Weer of geen weer?

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Laat je plannen niet in het water vallen

 

dansen-in-de-regenOnze kinderen hebben het er nog wel eens over. Die keer dat we een wandeling in een duingebied aan het maken waren en er vanuit het niets, plotseling een enorme hoosbui op ons neer kletterde.

"Oke!" zeiden mijn man en ik, "Wat een kans! Ook een regendag is een levensdag. Niet denken aan de stapels natte was of dat de kinderen hier ziek van kunnen worden. Kwestie van straks onder de warme douche en de wasmachine doet het werk tenslotte. Er is hier ook helemaal geen plek om te schuilen, dus we maken van de nood een deugd en gaan hier volop van genieten."
jongen-dansen-in-de-regenEn even later liepen we met zijn allen luidkeels te zingen: "Hagel en sneeuw, onweer, wind en regen, deren ons niet..." (voor tekst en melodie ga naar...)

De kinderen liepen heerlijk in de plassen te stampen. We dansten samen in de regen en met soppende schoenen en tot ons hemd doorweekt, kwamen we na een uurtje vrolijk en uitgelaten op het parkeerterrein aan.

De week daarna zaten we wel met vuilniszakken op de nog steeds natte auto-bekleding, maar het was een moment geweest dat in ons familie-geheugen gegrift staat. "Dat was leuk, he mam?"

Zeven activiteiten 'anders dan anders':

- Regent het bakken van de hemel en kan je niet buiten gaan picknicken zoals jullie van plan waren? Spreid het picknickkleed uit in de woonkamer en geniet!

fruit-festijn-site2- Een fruitfestijn vieren kan altijd. Maak samen van (goedkoop) seizoensfruit voor iedereen een heerlijk schaaltje fruit. (Water)meloen, aardbeien, appels....

- Barbecue-plannen en begint het te regenen? Zet een parasol op een wissel om de beurt af om een grote paraplu op te houden zodat het vuurtje blijft branden. En binnen smaakt het eten echt net zo lekker als buiten...

- Met een beetje improvisatietalent kunnen buiten-spellen ook binnen gedaan worden. Maak een bal met behulp van krantenpapier en elastiekjes en je veroorzaakt zeker geen schade.

- In plaats van een wandeling in een mooi natuurgebied: samen naar de thuisbioscoop. Op de bank met popcorn naar de video 'de Nieuwe Wildernis' kijken!

- Schatgraven: niet in de zandbak van de speeltuin iets verstoppen en dat vinden, maar ergens in het huis verstoppen...


Een boek vol ideeën in de kast klaar hebben staan

Het helpt om verveling tegen te gaan, samen te spelen met klein en groot en je maakt samen plezier! In geen enkel gezin zou een boek met eenvoudige spel-ideeën mogen ontbreken. Bijvoorbeeld:

speelwijzerSpeelwijzer

Dit boek nodigt je uit veel te doen met alles. Ook nodigt het je uit op een speelse manier om te gaan met heel gewone dingen. Dingen die weinig of niets kosten of afgedankte spullen.
Speeldeskundige Marianne de Valck beschrijft activiteiten met uiteenlopende zaken als adem, maan, onkruid, aardappel, folie, magneet, tijdschriften, doppen, zand. Door willekeurig te combineren met uiteenlopende begrippen en voorwerpen ontstaan onverwachte, nieuwe activiteiten. Combineren, fantaseren, proberen en ervaren leidt tot ontdekken en beleven van nieuwe speelmogelijkheden.
Dit boek is dan ook nooit 'uit'. Sterker nog, het brengt een creatief proces op gang dat u uitdaagt kinderen uit te dagen en hen leert te vertrouwen op wat ze zelf kunnen.

Voor binnen- én buitenspelen. Een standaardwerk voor iedereen die met kinderen speelt. De meeste spelactiviteiten vragen weinig tot geen voorbereiding en duren maximaal een kwartier. De knutselideeën zijn veelal in een half uur uit te voeren. Bij de meeste activiteiten staat geen leeftijd vermeld, eenvoudigweg omdat alle kinderen mee kunnen doen.

365-spelletjes365 spelletjes voor binnen en buiten

Het regent en je kunt niet naar buiten? Je gaat op reis met de auto? Je wilt wel eens iets anders dan gewoon maar zwemmen? Dan is dit voor jou het ideale boek. Het bevat niet minder dan 365 spelletjes waarmee je dolle speelpret zult beleven tijdens je vrije tijd. Sommige spelletjes kun je alleen spelen, andere werden speciaal gekozen om samen met vrienden en vriendinnen plezier te maken. Elk spel wordt duidelijk beschreven, zodat je binnen de kortste keren aan het spelen bent. Kortom, vanaf nu heb je geen enkele kans meer om je nog te vervelen! Bij elk spel wordt aangegeven waar je het kunt spelen, hoeveel spelers eraan kunnen deelnemen en eventueel de materialen die je nodig hebt.

buitenspelen-binnenpret

 

Buiten spelen, binnen pret

Wat kun je doen als er niks te doen is? Van alles en nog wat! Je vindt het binnenin dit buitengewone boek...

Bouw met je vriendje een boomhut of maak een hangmat! Het regent? Blijf lekker binnen en doe een van de vele spelletjes. Met meer dan honderd ideetjes om dingen te doen en te maken, is dit 'zomer-survival-boek' een uitkomst voor elk kind - en elke ouder! Doe het! In je eentje of met anderen: bellen blazen, vogelfluitjes maken, fossielen zoeken, in het water spelen, geheimtaal spreken, slecht weer spelletjes, kamperen, houtsnijden, schilderen, etc.

NS/EK

 

 

LIEDJE WILLEM WILMINK

Zeg, zullen wij naar Engeland gaan,
waar hele leuke huizen staan
met een dak van riet?
Doe ik liever niet.

In Frankrijk heb je heel veel pret,
daar gaan de kinderen laat naar bed,
daar is het altijd feest.
Ben ik al geweest.

In Oostenrijk, dat weet je wel,
heeft elke koe een eigen bel
waar hij mee bellen kan.
Hou ik niet zo van.

In Spanje kun je heel misschien
Sinterklaas nog even zien,
Sinterklaas en Piet.
Wil ik liever niet.

Wat denk je dan van Nederland,
met bos en hei, met zee en strand,
met koe en schaap en geit?
regent het altijd

(Op reis/ Willem Wilmink)

 

 

 

Artikelen in dit thema Weer of geen weer?

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook