Thema: Elkaar verstaan 2021

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen over talen

Voor deze rubriek zochten we een aantal bijbelverhalen uit waarin het elkaar verstaan centraal staat. In de Bijbel wordt veel gesproken: door God, door mensen maar ook door de natuur. Als je goed luistert, kun je deze talen proberen te verstaan. In Gods nieuwe wereld vallen alle verschillen in taal weg. Dan horen we allemaal bij elkaar!

De toren van Babel

babel 1Heel lang geleden sprak iedereen op aarde dezelfde taal. Dan besluiten de mensen om bij elkaar te gaan wonen in Babel. Ze spreken af om een grote, hoge toren te bouwen die tot in de hemel reikt.

Zo willen ze onvergetelijk worden. Maar God wijst hen hun plaats. Hij zorgt ervoor dat de mensen elkaar niet meer kunnen verstaan. Zo raken de mensen verspreid over de hele aarde.

Je vindt het verhaal van de toren van Babel in de meeste kinderbijbels.

 

 

 

Elia

elia ontmoet god
Elia is een profeet. Hij geeft de mensen de woorden van God door. Maar niemand wil naar hem luisteren. Elia’s leven loopt zelfs gevaar. Elia vlucht de woestijn in en gaat liggen onder een struik. Hij is moedeloos en ziet het niet meer zitten. Een engel zoekt hem op en spoort hem aan om te eten en te drinken. Gesterkt gaat Elia op weg, naar de berg van God. Daar zal hij God ontmoeten. Eerst klinkt er het geluid van een grote windvlaag, maar daarin is God niet. Daarna komt er een aardbeving, maar in die aardbeving is God niet. Dan komt er een groot vuur, maar ook daarin verschijnt God niet. Tenslotte hoort Elia het fluisteren van een zachte bries. In dat zachte geluid verstaat Elia de stem van God.

Je vindt het verhaal van Elia o.a. in Op weg van Baukje Offringa

 

 

Psalm 19
Niet alleen God spreekt, ook in de natuur kun je Gods grootheid zien. Dat wordt verteld in Psalm 19. In de Bijbel in Gewone Taal klinkt deze psalm zo:

‘De hemel vertelt aan alle mensen

hoe machtig God is.

De hoge hemel laat aan iedereen zien

wat God gemaakt heeft:

de zon, de maan en de sterren.
hemel melkweg
De hemel vertelt het elke dag,

de hemel zegt het iedere nacht,

in een heel eigen taal.

Het is geen gewone taal,

geen taal met woorden.

Het is een taal zonder geluid.

Toch gaat het bericht de hele aarde over,

het gaat de hele wereld rond.

Een prachtige tekst om samen met je kind te lezen en over door te praten!

 

Samuel

samuelAls kleine jongen wordt Samuël naar de tempel gebracht. Daar mag hij Eli, de priester, helpen.
Op een nacht hoort Samuël een stem: is dat Eli? Hij gaat naar hem toe, maar Eli zegt dat hij Samuël niet heeft geroepen. Als Samuël weer in bed ligt, hoort hij de stem opnieuw. Weer gaat hij naar Eli. Als de de stem voor de derde keer klinkt, zegt Eli: Het is God, die je roept.

Soms moet je heel goed luisteren, om de stem van God te kunnen herkennen!

Je vindt het verhaal over Samuël o.a. in Bijbel voor kinderen van Marianne Busser en Ron Schröder. 

 

 

 

 

 

 

Pinksteren

Bij het Pinksterfeest gebeurt er iets heel bijzonders: Petrus vertelt over Jezus en de weg die Hij is gegaan. De stad is vol mensen uit allerlei landen. Elk van hen kan Petrus verstaan, in zijn eigen taal. Voor even vallen de verschillen weg. Gods boodschap is voor iedereen! Een bekend Pinksterlied zegt:

pinksteren‘Samen in de naam van Jezus
heffen wij een loflied aan.
Want de Geest spreekt alle talen
en doet ons elkaar verstaan.’

Je vindt het verhaal van Pinksteren o.a. in de Kijkbijbel van Kees de Kort

 

 

Ruth Hartog-Hoogendam

 

 

Artikelen in dit thema Thema: Elkaar verstaan 2021

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook