Water wonder

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Witte sneeuwvlokken

Bij Geloven thuis proberen we simpele knutsels aan te bieden van dingen die iedereen wel in huis heeft. De sneeuwvlokken zien er blits uit, maar je maakt ze zó.

Nodig:
Gewoon wit A4 papier, (kleine) schaar. Eventueel aluminiumfolie en lege waxinecups.

Doen:
Knip een vel in vieren, dit is voor 4 sneeuwvlokken.knutsel-kerstmis-2015-vouwen
Vouw het velletje verticaal dubbel. Vouw het gevouwen vel nog een keer horizontaal dubbel. Vouw een onderhoek naar de zijkant zodat er een punt ontstaat.

knutsel-kerstmis-2015-knip-1
Knip het overtollige papier af, ietsje rond, zodat je een taartpunt overhoudt. Controleer: als je hem openvouwt is het een cirkel met acht vlakjes. Vouw hem weer dicht. Maak alle vouwen scherp zodat de punt goed plat wordt.


knutsel-kerstmis-2015-knip-2Ga nu met een kleine schaar delen van de punt afknippen. Je kunt dit naar eigen idee doen. Het gaat altijd goed, zolang je maar niet de zijkanten van de punt helemaal wegknipt. Op de tekeningen zie je zes voorbeelden, makkelijke en wat moeilijkere. De namen betekenen overigens niets, zijn alleen maar bedoeld om ze uit elkaar te houden :-). De blauwe delen knip je weg. Probeer het maar. Vouw je je werk open, dan verschijnt er een mooie sneeuwvlok! Maak er zoveel als je wilt! Groot, klein, piepklein...

knutsel-kerstmis-2015-1-2-3-(2)

knutsel-kerstmis-2015-4-5-6

 

  knutsel-kerstmis-2015-knip-3De 'spitsboog' stap-voor stap:

   

 

knutsel-kerstmis-2015-knip-4

   knutsel-kerstmis-2015-knip-5

En dit zijn ze alle zes: op de linkerfoto 'spitsboog', 'vulpen' en 'raket'; op de rechterfoto 'M met pootjes', 'torenspits' en 'A'.

Wie weet welke vormen jullie nog bedenken: de letter van je naam? Een vis? Een hart? Veel plezier! 

knutsel-kerstmis-2015-ster-1-2-3knutsel-kerstmis-2015-ster-4-5-6

TIP: je kunt de sneeuwvlokken op het raam/voordeurraam of op een spiegel plakken. Je kunt ze onder een glasplaat leggen of rond een jampot plakken waarin je een lichtje brandt...
of er een mobiel van maken als volgt:

Sneeuwmobiel
Plak of naai een draad aan elke sneeuwvlok en hang ze aan een decoratieve tak. Zorg dat de draden verschillende lengte hebben. Je kan de mobiel nog mooier maken door er bolletjes van aluminiumfolie tussen te hangen, of sterren van lege waxinecups.

sterretje-waxinelichtje-IMG 5801Bolletjes en sterren
De bolletjes maak je door van een stukje aluminiumfolie een prop te drukken en deze tussen je handen stevig tot een balletje te draaien. Prik er met een naald een draad doorheen en veranker die met een knoopje of kraal.
Voor een ster neem je een leeg waxinecupje. Zet 6 stipjes (of knipjes) op de rand, op 2 cm afstand van elkaar. Knip vanuit dit punt telkens schuin naar links en naar rechts tot (net voorbij) de bodem. Haal de overtollge driehoekjes weg. Druk de punten plat, leg de ster tussen vellen papier en poets hem plat en glimmend, bijvoorbeeld met het handvat van je schaar. Prik een gaatje in een punt en hang de sterren aan de tak. Stralen maar!

Marjet de Jong

 

 

Artikelen in dit thema Water wonder

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook