Water wonder

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken over mist, regen, sneeuw en ijs

In de winter lijkt alles stil en rustig, maar als je goed kijkt valt er veel te ontdekken. Water kan in de winter namelijk zomaar veranderen. In mist, waardoor alles er geheimzinnig uit ziet. In sneeuw, waar je heerlijk mee kunt spelen en mooie sneeuwpoppen kunt maken. In ijs, waar je fijn op kunt glijden of schaatsen. Deze prentenboeken laten je zien wat er allemaal met water kan gebeuren in de winter. Ga op ontdekking met Hector en Albert in de mist. Speel lekker buiten in de sneeuw, net als een kleine jongen met zijn opa. En spring in de diepe regenplassen, net als Jip en Janneke. Veel plezier!

Mist

cover hemelsHemels
Ming de poes doet een dutje onder zijn lievelingsboom. Terwijl hij slaapt, komt er een dikke mist opzetten, die alles omhult. Als Ming wakker wordt, ziet hij niets meer. Hij ziet geen lucht en geen grond. Dit moet de hemel zijn, denkt Ming. Hij gaat op onderzoek uit. Alles wat Ming tegenkomt, ziet er prachtig uit: spelende kinderen, mooie muziek, zijn eigen huis vol mensen van wie hij houdt. Maar dan ziet Ming een grote hond aan een ketting….Wat zal Ming doen? Een poëtisch prentenboek voor jong en oud.

Patrick McDonell, Hemels

cover op ontdekkingOp ontdekking
Als de twee vogeltjes Albert en Hector ’s ochtends wakker worden, kijken ze verbaasd naar buiten. De wereld is weg! Als ze de deur opendoen, kunnen ze nauwelijks het einde van hun tak zien.

illustratie op ontdekkingLaten we op ontdekking gaan, stelt Hector voor. In de grijze wereld kunnen ze nauwelijks iets zien. Alles wat ze tegenkomen, ziet er spannend en geheimzinnig uit. Een grote tak lijkt wel een reusachtig gewei, twee boomstammen lijken net de benen van een reus.

Maar dan doemt er een schaduw op in de mist.

Een schaduw met gloeiende ogen, die veel groter is dan Hector en Albert. Gelukkig blijkt het hun vriendinnetje Fiona te zijn, die ook een wandeling aan het maken is.

Een sfeervol en fantasierijk prentenboek over een mistige dag.

Marc van de Griendt, Op ontdekking

Regen

jip en janneke in de regenLopen in een grote regenplas
In de dikke verhalenbundel van Jip en Janneke staat ook een mooi verhaal over regen. Jip speelt heerlijk in de plassen tijdens een flinke regenbui. Hij heeft een regenpak aan, en laarsjes en een regenhoed. Wat heeft hij een plezier! Maar Janneke mag niet naar buiten. Zij heeft geen laarsjes. Gelukkig komt vader thuis. ‘Weet je wat?,’ zegt vader. ‘Je mag mijn laarzen aan.’ Nu kunnen ze samen plezier maken.

Annie M.G. Schmidt, Jip en Janneke

 

Sneeuw

illlustratie sneeuw Sneeuw
Als een kleine jongen ’s ochtends uit het raam kijkt, is de hele wereld wit. ‘Opa!’, roept hij. ‘Het heeft gesneeuwd.’

De jongen wil zo snel mogelijk naar buiten, maar opa treuzelt en treuzelt. Eindelijk is opa ook zo ver.

cover sam usher sneeuwZe gaan snel naar het park, want iedereen is er al!

Weer thuisgekomen zijn opa en kleinzoon het helemaal eens: sommige dingen zijn echt het wachten waard!

Een warm en winters verhaal, met prachtige illustraties.


Sam Usher, Sneeuw

illustratie boer boris Boer Boris in de sneeuw
Het heeft gesneeuwd! De hele boerderij van Boer Boris is wit: de akkers, het dak van de schuur, de wei, de koeien.

cover boer boris in de sneeuwBoris, Berend en Sam maken een prachtige sneeuwpop.
Boris schuift de sneeuw op het erf aan de kant, maar dan zakt zijn broertje Berend door het ijs.

Een heerlijk prentenboek op rijm, met schitterende illustraties. Een boek om warm van te worden.

Ted van Lieshout & Philip Hopman, Boer Boris in de sneeuw

IJs

cover robin op het ijsRobin op het ijs

Midden in de nacht wordt Robin uit zijn bed gehaald om met zijn ouders te gaan schaatsen. Hand in hand glijden ze met z’n drietjes naar een gezellig café, waar Robin lekkere chocolademelk krijgt.

In het warme café valt Robin in slaap. Hij wordt pas weer wakker als mama hem in zijn bed stopt. Wat een spannend avontuur!

Sjoerd Kuyper, Robin op het ijs ( alleen tweedehands verkrijgbaar)

cover kikker in de kouKikker in de kou
Als Kikker op een ochtend wakker wordt, merkt hij meteen dat er iets is veranderd in de wereld. Hij springt uit bed en loopt naar het raam. Alles is wit! Kikker rent naar buiten, de sneeuw in. Het is erg glad en voor hij het weet, glijdt hij zo van de oever naar beneden, op het ijs. Hoe moet ik me nu wassen, denkt Kikker geschrokken. Al zijn vriendjes genieten van het winterweer en proberen Kikker daarin mee te nemen, maar Kikker heeft het koud. Hij blijft thuis bij de warme kachel. Als al zijn hout op is, moet hij wel naar buiten om nieuw hout te zoeken. Maar alles ligt dik onder de sneeuw en Kikker kan niets vinden. Uitgeput dwaalt hij rond, totdat hij de weg kwijt is. Daar ligt hij nu: een zielige, naakte Kikker in de koude sneeuw. Gelukkig vinden zijn vriendjes hem net op tijd. Ze brengen hem thuis en zorgen goed voor hem. En eindelijk komt dan de lente…. Deze klassieker mag eigenlijk niet ontbreken in je boekenkast.

Max Velthuijs, Kikker in de kou

Ruth Hartog-Hoogendam

Artikelen in dit thema Water wonder

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook