Met hoofd, hart en handen

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Zes bijbelverhalen voor de Veertigdagentijd

Druk of aandachtig?
week 1: Lc 10, 38-42

Maria en Martha uit het hoogste woord
(uit het Hoogste woord)

Er waren eens twee zussen, Marta en Maria. Op een dag kwam Jezus bij ze op bezoek. Stel je dat eens voor, Jezus die zo maar bij je op bezoek komt! Zou je je dan ook geen zorgen maken of het huis wel netjes opgeruimd was, en of je wel genoeg lekkere hapjes in huis had, en oh, wat zou hij willen drinken en zal hij wel lekker zitten op die oude stoel? De ene zus, Marta, was heel erg druk met al die dingen, ze liep maar rond om de gasten te ontvangen en te zorgen dat ze allemaal te eten en te drinken hadden. En de andere zus? Die deed helemaal niets. Ze zat stil op een krukje naast Jezus, aandachtig te luisteren naar zijn woorden. Marta werd een beetje boos op Maria, waarom hielp zij niet mee? Ze zei tegen Jezus: "Heer, vindt u het ook niet oneerlijk dat ik alles alleen moet doen? Zeg tegen Maria dat ze me moet helpen.” Maar Jezus antwoordde: "Marta, Marta. Je maakt je veel te druk. Zorgen kun je altijd nog maar naar mij luisteren niet. Ik kom hier misschien nooit meer terug. Straks ben ik weg en heb je niet gehoord wat ik je te vertellen heb.”

dit verhaal staat o.a. in 'Het hoogste Woord', pag 217 en 'Woord voor Woord, NT pag 84,

Rommel of ruimte?
week 2: Lc 18,18-30

MHHH-rommel-ruimte-Kameel-+-ruimte-detail
(uit Acht verhalen van Jezus)

Hoe meer bezittingen je hebt, hoe minder je kwijt wilt, en hoe banger je bent om het te verliezen. En zo kunnen de mooiste spullen, waar je zo van geniet, je eigenlijk in de weg zitten.
Eens kwam er een rijke man op Jezus af. “Heer”, vroeg hij, “wat moet ik doen om bij God te horen?” Jezus antwoordde: “Je weet wat er in de tien geboden staat, en daar moet je je aan houden. Van God houden, niet stelen, niet doden, niet jaloers zijn, je ouders niet in de steek laten”.
“Ja,”, zei de man, “dat weet ik wel en dat doe ik ook allemaal al”. Je zou denken dat Jezus toen had gezegd: “dan doe je het al helemaal goed.” Maar nee, Hij zei iets anders: “Als je écht bij God wilt horen, is er nog iets dat je moet doen. Je bent een rijk man. Verkoop alles wat je hebt en geef al het geld dat je daarmee verdient aan de armen. Kom dan terug en ga met me mee.” Oei, dat had de man niet verwacht. Alles verkopen? Dan zou hij helemaal niets meer overhouden! Dat kon toch niet de bedoeling zijn? Jezus merkte dat de rijke man ervan geschrokken was en zei: “Het is ook heel moeilijk, juist als je rijk bent. Het is makkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan dan voor een rijk iemand om het koninkrijk van God binnen te gaan.”

dit verhaal staat o.a. in 'Acht verhalen van Jezus, het kleine poortje', 'Het hoogste woord', pag 222, en 'Woord voor woord', NT pag 68.Veel of genoeg?
week 3: Lc 12, 13-21

de man met de grotere schuren, Acht verhalen van Jezus
(uit Acht verhalen van Jezus)

Meer en meer, groter en groter. Wanneer is het genoeg? Een landheer uit een verhaal van Jezus had nog lang niet genoeg. Zelfs toen hij een jaar een enorme oogst had, had hij niet genoeg. Hij had zo veel geoogst van zijn landerijen dat het zelfs niet meer in zijn schuren paste, alles zat propvol. Wat moest hij nu doen? Hij had het kunnen delen met zijn buren of met mensen die geen goede oogst hadden. Hij had het kunnen verkopen en de opbrengst kunnen weggeven aan de armen. Maar nee, dat deed hij niet. Hij had een ander plan: “Ik breek mijn oude schuren af en ik bouw gewoon nog grotere schuren. Die kan ik dan helemaal vullen, tot ze propvol zijn, en dan heb ik genoeg voor jaren. Dan kan ik lekker uitrusten en hoef ik niets meer te doen.” Maar wat denk je, zou hij daar mee tevreden zijn. Als er nog eens een goed jaar zou komen en hij nóg meer opbrengst zou hebben, zou hij dan nóg grotere schuren bouwen? Is het ooit wel eens genoeg?

dit verhaal staat o.a. in 'Acht verhalen van Jezus', de rijke boer.

Verslaafd of vrij?
week 4: Lucas 19,1-10

Zacheus uit Bijbel voor kinderen
(uit: Bijbel voor kinderen )

Het is niet eenvoudig om zo maar van je verslaving af te komen, vaak heb je daar hulp bij nodig. Zacheüs was een tollenaar, hij moest namens de keizer geld ophalen. En dat beviel hem goed, al dat geld dat zo binnenkwam. Het beviel hem zo goed zelfs dat hij niet alles aan de keizer doorgaf maar er zelf ook wat van nam. En nog wat. En nog wat. Hij kon er niet mee ophouden, hij was er verslaafd aan geworden, aan al dat geld dat hij zo makkelijk verdiende. Geen wonder dat hij in een mooi huis woonde. Geen wonder ook dat hij weinig vrienden had. Een bezoek van Zacheüs was geen goed nieuws en zijn oneerlijkheid maakte het nog erger. Totdat Jezus op een dag in de stad arriveerde. Een hele menigte was op de been om dichtbij Jezus te komen, en omdat Zacheüs klein was en niets kon zien klom hij in een boom om toch maar een glimp op te vangen. Al die mensen op straat en Jezus koos uitgerekend Zacheüs uit om bij te komen eten. Helemaal ondersteboven raakte Zacheüs hiervan en hij beloofde om de helft van al zijn bezittingen aan de armen te geven en het geld dat hij oneerlijk van mensen had afgenomen terug te geven. Zo maakte Zacheüs zich vrij van zijn verslaving.

dit verhaal staat o.a. de 'Kijkbijbel', pag 262, 'Prentenbijbel', Zacheüs, 'Bijbelse verhalen voor jonge kinderen', pag 311, in 'Het begon met licht', pag 145, in 'Het hoogste woord', pag 224 en vrijwel alle andere kinderbijbels.

__________

Zorgen maken of vertrouwen op God?
week 5: Lucas 12,22-34

Kijk naar .. uit Woord voor Woord
(uit: Woord voor woord)

Je zorgen maken is van alle tijden. Net als nu maakten de mensen in de tijd van Jezus zich vaak zorgen. En dan vooral om kleine, onbelangrijke dingen. Wat zal ik aan doen? Wat zal ik eten? Hoeveel spullen zal ik kopen? Je kunt het er maar druk mee hebben. Zo druk, dat je andere, belangrijke dingen vergeet. Jezus moest de mensen daar vaak aan herinneren. Hij zei een keer: “Maak je toch geen zorgen over jezelf, over wat je zal eten of wat je moet aantrekken. Want het leven gaat niet alleen maar over eten of over kleren. Neem een voorbeeld aan vogels. Ze zijn niet druk met zaaien of oogsten, maar God zorgt ervoor dat ze te eten hebben. Of neem een voorbeeld aan bloemen. Ze zijn niet druk met wat ze aan moeten, maar ze hebben van God de mooiste kleren gekregen. Als God al zo goed zorgt voor vogels en bloemen, dan zorgt hij helemaal goed voor ons mensen. Vertrouw maar op God, hij zorgt voor wat echt belangrijk is.”

dit verhaal vind je in 'Woord voor woord' NT pag 28__________

Ik of de ander?
week 6: Lucas 10,25-37

De barmhartige Samaritaan uit Op Weg
(uit: Op weg)

Een van de bekendste verhalen, de barmhartige Samaritaan. Weet je wel hoe bijzonder verhaal het eigenlijk is? Een joodse man ligt gewond langs de kant van de weg, gewond en beroofd, meer dood dan levend. Wie trekt zijn lot zich aan? Daar loopt een priester, zal hij hem helpen? Hij is onderweg naar de tempel. En als hij voor die tijd een dode ziet, mag hij daar niet meer in. Dus nee, hij loopt snel verder. Daar loopt een leviet, een hulppriester. Ook hij mag geen dode aanraken. Ook hij loopt door. Dan komt er een Samaritaan. Een vijand van de joden. Hij heeft misschien wel de meeste reden om door te lopen. Maar dat doet hij niet. Hij stopt, verzorgt hem en brengt hem naar een herberg en geeft geld om verder te helpen. Een vreemdeling helpt zijn vijand. Regels gelden even niet, vijandschap wordt aan de kant gezet, aan gevaar voor eigen leven denkt hij niet. Het enige dat telt is een mens in nood. Die moet worden geholpen. En dat doet hij.

dit verhaal vind je in vrijwel alle kinderbijbels

Genoemde boeken
* Kees de Kort, Kijkbijbel(vanaf 4 jaar)
* Nick Butterworth & Mick Inkpen, Acht verhalen van Jezus (vanaf 4 jaar)
* D.A. Cramer-Schaap & Annemarie van Haeringen, Bijbelse verhalen voor jonge kinderen (vanaf 6 jaar)
* Gerrie Huiberts & Anne Westerduin, Het begon met licht (vanaf 6 jaar)
* Karel Eykman & Bert Bouman, Woord voor woord, kinderbijbel (7+)
* Bauke Offringa & Lika Tov, Op weg, verhalen uit de bijbel voor kinderen (7+)
* Marianne Busser, Ron Schroder, Pieter van Winden & Alex de Wolf, Bijbel voor kinderen (8+)
* Imme Dros e.a. & Guida Joseph, Het hoogste woord, bijbel voor kinderen (8+)

MH

Artikelen in dit thema Met hoofd, hart en handen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook