Vrij als een vogel

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Dotten van vogels!

Kun jij een vogel schilderen?
Misschien vind je het lastig. Hier komt een leuke uitdaging voor je, voorgedaan door Marjet.

Een vogel heeft een dik verenpak. Daaronder zit een vogellijf met kop, nek, romp, twee armen met handen (vleugels), twee benen met tenen (pootjes) en een staart. Net als andere dieren! Maar als je een vogel ziet lijkt het alleen een ‘kussentje’ in druppelvorm, met een snavel, ogen, pootjes en een verenstaart. Nu gaan we een truc doen: kleurige ‘verfdottten' in vogels veranderen. Dit kun jij echt!

Nodig: dik tekenpapier, waterverfdoos, kwast, pot water, keukenpapier, fijne zwarte stift.

vogels1 alle dots1. Kleur. Laat vooraf een drupje schoon water in elk verfnapje vallen, zodat ze straks makkelijker kleur afgeven. Leg het vel papier voor je. Maak je kwast goed nat, dep hem even af op keukenpapier, pak er verf mee op en zet op het papier een rond of iets grillig ‘plasje’ verf. (Denk nog niet aan vogel!) Dit doe je in een paar tellen. Laat de natte verfdot met rust. Spoel de kwast uit. Maak ernaast een dot in een andere kleur. En daarnaast weer een, enzovoort, tot er op je papier wel tien of meer dotten staan. Laat ze even drogen (eventueel met behulp van een haardroger.)

TIP: Je kan in de nog natte verf ook een tweede kleur ‘stippelen’, bijv. aan een kant. Zie je hoe de kleuren in elkaar lopen? Laat ze hun gang gaan, ze drogen mooi op.

2. Kijken. Pak het zwarte stiftje. Kijk goed naar zo’n opgedroogde verfdot. Zou dit een vogel kunnen zijn? Blijf kijken, dan ‘zie’ je hem. Zie je hem niet? Neem dan een andere dot. Je moet er even inkomen. (Bij mij werd er eentje een muis en een andere een vis! Dat kan ook gebeuren…)

 

Rode vogel 3Rode vogel 4Rode vogel 5

 3. Kop, staart, poten. Waar zit de kop? Teken met je stift een half rondje aan de rand van de kleurdot. Waar zit de staart? Teken een langwerpige vormpje (omhoog in de lucht, naar achteren, naar beneden, kan allemaal…). Je lijn mag best buiten de verfdot komen. Hoe staat je vogel? Laat twee streepjes onderuit het lijf komen, de poten (schuin, recht, lang, kort...enz). Maak de poten af door drie streepjes te tekenen als tenen.

Raket vogel 1Raket vogel 2Raket vogel 4

4. Snoet. Nu komt het karakter. Snavel: teken een puntvorm die (ergens) uit de kop komt. De snavel kan naar voren wijzen, maar ook naar boven, naar beneden of zelfs richting staart.Teken de ogen als cirkeltjes aan twee kanten van de snavel. Zet er een zwarte stip in. Nu heeft de vogel een gezicht! (Grote snavel met kleine oogjes? Klein snaveltje en grote ogen? Ogen dicht?) Als je hem nog grappiger wilt maken kun je wimpers, wenkbrauwen, een kuifje of krulletje toevoegen.

Oranje vogel 1Oranje vogel 2Oranje vogel 5
5. Vleugels. ‘Zie’ je al vleugels? Als je ze duidelijker wilt maken, teken ze als vorm, misschien met wat boogjes (veren), op het lijf. Ze kunnen erbinnen vallen, of naar boven of beneden uitsteken. Wat past bij je karakter? Lieve korte vleugeltjes? Lange vleugels? Vleugels wijd?). Je mag ook buiten de kleurdot tekenen!!

Blauwe muis 1

Blauwe muis 2Blauwe muis 5

6. Versier. Je vogels zijn nu klaar! Maar hou je van details … ga gerust nog even door. Geef meer kleur aan de snavel en ogen, stippel veertjes op de vleugels of rug, maak buik of staart extra mooi. Verf een grijze schaduw op de grond onder de vogel, of teken een tak.

Alle vogels 1Zelf gemaakt uit jouw vrije hand! Zo vrij als een vogel!

TIP: Misschien zijn ze wel mooi om in te lijsten en op te hangen. Geef ze aan iemand als cadeautje. Of knip ze uit en plak ze op een felicitatiekaart! Stuur je ons een foto? info@geloventhuis.nl

2022 Marjet de Jong

Artikelen in dit thema Vrij als een vogel

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook