Vanuit de hemel

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Kijken naar de hemel… Activiteit met oudere kinderen

Ga eens een keer sterren kijken met je kind. Je hebt er niet veel voor nodig: alleen een computer en wat voorbereiding.

Voorbereiding
Begin samen overdag. Op de site: http://www.stellarium.org/nl/ kun je gemakkelijk een gratis programma downloaden. Stellarium is een gratis open source planetarium voor je computer. Het toont een realistische 3D hemel, net als wat je kan zien met het blote oog, verrekijker of telescoop. Na het downloaden kun je in een menu je eigen woonplaats kiezen en dan kun je zien wat er boven jouw hoofd met het blote oog te ontdekken is.

sterrenhemel  3D

Spoel de tijd een paar uur vooruit naar de tijd dat jullie naar buiten willen gaan en kijk wat er dan te zien is. Het is goed om het niveau aan te passen aan de leeftijd van je kind en jullie ervaring met sterren kijken. Beperk je bijvoorbeeld tot alleen de maan en planeten. Op dit moment (voorjaar 2012) kun je vanuit Nederland Venus, Mars en Saturnus zien! Bekijk samen waar deze planeten staan en hoe je ze straks kunt zoeken. Misschien kunnen jullie samen een eenvoudige kaart tekenen.

sterrenhemel

Als je dan toch samen achter de computer zit, is het ook leuk om even andersom te kijken, bijvoorbeeld met Google Maps. Begin vanuit een grote afstand en zoom steeds verder in op je eigen woonplaats, straat, huis… Bekijk samen hoe anders je straat er uit ziet als je vanuit de hemel kijkt.

Sterren kijken
Als het donker is gaan jullie samen op pad. Neem iets mee om op te zitten, de kaart die jullie gemaakt hebben en eventueel een verrekijker. Zoek een rustig plekje op, liefst niet in de buurt van buitenlampen of straatlantaarns. Ga dan samen op zoek naar de planeten en sterren die je eerder hebt opgezocht. (Tip: sterren twinkelen, planeten schijnen statisch)En als je dan samen zo rustig zit, is dat natuurlijk een mooie gelegenheid voor een goed gesprek. Vraag je kind bijvoorbeeld of hij denkt dat de hemel waar jullie nu naar kijken dezelfde is als de hemel waar Jezus het over heeft. Dat dit niet zo is, daar zullen jullie waarschijnlijk snel uit zijn. Maar hoe zit het dan wel? Een vraag waar je zelf waarschijnlijk ook het antwoord niet zo gemakkelijk op kunt geven. Durf je de uitdaging aan om samen met je kind te kijken waar jullie uitkomen?

LvdZ

Artikelen in dit thema Vanuit de hemel

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook