opstelling liet ik me inspireren door psalm 1.

"Gelukkig is de mens die wandelt op de weg van de Heer
Hij/zij is als een boom geplant aan levend water
die niet zal verdorren voor zijn tijd
en goede vruchten geeft"
Het bovenblad van een klein tafeltje met houtsnijwerk in de vorm van een bloem is de ondergrond. Hierop zette ik de gebedskaarthouder met daarin een kaart met een afbeelding van een levensboom, een borrelglaasje gevuld met zomerse bloemetjes maakt samen met het lichtje een mooi geheel.

In de zomer zijn we vaker in de natuur en zoeken de stilte. Ineens loopt er een mier over je voet, voel je het kriebelen van een vlieg of landt er een lieveheersbeestje op je arm.
Allemaal insecten die God gemaakt heeft. Zo klein, met zoveel details......
Nep-insecten zijn te koop bij Xenos en soms bij Blokker.

Zomer

kijktafel alle maanden juli/aug breed

Zet het prentenboek "Alle maanden van het jaar" open op de juli of augustus pagina’s. Feitelijk is je kijktafel dan al bijna ’af’. Met een klein picknickmandje, een lichtje en een paar zomerse bloemetjes is je kijktafel compleet. Je kinderen legen er vanzelfsprekend alle gevonden zomerschatten bij. Een mooi steentje, een veertje......

Het is ook een goed idee om een kijktafel te maken passend bij jullie vakantiebestemming. Bos, strand, heuvels, bergen......
Zoek een afbeelding van de natuur die jullie op je vakantiebestemming zullen aantreffen en pas de ondergrond qua kleur en/of materiaal hierbij aan.

heuvels

zomer/stilte vliegende vogels

De binnenkant van de titelpagina van het prentenboek "Kikker is Kikker" vormt de basis van deze kijktafel. Een houten blauwe sieradenboom, zomerse bloemetjes en enkele kaarsjes en je waant je een glooiend heuvellandschap....

strand

strand + bootje + zeemeeuw + doortje

Het prentenboek "Doortje wil naar de zee kijken" gaat over onze behoefte aan stilte. Het vormt de achtergrond van deze strand-kijktafel. De zeemeeuw en het bootje kocht ik ooit in een strandboulevard-winkeltje en komt uit mijn kratje met zomerspullen. Strooi wat schelpzand neer en zet een waxinelichtje neer. Je kinderen kunnen de mooiste strandvondsten op de kijjktafel leggen....

EK

terug naar nieuwspagina

Artikelen in dit thema Geaard zijn

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook