Vanuit de hemel

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Vanuit de hemel

Hemelvaart

vergeet-me-nietjes in een tuin

Welke kleuren, bloemen en symbolen zouden er bij Hemelvaart passen? Natuurlijk de kleuren hemelsblauw en wolkenwit.
Als bloemen is het vergeet-me-nietje een prima keus en klimop staat voor trouw.
Passende symbolen zouden kunnen zijn: wolken, een (lucht)ballon, vogels, vlinders, een lieveheersbeestje, paardenbloemenpluisjes, bellenblaas......

Kijktafel Hemelvaart met

Als ondergrond koos ik voor een lichtgroene placemat. De achtergrond wordt gevormd door de voorkant van het prentenboek 'De gele ballon'. We bespreken dit boek in de rubriek 'verhalen vertellen'. Enkele ballonnen, die natuurlijk opgeblazen gaan worden, horen echt bij deze kijktafel 'vanuit de hemel'.

Kijktafel Hemelvaart met kaart van luchtballon

Als je dit prentenboek niet hebt, dan is een kaart met een afbeelding van een luchtballon een goed alternatief voor je hemelvaart-viertafel. Zet enkele blauwe stompkaarsjes bij de kijktafel. Enkele vergeet-me-nietjes komen in een klein vaasje en schik er wat klimop tussen. Jezus blijft ons trouw en vraagt of wij hem niet vergeten......

Kijktafel hemelvaart met wolkenachtergrond

Een wolken-placemat vormt de achtergrond van deze kijktafel. Een andere mogelijkheid is om aan je kind te vragen een wolkenhemel te tekenen en kleuren. Of je knutselt er samen een met behulp van wit en blauw papier of... kurk.

Suggestie:
Heb je twee (oude) kurken placemats (Ikea)? Verf er een lichtblauw en scheur 'wolken' uit de andere, die je wit verft en op de ondergrond lijmt. Het hoogteverschil maakt de lucht levendig.

lucht kurk verf

Kijk of je kleine vogeltjes hebt of anders (nep)insecten als vlinders of een lieveheersbeestje. Vogels, vlinders, lieveheersbeestjes... ze slaan hun vleugels uit en vliegen tot hoog boven in de lucht, misschien zelfs wel tot in de hemel....

Pinksteren

Kijktafel Pinksteren detail

Waar denk je aan bij Pinksteren?
Misschien aan het liedje 'op een mooie Pinksterdag' of aan Pinksterbloemen? Maar bij Pinksteren als christelijk feest staan 'wind' en 'vuur' centraal. In het boek Handelingen lezen we in het tweede hoofdstuk:

Plotseling kwam uit de hemel een gedruis alsof er een hevige wind opstak en heel het huis waar zij gezeten waren, was er vol van. Er verscheen hun iets dat op vuur geleek en dat zich, in tongen verdeeld, op ieder van hen neerzette.

Dus in ieder geval de symbolen wind en vuur.
De kleuren die hierbij horen zijn geel, oranje en rood.
Als er in de bijbel sprake is van Gods Geest, de H. Geest, dan wordt deze vaak gesymboliseerd door een duif.

Kijktafel Pinksteren met boek 'de Pinksterduif'

In de rubriek 'verhalen vertellen' bespreken we ook het prentenboek 'de Pinksterduif'. Dit boek vormt de achtergrond van de eerste kijktafel. De ondergrond is een goud-gele lap voeringsstof. Als je het boek open zet, komt alles in vuur en vlam te staan. Wat een prachtige pinksterkleuren! Kies voor rode, oranje en/of gele stompkaarsjes.

Kijktafel Pinksteren met binnenkant de Pinksterduif

Een mooie kaart kan ook heel goed als basis voor een kijk-of viertafel dienen. Spaar ze. Deze kaart vond ik in een abdijwinkel. Je zou een dergelijke kaart ieder jaar opnieuw kunnen gebruiken. De duif staat symbool voor de H.Geest die in vuur en vlam neerdaalt en de leerlingen met haar enthousiasme aansteekt!
In een prikker stak ik enkele 'pinksterpluimen' (woondecoratie) ze bewegen als je er tegen blaast: wind, adem, de levensgeest die God ons inblies. De H. Geest die vandaag ons innerlijk vuur kan aanwakkeren, aanblazen. Dat we de wind in onze rug voelen en er voor gaan: de blijde boodschap van bevrijding in ons leven, met onze handen en voeten, gestalte geven....

Kijktafel Pinksteren, vanuit de hemel

Ook het afbeeldingenbestand van Google is een goede vindplaats van Pinksterafbeeldingen. Gewoon 'Pinksteren' intypen en je kan uit vele afbeeldingen kiezen. Gezien ons thema 'vanuit de hemel' koos ik voor een duif die uit de hemel neerdaalt. Ik zette deze in een kaartenhouder op een glanzend diep-oranje kaarsenbord. Er liggen enkele stenen op en ertussen staat een klein plantje dat de naam 'levend steentje' draagt. Ook dit zou een pinkstersymbool kunnen zijn: dat we levende stenen worden van de geloofsgemeenschap rond Jezus.

Kijktafel Pinksteren, vanuit de hemel met afb Google en levende stenen

Pinksterbol

Houden je kinderen van knutselen? In de webwinkel van Kwintessens vond ik deze Pinksterbol. Je kinderen kunnen de onderdelen uitprikken of -knippen vanaf een werkblad. Ga naar......

Pinksterbol maken

Met wat handigheid plak je dan deze Pinkster-wereldbol in elkaar. Mensen over de hele wereld, uit alle volken en talen, vormen een geloofsgemeenschap.

Pinksterbol klaar

Hang de Pinksterbol op en jullie Pinksterkijktafel is klaar!

Kijktafel van een mede-gelover-thuisOnze lente-editie 'in de tuin' inspireerde een bezoekster van onze site om ook een kijktafel-lente-tuin te maken. Ze schreef het volgende:

"Ik ben gistermiddag bezig gegaan met de lentetuin voor op de kijktafel,
bijgaande ons resultaat (vooral het resultaat van snuffelen in de bakken bij
Pinokkio en onze eigen Playmobil)"."Koen (7) vond het zo mooi dat er allemaal kaarsjes omheen moesten zodat hij er nog meer van kon genieten. Spontaan viermomentje!"EK

Artikelen in dit thema Vanuit de hemel

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook