Verrijzenis-kracht

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Verrijzeniskracht in beeld

Buiten zien we hoe de natuur weer explodeert in alle tinten groen, een kleuren-waaier aan bloemen en bloesem. Dat is scheppingskracht in optima forma!

Laat je inspireren door de voorbeeld-kijktafels en maak er eentje na of geef er je eigen draai aan met je eigen spulletjes.
Met slechts vier vaste elementen van een symbolische kijktafel: een ondergrond, een natuurelement, een lichtje en een symbool, zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt.

KT viooltje tegels detail IMG 2324De verrijzeniskracht van de natuur

Als er nog maar een klein stukje van het wortelstelsel van een esdoorn aanwezig is, loopt deze boom weer uit.
In de meest onherbergzame omgevingen: altijd groeit er wel iets.
Zaadjes van planten nestelen zich tussen tegels.
Het is en blijft wonderlijk hoe de natuur altijd weer verrijst na de koude winterperiode. Wat doods lijkt, blijkt toch nog nieuw leven te kunnen geven.
Het Paasfeest valt niet voor niets in het voorjaar!

Tijdens mijn dagelijkse ommetje in de corona-tijd, viel mijn oog op dit viooltje dat zich in een voeg tussen de stoeptegels heeft weten te nestelen en tot bloei is gekomen. Niet alleen een teken van hoop, maar ook symbool voor de natuur- en verrijzeniskracht!

KT verrijzeniskracht viooltje tussen tegels IMG 2329Op een hemelsblauwe placemat liggen enkele keien en grote kiezels.

Enkele ranken klimop liggen op de achtergrond. Klimop: een groenblijvende klimplant, die hoe hard je hem ook snoeit, altijd weer uitloopt en een schuilplaats vormt voor insecten en vogels.
Ze zijn het beeld van Gods trouw: God is ons nabij in tijden van tegen- en voorspoed. Daar kunnen we op vertrouwen.

Op de voorgrond brandt een lichtje in een lichtgroene glazen houder. Voor de kleur van de ondergrond en de waxinelichtjeshouder zijn echte lentekleuren gekozen.

De foto van het viooltje tussen de stoeptegels is het centrale symbool van deze kijktafel. Ze geeft hoop.
Het is een viooltje met paarse en gele blaadjes. Paars herinnert ons aan de lijdenstijd, maar het geel van Pasen zegt ons: de verrijzenis maakt deel uit van ons leven. Dit wordt zichtbaar in een klein viooltje, zichtbaar in kleine daden van liefde. Dood en lijden hebben niet het laatste woord, maar de liefde van God, die zelf het Leven is.

KT detail plantje aarde hand IMG 2354Verrijzeniskracht: sterk en kwetsbaar tegelijkertijd

De leerlingen van Jezus waren na Jezus' dood verslagen en verdrietig. Ze kropen bij elkaar in de bovenzaal en waren bang.

Wat moesten ze denken van het lege graf dat ze gevonden hadden, de verhalen van die mensen die Jezus ontmoet hadden onderweg naar Emmaus en hun hart voelden branden en zo"n bijzondere ervaring opdeden, dat ze het zeker wisten: Jezus Leeft!
De eerste ervaringen met de Verrezene in hun midden gaat in de bijbel altijd gepaard met kracht én met kwetsbaarheid. Het hart dat in brandt staat, laat zich niet door dichte deuren weerhouden. Maar tegelijk is die kracht kwetsbaar en niet vast te pakken: hij verdwijnt weer uit het zicht of geeft vrede.

KT natuurkracht verrijzeniskracht geheel IMG 2352De afbeelding van dit jonge plantje dat voorzichtig vastgehouden wordt en zich laat koesteren, is hier een mooi symbool van.

Op een lente-groene ronde placemat staat deze afbeelding in een houten houder.

Ernaast staat een vaasje gevuld met enkele zaailingen van een berkenboom en wat klimop-blaadjes.

KT detail lievheersbeestje lichtje IMG 2355Een lieveheersbeestje is op de kijktafel geland. Soms landt er een lieveheersbeestje op je arm, ik denk dan altijd: dit is een klein teken van de hemel, dat ik niet alleen ben!

Als je het lichtje aansteekt komt de kijktafel tot leven!

Klein maar krachtig!

Jezus vertelt graag gelijkenissen. Met voorbeelden uit het dagelijks leven maakt hij duidelijk wat hij bedoelt. Zo zegt hij dat zijn leerlingen moeten zijn als 'zout'. Zout bestaat uit piepkleine korreltjes. Een snufje zout aan het eten toegevoegd, maakt een wereld van verschil. Als je bijvoorbeeld vergeet zout aan koekjesdeeg toe te voegen, dan smaken ze nergens naar! Maar ook waarschuwt hij: 'Als het zout zijn kracht verliest, waarmee zal men dan zouten?' Christenen, met hoe weinig wij ook zijn, zijn het zout in onze maatschappij. Dat we dat nooit vergeten, wat voor een kracht zout heeft.

Een ander beeld dat Jezus gebruikt is dat van het gist. Zonder gist blijft brood plat, het rijst niet en wordt niet lekker luchtig en knapperig. Gist bestaat ook al uit piepkleine korreltjes. Ook van gist is er maar weinig nodig.

KT zout en gist geheel IMG 2339Op een ronde blauwe placemat staat een groene aardewerken schaal.

Op deze schaal ligt een bloesemtak: de ondergrond en het natuurelement brengen je in lente-sfeer.

Op de kijktafel staat een busje met zout en een zakje gist. Symbolen van de kracht van een christen.

Ook een klein vlammetje maakt het verschil tussen donker en licht. Drie symbolen: alle drie klein, maar ....zeer krachtig!

 

KT detail tekening wapens IMG 2348Krachtige wapens

Hoe verover je de wereld? Hoe verspreid je het Evangelie?

In de brief van Paulus aan de christenen van Efeze, schrijft hij dat een christen daar geen geweren of raketten voor nodig heeft. Met geweld verover je de harten van de mensen niet.

In hoofdstuk zes (Efeziërs 6:10-18) staat hoe de wapenrusting van God eruit ziet:
* een gordel van waarheid,
* een pantser van gerechtigheid,
* schoeisel van ijver voor het evangelie van vrede,
* een schild van geloof,
* een helm van redding
* het zwaard van de Geest, het woord van God.

IKT wapens christen geheel 3 MG 2350
Deze tekening gemaakt door Marjet de Jong vormt het symbolische element op de kijktafel. (aan het einde van dit artikel staat de tekening nog een keer zodat je hem kan uitprinten) 

Zet deze tekening centraal op de kijktafel,
die verder bestaat uit:

- een blauwe ronde placemat en groene schaal als ondergrond, om de lentetijd te visualiseren

- klimop ranken en vergeet-me-nietjes als natuur-element.
Dat we niet vergeten deze wapenuitrusting regelmatig aan te trekken, daar herinneren ons de vergeet-me-nietjes aan.

- een lichtje in een glazen houder.

 

KT detail gerenium IMG 2356De kracht van het Vormsel

Een van de zeven sacramenten in de katholieke kerk is het vormsel. Het woord vormsel komt van ‘vroomsel’, van het werkwoord ‘vromen’, dat afgeleid is van (con)firmare, d.w.z. sterken (in je geloof).

Olie dringt door in je huid. Met olie wordt de vormeling gezalfd, opdat alle eigenschappen en kracht die in de olie zitten je helpen om als christen te leven. De bestanddelen waaruit de olie bestaan zijn afkomstig van planten waaronder de olijfboom. Maar er zit ook geranium in. Een van de eigenschappen van geranium is bescherming en het helpt ook bij het ontmoeten en het sluiten van vriendschap.

Op deze kijktafel is de ondergrond weer een hemelsblauwe placemat. Niet alleen de kleur van een onbewolkte lente-lucht, maar blauw kan ook naar de hemel verwijzen. Zo is het meteen duidelijk dat God hiermee te maken heeft.

Op de kijktafel staan een klein oliekruikje en een duifje als symbool van de H. Geest. 
Het lichtje brandt in een rode houder: de kleur van vuur en liefde!

  KT vormsel H Geest olie IMG 2363

KT Pinksteren detail licht en waaiers IMG 2330Pinkster-kracht: wervelend en dynamisch

Als laatste een kijktafel voor Pinksteren. In het boek van de Handelingen van de Apostelen staat beschreven wat er op die Pinksterdag in Jeruzalem gebeurde. Het is precies 50 dagen na Pesach, 50 dagen nadat de leerlingen het lege graf hebben gevonden, 50 dagen van rouwen om Jezus, maar ook 50 dagen van groeien in geloof in de verrezen Heer, 50 dagen van de angst verliezen en de moed verkrijgen. (Pinksteren is de vertaling van Pentecoste, dat 50ste dag betekent)

Er is sprake van heftige wind de opsteekt, hevig geruis, vurige vlammen, mensen die te hoop lopen....  kortom de heilige Geest wordt vergezeld door krachtige tekenen! Het hele Pinksterverhaal barst van de wérveling de dynamiek. Zo veranderen de bange apostelen uiteindelijk in mensen die vurig en enthousiast het evangelie gaan verkondigen, met Petrus voorop.

KT Pinsteren wervelvuur geheel IMG 2334Op een oranje placemat is een dode tak (een oude gedroogde paastak/tak van de kronkelwilg) in een hoog vaasje gezet en daaraan is bovenaan een spiraalvormig, stevig ijzerdraadje bevestigd. De gebatikte sjaal in vuurkleuren volgt de spiraal en daalt zo vanuit de hemel naar beneden. De kleine pluimige waaiertjes benadrukken de dynamiek van wind en vuur!

Vorig jaar bedacht ik dat ik echt een mooi Pinkstersymbool wilde hebben, dat ik jaarlijks kan gebruiken op de Pinksterkijktafel. Ik kocht daarom het 'vuur' uit de serie van de vier elementen van water, aarde, lucht en vuur van Grimms.

Een doe-het-zelf versie vind je op de pagina Knutselen & doen.

Deze vlam staat aan het einde van het wervelende pinkstervuur.

Natuurlijk is het lichtje op de kijktafel ook in Pinkstersfeer en ik koos daarom voor een rode stompkaars.

Ik wens jullie een mooie Paastijd!

Ellie Keller

 

 

De tekening om eventueel uit te printen:

 

De wapenrusting van God Efeziers met tekst

 

 

 

 

 

 

Artikelen in dit thema Verrijzenis-kracht

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook