Weer of geen weer?

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken over voor-en tegenspoed

vk-beter-het-kleine-boek-van-beer-en-egel-IMG 9426

 

Ingrid & Dieter Schubert, Het kleine boek van Beer en Egel

In het leven van Beer en Egel gaat er nog al eens iets mis.
De titels van de verhalen, zoals 'Een gat in mijn  emmer', 'Dat komt er nou van', 'Samen kunnen we alles' en 'Er kan nog meer bij' geven al iets van de inhoud weer.

Kijktafel-weer-of-geen-weer-het-kleine-boek-van-beer-en-egel-geheel-IMG 9371Op humoristische wijze bieden Beer en Egel tal van problemen het hoofd. Ze verzinnen samen oplossingen, net zo lang tot ze de goede hebben gevonden. Ook wordt er regelmatig in het water gevallen. Maar dan klim je aan de kant en je droogt vanzelf weer op....

Een prentenboek met prachtige illustraties waar veel op te zien is, geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

------

vk-Het-rode-kippetje

 

Max Velthuys, Beer en het varkentje uit 'Het rode kippetje en andere dierenverhalen'

In de fabel ´De beer en het varkentje´ zet Max Velthuijs twee verschillende manieren van leven naast elkaar. De beer neemt het leven zoals het komt. Hij maakt zich geen zorgen over de toekomst, geniet van de zon en leeft van wat hij vindt in het bos. zwoegend-varkentje

Iedere dag ziet hij een varkentje voorbij komen, met zware vrachten op haar rug. Nooit heeft ze een tijd voor een praatje. Op een dag spreekt de beer haar aan: ´Varkentje, waarom werk je zo hard? Rust eens wat uit en geniet van het leven!´
´Daar heb ik geen tijd voor,´ antwoordde het varkentje. ´Ik maak een voorraad voor de winter.´ Daar is de beer heel verbaasd over: de winter is immers nog ver weg?
luierende-beerZo luiert de beer voort, terwijl het varkentje zwoegt. Op een dag glijdt varkentje uit en valt in de rivier: 'Bravo!' riep de beer, toen het varkentje voorbij dreef. ´Eindelijk ben je verstandig en geniet van het leven.´
‘Help!’ proestte het varkentje. 'Ik geniet niet, ik verdrink!' De beer redt het leven van het varkentje, waar ze hem heel dankbaar voor is. Ze maant hem om nu eindelijk ook aan zichzelf te denken en iets te gaan sparen voor de lange winter. Maar als de winter komt, heeft de beer niets verzameld. Hongerig en koud trekt hij zich terug in zijn hol.

Na een paar dagen besluit hij het varkentje om hulp te vragen. Varkentje kan de hulp van de beer goed gebruiken: hij hakt hout voor de kachel, maakt haar huisje sneeuwvrij en sleept de voorraden die het varkentje overal heeft verstopt naar haar huis. Iedere avond eten ze samen.

beer-en-varkentje-samenZo gaat de lange winter voorbij. Als de lente begint, belooft de beer plechtig nooit meer zo zorgeloos te zijn. Maar ook het varkentje heeft iets geleerd:
Het varkentje zette de mand op de grond en ging naast hem in het gras zitten. Verschrikt keek de beer op en zei: ´Moet je niet aan het werk? Zo zullen we van de winter verhongeren.´
´Ach,´ zei het varkentje nadenkend,´als jij ook een handje helpt hoeven we ons voor de winter geen zorgen te maken.´
´Goed,´ zei de beer, ´dan beginnen we morgen!'

 

------

vk-pareltjespap-is-voor-prinsessen

 

Imme Dros, Pareltjespap is pap voor prinsessen

Imme Dros laat in 'Pareltjespap is pap voor prinsessen' zien hoe een creatieve mama iets wat eigenlijk mislukt is, weet om te toveren tot iets geweldigs. Ella krijgt iedere ochtend een bord pap. Ze eet haar bord graag leeg, want onderop het bord heeft mama een tekening gemaakt. Elke dag een nieuwe. Op een dag proeft Ella vieze floddertjes in de pap: 'Wat is dit voor pap?’ vraagt Ella. ‘Dat is ... pareltjespap,’ zegt mama.

‘Pareltjespap,’ denkt Ella. Dat moet lekker zijn, en heel duur. Ella eet haar bord leeg en vergeet zelfs de tekening.
papOp school schept ze op over die deftige pareltjespap. Ze weet het zo aan te prijzen, dat Lucy en Floor het graag eens komen proeven. Maar er komt geen pareltjespap meer. Mama neemt Ella op schoot en legt uit wat er is gebeurd: 'Ik moet je wat vertellen, Ella’, zegt ze. ‘Pareltjespap is niet te koop. Pareltjespap bestaat niet. Ik kookte pap en de melk was oud. De pap ging schiften, zo heet dat. Toen zei ik maar dat het pareltjespap was. Omdat die floddertjes op parels leken.' Ella is teleurgesteld. Dan bedenkt mama een prachtig plan. Samen vinden zij de pareltjespap uit: mama de naam, Ella het recept. Ze gaan naar de winkel, kopen ijs, jam, chocola en dropveters en een pak griesmeelpap. Daar kookt mama heerlijke pareltjespap van, waar Lucy, Floor en Ella van mogen genieten.

RH/EK

Artikelen in dit thema Weer of geen weer?

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook