Leve de herinnering!

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Voorwerpen van vroeger

De meeste mensen zijn wel in het bezit van voorwerpen uit het verleden. Het is een mooie manier om je kinderen of kleinkinderen aan de hand van dergelijke voorwerpen iets te vertellen over vroeger.

Dus denk even na:
Wat ligt daar al jaren op de bovenste plank achter in de kast?
Wat heb je in een laatje?
Of op de vliering of zolder?
In een oude schoenendoos?

voorwerpen van vroeger 2Na een korte zoektocht vond ik de voorwerpen op de foto: mijn geboortekaartje, mijn school week-rapportboekje van de tweede klas (tegenwoordig groep 4), een wijwaterbakje, een oliespuitje, een rozenkrans, een verrekijker...

Vooral in huizen van opa's en oma's is er vast wel wat te vinden...

Dus ga op zoek en stal de gevonden voorwerpen op een mooi kleedje uit.
Wat zou het zijn? Waar werd het voor gebruikt?

Kostbaar om de bijbehorende verhalen door te geven aan je kinderen of kleinkinderen. Je kunt zo'n moment natuurlijk ook vorm geven met behulp van oude foto's. Blader samen met je kind nog eens het album door rond zijn/haar geboorte en eerste levensjaren. Laat foto's zien van toen jezelf nog klein was en nog bij hun opa en oma woonde, jouw ouders. En herontdek opnieuw iets van je eigen geschiedenis, omdat elk voorwerp een herinnering in zich draagt.

Het zou echt mooi zijn als je jezelf af en toe de tijd gunde om ervoor te zorgen dat de foto's die op je mobieltje staan in een echt album terecht komen. Zo bewaar je zo tastbaar voor de toekomst en voor momenten om samen herinneringen op te halen.

Een oude man zat na het overlijden van zijn vrouw -hoewel hij het nog zo beloofd had dat hij het zou doen- met een doos vol oude niet-ingeplakte foto's. Een coach helpt hem bij het op volgorde leggen van de foto's en terwijl ze daarmee bezig zijn, vertelt hij aan de hand van die foto's over de herinneringen aan het leven samen met zijn vrouw. Dit gesprek wordt opgenomen en mondt zelfs uit in een boek met hun levensverhaal.

Ellie Keller

Artikelen in dit thema Leve de herinnering!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook