Bidden en vieren

Hier vind je voorbeelden van gebedjes en viermomenten voor thuis,
en informatie over rituelen en tradities.

Tuin van de herinnering

“oma hield heel veel van plantjes
daarom maakte nijntje pluis
van het graf een soort van tuintje
net als eerst bij oma thuis”

graf van oma Pluis, Nijntje

Met mijn kinderen bezoek ik regelmatig het graf van hun overleden oma. Ze hebben dan meestal weinig geduld om er rustig bij te blijven staan, maar gaan altijd aan de slag om wat nieuwe dingen bij het graf te leggen. Soms nemen we iets mee van huis, maar meestal wordt het ter plekke bij elkaar gescharreld en komen er weer wat steentjes, blaadjes, takjes of dennenappels bij. Met grote zorg wordt alles net zo lang verschoven totdat alles helemaal goed ligt. Zo maken ze er samen een speciale plek van. Meer nog dan de grafsteen helpen die blaadjes, takjes en dennenappels hen om hun oma te herdenken.

graftuintje

Het graf aan de overkant heeft zelfs een heel vrolijk tuintje voor de steen, met groene plantjes, vrolijke seizoensbloemen, een vogeltje, en engeltjes die de wacht houden

oorlogsmonument bij rosarium Utrecht,

Een tuin is bij uitstek ook een plek om te herdenken; een rustige plek, waar je even stil kunt zijn, maar ook waar je je herinneringen aan een dierbare kunt verbeelden. Planten, bloemen en andere symbolen verwoorden de gevoelens van gemis, maar ook dankbaarheid voor de mooie herinneringen. Niet voor niets staan oorlogsmonumenten vaak in een mooi park – bijna vanzelf ontstaat er stilte en rust. Een tuin, of een bos kan ook zelf een levend monument zijn. Bomen zijn bij uitstek het symbool van een voortlevende herinnering.

geboortebomen planten in herinneringsbos

Er zijn bijvoorbeeld geboortebossen ontstaan, waar je om de geboorte van je kind te markeren, een boom kunt laten planten. Iets dergelijks kun je ook doen voor dierbaren die aan kanker zijn overleden, in het Wilhelminabos. Het is zelfs ook mogelijk om de as van een overledene te gebruiken als voedsel voor een herinneringsboom.

tuin herdenkingsplekje

Dichterbij huis kun je in de achtertuin ook een eigen stille plek creëren voor alle herinneringen; of het nu het grafje van een huisdier is of zo maar een mooi hoekje. Lievelingsplanten of bloemen in de lievelingskleur van een dierbare brengen die persoon weer dichterbij; lentebloesem en voorjaarsbolletjes vertellen je dat de dood niet het laatste woord heeft.

waterornament

Ook groenblijvers als buxus en klimop symboliseren het eeuwige leven. Een waterelement kan rust geven. Met een kruisje, engeltjes of een hart kun je symbolisch uitdrukken wat met woorden soms zo moeilijk is.

en dan zei zij: "lieve oma"
als zij op dat plekje stond
en dan was het net, vond nijntje
net of oma haar verstond”

uit: "Lieve oma Pluis", Dick Bruna

MH

Artikelen in dit thema In de tuin

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook